GÜNDEM - 26 Aralık 2022 Pazartesi 14:59

Mikro kredi desteğiyle ev hanımıyken iş kadını oldu: Ürettiği çantaları 22 ülkeye ihraç etti

A
A
A
Mikro kredi desteğiyle ev hanımıyken iş kadını oldu: Ürettiği çantaları 22 ülkeye ihraç etti

Kırıkkale'de devletin verdiği mikro krediyle kendi işini kuran girişimci Feray Soyalp, e-ticaret ağı sayesinde ürettiği av malzemesi çantalarını iç piyasanın yanı sıra, 22 farklı ülkeye ihraç etti.

Kırıkkale'de yaşayan girişimci kadın Feray Soyalp (43), devletin ev hanımlarına yönelik verdiği mikro krediyle tanıştıktan sonra hayatı değişti. Ev hanımıyken iş insanı olan girişimci kadın Soyalp, açtığı imalathane tesisinde 460 çeşit çanta üretti. İş yerinde eşi Murat Soyalp (49) ile birlikte çalışan girişimci kadın, kurduğu e-ticaret ağı sayesinde iç piyasanın yanı sıra, şu ana kadar 22 ülkeye av ve kamp çantası ihracatı yaptı. Feray Soyalp, 2010 yılında Kırıkkale Valiliği'nin ev hanımlarına yönelik verdiği mikro kredi desteğiyle iş hayatına başladığını söyledi.

"Kredimi ödedikten sonra ikinci bir kredi daha verdiler"
Sosyal medya üzerinden taleplerin geldiğini ifade eden Soyalp, "Küçük altın keseleri, bozuk para cüzdanları ve kalemlikler dikiyordum. Kredimi ödedikten sonra ikinci bir kredi daha verdiler. O parayla biraz daha makine ve malzeme aldım. Eşime olta çantası diktim. Sosyal medyadan çok fazla talep geldi. Bu talebin sebebi de Çin'den gelen dayatma ürünlere göre daha mantıklı buluyordu müşteriler beni. Çünkü çanta üzerinde oynama yapabiliyordum. '2 santim daha uzun olabilir mi, daha yüksek olabilir mi, daha geniş olabilir mi, kırmızı yapar mısın, yeşil yapar mısın' diye istedikleri talepleri bana iletebildikleri için büyük bir müşteri potansiyelim oldu" dedi.

"Zorlanmadan hemen hibe desteğimi aldım"
460'ın üzerinde çanta modeli tasarladığını belirten Soyalğ, "KOSGEP İl Müdürlüğü'ne gittim, hiç zorluk çıkartmadılar. Çok güzel karşıladılar, 'benim hayallerim var, beni bir dinleyin' dedim. Müdür bey sağ olsun beni dinledi, 'çok mantıklı, çok güzel bir iş planın var' dedi. Zorlanmadan hemen hibe desteğimi aldım. Makinelerim kuruldu. İnternet sitelerim var. Tüm ürünlerime internet sitelerinden herkes ulaşabiliyor. Ayrıca 460'ın üzerinde modelim var. Renkler, ebatlar kombinasyonlarla beraber bunların modelleri kalıpları bana ait. Ticaret İl Müdürlüğü'müzün yapmış olduğu bir toplantıya davet edildim. Bu davette bana komisyon bedellerinin olmadığını, bazı sitelerde komisyon bedellerinin indirim olduğunu kargo ücretinin bir miktarını devletin karşıladığını Başlangıç süre içerisinde birkaç ay vergiden muaf olduğumu öğrendim. Bu şekilde ticarete başladım" diye konuştu.

"Ben evde oturup ev hanımlığı yaparken devlet personelini bana gönderdi"
Şimdiye kadar 22 ülkeye çanta ihracatını yaptığını anlatan Soyalp, "Bütün satış platformlarında mağazaların var. Şu ana kadar 22 ülkeye ürün ihracatı yaptım. Geçen haftalarda Almanya'ya gönderdim. Daha öncesinde Gürcistan'a, Bulgaristan'a, Kıbrıs'a ürünlerim gitti. Mağazamdaki ürünlerim dünyanın bir çok ülkesine açık. Devlet hep bize geldi. Ben evde oturup ev hanımlığı yaparken devlet personelini bana gönderdi. 'Böyle bir kredimiz var. Ticarete yönel' dedi. Her seferinde devletin görevlendirdiği kişiler hep beni buldu. Devletime teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Hasan Ay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Kul: “Gazilerimizin rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi. Terme’nin Kocaman Mahallesi’nden olan ve Samsun şehir merkezinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, sadece yaz aylarında Kocaman Mahallesi’ndeki evinde yaşıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan’ın Kocaman Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek, gazilere olan minnet ve şükranlarını ifade etti. Parkinson hastası olan Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, dün evinde geçirdiği bir kaza sonucu yaralandığı için Başkan Kul, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kıbrıs Gazisi ve yakınları ile bir süre görüşen Başkan Kul, gazinin talep ve önerilerini dinledi. Sadece yaz aylarında yaşadıkları evle ilgili olarak mevcut sorunların giderilmesi için çalışma başlattıklarını belirten Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız. Gazimizin kısa süreli de olsa yaşadığı bu yerle ilgili ne gazimizden ne de yakınlarından belediyemize herhangi bir talep gelmemesine rağmen ekiplerimiz evlerinin bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Gazimizin yaşadığı mahalleye kadar beton yolumuzu daha ilk görev yılımızda yapmıştık. Beton yoldan gazimizin yaşadığı eve kadar 100 metrelik bir stabilize yol var, o yolun durumu da gayet iyi fakat gazimizin evi dik bir yamaca yapıldığı için evlerinin bulunduğu alanda yağışlı günlerde de sorun olmaması adına ekiplerimizin yapacakları incelemenin ardından gerekli çalışmaları yapacağız. Yakın bir zamanda yeniden Samsun şehir merkezinde bulunan evlerine taşınacak olan gazimizi burada kaldığı süreç içinde rahat etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.