POLİTİKA - 20 Temmuz 2018 Cuma 10:53

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan yeni döneme ilişkin açıklamalar!

A
A
A
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan yeni döneme ilişkin açıklamalar!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “En geç 2 ay içerisinde 3 yıllık bir program açıklayacağız. Hangi ay, hangi sene ne yapmak istediğimiz konusunda bir paylaşımda bulunacağız.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, medyanın Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle Ankara Palas’ta kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda yaptığı konuşmada Selçuk, torunu olduğu gün Milli Eğitim Bakanı olduğunu belirterek, "Bu sıradan bir görevlendirme değil. Mesuliyeti çok daha yüksek. Farkındalık gerektiren bir sorumluluk.

Türk eğitim sistemine küçücük bir tuğla koyan herkese sadece teşekkür borçluyuz. O yüzden şartlar şöyledir, eksikler, sorunlar böyledir bunun üzerinden bir söylem ortaya koymak işlevsel gelmiyor bana. Benim 2005-2006’larda hayal olarak gördüğüm derslik meselesi, öğretmen meselesinde inanılmaz mesafeler alındı. O gün keşke dediğim şeylerin bugün fiili olarak karşımızda bulunduğunu görüyorum. Bugün işler o günden daha kolay.

Temel bazı meseleler büyük ölçüde halledilmiş. Zaman nitelik zamanı. Biz nitelikle ilgilenmek durumundayız. Kaliteyi nitelik belirler. Bir şey yapılamamışsa zamanı gelmemiştir. Zamanın ruhunu okuyarak, meselenin gerçekliğini sürdürmek anlamında bir çabamız olacağı açık” ifadelerini kullandı.

"BİZ ASLINDA İLKESEL OLARAK BİLİMİ, AKLI, SANATI, SPORU, AHLAKI KONUŞACAĞIZ" 

Eğitimde yeni bir dil inşa etmeye çalıştıklarını kaydeden Selçuk, "Eğitim çok istismar edilen, Türkiye’nin eğitim sisteminin kilitlenmeye çalışıldığı bir dönem. Türkiye özellikle 15 Temmuz üzerinden de bu sınav temelli yapının Türk eğitim sistemini nasıl kilitlediğini ve çözülmesinin aslında sadece eğitimsel bir mesele olmadığını bir siyasal dilde gerektiğini, toplumsal anlayışta gerektiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Biz aslında ilkesel olarak bilimi, aklı, sanatı, sporu, ahlakı konuşacağız. Ahlak üzerine inşa edilmemiş eğitim sisteminin insanı bütünleyen ve beşerden insana doğru giden yolun tamamlanmasına müsaade etmeyeceği açıktır. Eğitim öncelikle evrensel seviyede kurulur” açıklamasında bulundu.

“ÇOK ENDİŞE ETMEMİZ GEREKEN BİR DÖNEMDE YAŞIYORUZ" 

Bakan Selçuk, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Çok endişe etmemiz gereken bir dönemde yaşıyoruz. Dünya 4’üncü büyük kırılmayı yaşayacak önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde. Buna tekillik çağ deniliyor. Tekillik çağ, fiziksel, biyolojik ve dijital olanın birleştiği bir çağ. Bu dünya farklılık oluşturacak bir dünya. Ay’a füze gönderiyoruz. Ay tam karşımızda. Füzeyi oraya gönderirken istikamet belirleniyor.

Eğer Ay orada diye füzeyi oraya gönderirsek, füze oraya ulaştığında Ay orada olmayacak. Biz çocuklarımızı geleceğe fırlatıyoruz. Çocuklarımızı oraya ulaştığında Ay orada değilse siz bize nasıl eğitim verdiniz diyecekler. Bir çocuğun hayatına dokunmanın vebali çok çok derinden hissedilmedikçe öğretmenlik mesleğinin yapılabilmesi asla mümkün değil.”

“BİZ ASLA SÜPERMEN DEĞİLİZ” 

Türkiye’de doğan her çocuğun kaybedilmeyecek kadar değerli olduğunu vurgulayan Selçuk, “Bu meseleyi bürokratik bir meseleden çıkartıp, bunu bir uluslararası dava olarak algılayıp topyekun bir mesele olarak düşünmemiz icap ediyor diye düşünüyoruz. Bizim bunun için ekibimiz hazır. Uzun yıllardır çalışıyoruz. Bize Türkiye’nin birikimi lazım. Benim arkadaşlarım lazım değil. Bizim en iyi 11’imiz hazır. En iyi 100’ümüz, en iyi 1000’imiz hazır. Çünkü buna Türkiye hazır. Ben görüyorum meseleyi ve etrafa baktığımda, sosyal medyaya baktığımda nasıl bir talep olduğunu, heyecan olduğunu görüyorum. Bu beklentinin oluşturduğu riskin de farkındayım.

Biz asla Süperman değiliz. Bizim bu konudaki Süpermanliğimiz, bu meseleye el koyan herkesin işbirliği ile yapmamız gereken bir iş. Biz sorumluluğumuzun farkındayız. Ama bu sorumluluğun paylaşılması gerektiği konusunda bir idrak ihtiyacımız da var. Biz bir masadaki tuzluğun yerini değiştirerek sistem değiştirdiğimizi söylemeyeceğiz. Masanın tümünü değiştirmekle ilgili olduğumuzu paylaşacağız. Masayı yeniden inşa etmeyi, bir bakan olarak bir görevli olarak bunu yapmayacağız, bunu bu ülkenin bir evladı olarak yapacağız. Eğitimin uzun soluklu bir iş olduğu konusunda mutabakatımız var. Ama eğitim kısa sürede zarar gören bir kurum, uzun sürede inşa edilen ama kısa sürede zarar gören bir kurum. Bu biraz sabır gerektiriyor. Bir milli eğitim bakanı kendi dönemi için bir şey yapmaz, gelecek için bir şey yapar” şeklinde konuştu.

“EN GEÇ 2 AY İÇİNDE 3 YILLIK BİR PROGRAM AÇIKLAYACAĞIZ” 

“En geç 2 ay içerisinde 3 yıllık bir program açıklayacağız” diyen Bakan Selçuk, şunları kaydetti:
“Hangi ay, hangi sene ne yapmak istediğimiz konusunda bir paylaşımda bulunacağız. 3 yılın sonunda nereye gelmek istediğimiz konusundaki hayalimizi, arzularımızı paylaşma fırsatımız olacak. Hiçbir öğrencimiz, hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında asla kural değişmeyecek. Elbette hatamız, beceremeyeceğimiz, başaramayacağımız şeyler olacak. Bizim temel kavramımız adalet olacak. Ben bakan olmaya çalışmayacağım, gören olmaya çalışacağım. Aklımla, kalbimle görmeye çalışacağım. Bunu yaparken adaleti şiar edinmek tekrar tekrar vurgulamak istediğim şey. Bizim önceliklerimiz olacak. Dezavantajlı çocuklar, öğretmenler önceliklerimiz olacak."  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.