EKONOMİ - 21 Eylül 2013 Cumartesi 17:53

Meyve suyu üretiminde vişne sıkıntısı

A
A
A
Meyve suyu üretiminde vişne sıkıntısı

Diren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, ‘Ham madde bulma noktasında sıkıntı yaşadığımız meyve, vişne’ dedi.

Tokat DİMES Fabrikası'nda işlenmek üzere üzüm alımı başladığını ifade eden Diren, yıllık 100 bin tona yakın meyve satın alarak mamul hale getirdiklerini ve ihraç ettiklerini söyledi. Yılda yaklaşık toplam 300 milyon litre meyve suyu üretimi yapıldığını ifade eden Diren, günlük 3 tesiste 600 ton civarında meyvenin işlendiğini kaydetti. Bunun meyve üreticilerine büyük destek sağlarken, topraktan nema almak adına tarımın gelişmesine ciddi bir katkı sağladığını ifade eden Diren, “İnsan sağlığına gazlı meşrubatlar yerine sağlık meyve suyu sunabilme gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda meyve suyu sektörü çok önemli” dedi.Diren, ham madde bulma noktasında en çok sıkıntı yaşadıkları meyvenin vişne olduğunu ifade ederek, “Sosyal güvenlik sistemi içerisinde özellikle tarımla iştigal eden kırsaldaki insanlarımıza daha mutlu olabilmesi için devletimiz biraz daha katkıda bulunuyor. Bizim insanlarımız mütevazi köy şartlarında aldıkları paraları onlara yetiyor. Dolayısıyla bir tembellik oluşmaya başladı. Ama biz bunu fiyat politikası ile insanları oralara yönlendirmeye çalışıyoruz. Yılda 500 bine yakın meyve fidanı da üreterek katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.Basın mensuplarının "Meyve alım fiyatlarının çiftçinin beklentisinin altında olduğu için sorun yaşanıyor olabilir mi?" şeklindeki sorusuna ise Diren, “Biz Türkiye’de çiftçiye en yüksek bedeli ödeyen firmayız. Meyve suyu konsantresin borsalarında çıkan fiyatlara göre verebileceğimiz maksimum fiyatı vermeye çalışıyoruz. Gönül istiyor ki daha çok fiyat verelim. Ama rekabet ortamında yaşıyoruz. Daha ucuza maliyetleri olan firmalarla rekabet ediyoruz. İkisinin arasında üreticimize çok fiyat vermeyi hedefleyen firmayız. Şuan üzüm alımı yapıyoruz. Tokat’ta siyah üzüm üretilmediği için dışarıdan Denizli, Diyarbakır, Hatay’dan siyah üzüm geliyor. Günlük 220 ton üzüm işleniyor. Üzüm suyu satışlarında günden güne artış var” şeklinde cevap verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.
Hakkari Vali Yardımcısı Karadağ: "Muhtarlara önem veriyoruz" Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, görüşme talebinde bulunan köy muhtarlarının taleplerini dinledi. İl Özel İdaresinde gerçekleştirilen görüşmeye katılan muhtarlar, Vali Yardımcısı Karadağ’a köylerindeki içme suyu, sulama kanalı sorunu ile yol ve asfalt çalışmaları başta olmak üzere vatandaşların istek ve taleplerini ilettiler. Çözüm odaklı olarak köyler için yapılabileceklerin görüşüldüğü toplantıda Vali Yardımcısı Karadağ, vatandaşla devlet arasında köprü görevi gören muhtarlarla sık sık bir araya gelmeyen özen gösterdiklerini söyledi. Karadağ, amaçlarının muhtarlarla işbirliği içerisinde koordineli olarak çalışarak köylerdeki sorunları en hızlı şekilde çözüme kavuşturmak olduğunu ifade etti. Vali Yardımcısı Buğra Karadağ, "Sizlerin talepleri ve sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Halkımızdan doğrudan haber getiren siz muhtarlarımıza önem veriyoruz. İnşallah köylerinizde yapılması gereken eksiklikleri ve taleplerinizi hep birlikte işbirliği içerisinde çözüme kavuşturacağız. Yeni seçilen muhtarlarımıza görevlerinin hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. Toplantıda söz alan muhtarlar ise köylerindeki sorun ve talepleri dile getirdiler. Vali Yardımcısı Karadağ, sorunların imkanlar dahilinde çözümü konusunda ilgili şube müdürlerine talimatlarını iletti.