GÜNDEM - 17 Aralık 2009 Perşembe 22:11

Mevlana buluşturdu

A
A
A
Mevlana buluşturdu

Hz. Mevlana'nın Hakk'a yürüdüğü gün olan Şeb-i Arus törenleri başladı. Törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı.


Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene ayrıca Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, siyasi partilerin Konya milletvekilleri ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Bir sevgi şehri olarak, Hz. Mevlana'nın sevgiden başka tohum atmayın ifadesinde kendisini bulan bir şehir olarak, siz kıymetli misafirlerimizi ve yine bütün insanlığı bundan sonraki programlarımıza davet ediyoruz" dedi.
Vali Aydın Nezih Doğan da, son 10 günde dünyanın dört bir yanından Mevlana aşıklarının Konya'ya gelerek barış, kardeşlik ve hoşgörü iklimini paylaştıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Hz. Mevlana'nın 700 yıl önce dile getirdiği görüşleriyle insanlığa yol gösteren bir şahsiyet olduğunu ifade ederek, "Yazdığı kitaplar, Hz. Mevlana, insanları dillerine, inançlarına, mezheplerine göre ayırmaz. Hz. Mevlana insanları birliğe, barışa ve kardeşliğe çağırır. Dış görünüşlerine, doğuştan gelen özelliklerine göre ayırmadan, hor görmeden, ötelemeden, bir ve eşit saymak, barışı ve kardeşliği insanlığın da yurttaşlığın da, yurtseverliğin de temeline koymak.
Suçlamadan, karalamadan, didişmeden, çatışmadan, çeteleşmeden, her türlü ayrımcılık ve karalamacılıktan uzak kalmak. Anadolu'nun orta yerinden Mevlana'nın, Yunus Emre'nin , Hacı Bektaş-ı Veli'nin, Hacı Bayram-ı Veli'nin, Nasreddin Hoca'nın ve nice bilge Anadolu çınarınının her rüzgarda bize fısıldadığı da budur" şeklinde konuştu.

 



MİLLİ KİMLİĞİ ETNİK KİMLİĞE İNDİRGEMEYELİM

 

 

Bakan Günay'ın ardından söz alan CHP Lideri Deniz Baykal, Hz. Mevlana'nın diyarında olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "800 yıldır bu coğrafyada yaşayan milyonlarca insanın inançlarını, ahlakını şekillendiren, manevi kimliğini kazandıran bu büyük insan yaşadığı tarihi tecrübeler ile büyük filozoflar yetiştirmiştir. Bu coğrafyanın tarih içinde yetiştirdiği öncü şahsiyetlerin başında Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Mevlana gelir. Mevlana, İslam inanç dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. O, her düşünceden, etnikten, inanıştan insanı etkileyebilmiştir. Dini baskıcı bir ideoloji olarak kullanmak isteyenlerin önüne Mevlana çıkmıştır. Milli kimliği etnik kimliğe indirgeyip milleti yok saymaktan vazgeçmeliyiz. Atatürk'ün dediği gibi 'Diyarbakırlısı, Adanalısı, Trakyalısı aynı vücudun damarlarıdır.' Etnik kimliğe ne olursa olsun ayırmadan herkesi bu ülkenin birer eşit parçası olduğunu diyebilmeliyiz" diye konuştu.

 



BU DÜNYADA İSLAM'IN ÖNÜNE İKİNCİ BİR SIFAT KONULAMAZ

 


Son olarak konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, 8 asırdan beri insanlığı aydınlatan Mevlana'yı hürmetle andıklarını bildirerek, "Bugün ayrıca Hicri Yılbaşı'nı da idrak ediyoruz. Biz alimlerim mürekkebi, şehidin kanı kadar kutsaldır diyebilen bir milletin mensuplarıyız. Biz o sese kulak vererek çokluk içinde birliğin ruhuna erdik. Burada ruhlar bedenlerden yükselir ve bütün kainatta alemlere birlikte sema eder. Burada en katı yürekler bile yumuşar. Ölüm gecesini düğün gecesi olarak selamlayan
Mevlana'yı örnek alarak dünyanın geçici bir konak olduğunu yüreğimizden hissetmeliyiz. Bu iklimi bugün de yaşadığımız için Allah'a şükrediyoruz. Bugün onu eserlerinin dünyada sevgiyle okunmasının ve sahiplenilmesinin, onun gel çağrısına milyonlarca insanın uyup Konya'ya gelmesinin ardındaki sır da budur. O, İslam'ı çoğaltmamıştır. İslam tüm dünyada tekdir ve önüne hiçbir sıfat getirilemez. O, aşkla bağlandığı yoldan kimseyi ötekileştirmemenin en güçlü çağrısını modern zamanlardan 800 yıl önce yaptı ve 'Ne olursan ol gel' diyerek herkesi hakikate çağırdı. Herkes şunu bilmelidir ki, kimsenin yaradılıştan sahip olduğu haklara sahip olması bizim adalet anlayışımızı yaralamaz, memnun eder. Şiddet, öfke, kin, husumet tarih boyunca insanlığa keder ve gözyaşı getirdi. Birbirimizi dinlemek kelimelerimizden, kavramlarımızdan ayrıştırıcı üslubu uzak tutmak zorundayız. Buna bugün daha fazla muhtacız ve biz birlik, beraberlik, kardeşlik değirmenine su taşımak zorundayız" ifadelerini kullandı.

 

MUZAFFER ÇAĞLIYANER - H. İBRAHİM PARLAK - HALİL İBRAHİM VARLI - KONYA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir