GÜNDEM - 09 Şubat 2012 Perşembe 14:04

MİT Müsteşarı Fidan Çankaya Köşkü'ne çıktı

A
A
A
MİT Müsteşarı Fidan Çankaya Köşkü'ne çıktı

Türkiye MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasını konuşuyor. Bu olaydaki başlıca konunun PKK ile Oslo'da yürütülen görüşmeler olduğu ifade ediliyor. MİT yöneticilerinin tanık mı yoksa şüpheli mi olduğu ise henüz belli değil.


Özel yetkili savcı, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş ile iki MİT'çiyi ifadeye çağırdı. MİT'çilerin ifadeye çağrılması Ankara'da hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu.

ÇANKAYA KÖŞKÜNE ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Gül ile haftalık olağanüstü görüşmesini yapmak için Çankaya Köşkü'ne çıkan MİT Müsteşarı Hakan Fidan görüştü. 1 saat süren görüşmenin öncesinde Hakan Fidan'ın İstanbul'da olduğu iddia edilmiş ancak teyit edilememişti. MİT Müsteşarlığı'nda üst düzey yöneticilerle toplantı da yaptığı iddia edilen Fidan, Çankaya Köşkü'ne çıktı. Özel yetkili savcı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş ile MİT görevlisini ifadeye çağırmış bugün de gözler Köşk'e çevrilmişti.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Cumhurbaşkanı Gül gelişmeleri yakından takip ediyor. Önceden planlanan bir görüşmeydi. Son gelişmeler üzerine yoğunlaşıldı" açıklamasında bulundu.

MİT müsteşarı Hakan Fidan ve diğer MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasının ardından, savcının MİT mensuplarına ne soracağı da gündeme geldi. İddialara göre MİT mensupları kuryelik yaparak, Öcalan’ın PKK ile iletişimini sağladı.

Ancak MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın ifade vermeye gitme olasılığının düşük olduğu belirtiliyor. MİT kanununa göre Fidan'ın ifade vermesi Başbakan’ın iznine bağlı. Eğer Fidan bu yönde bir talepte bulunursa, talebi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelenecek ve evrakın içeriğine bakılarak değerlendirme yapılacak.


Ankara ise, savcıların MİT müsteşarını ifadeye çağırma yetkisinin olup olmadığına yoğunlaşmış durumda. Çünkü CMK 250 ve 251. maddeler özel yetkili cumhuriyet savcılarına geniş yetki tanıyor. CMK'nın 250. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; şüpheli, görev ve sıfatı ne olursa olsun özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından ifadeye çağrılabiliyor. 251. maddenin birinci fıkrasına göre de savcıların doğrudan soruşturma yapma yetkisi var. Yani savcıların MİT müsteşarını çağırmasında hukuken bir sakınca bir engel görünmüyor.


YASAL FORMÜL ARANIYOR


İşte bu iki madde için şimdi Ankara’da bazı formüller üzerinde çalışılıyor.
 

Kısa süre önce yargının hızlandırılmasına yönelik olarak hazırlanan ve şu anda komisyon aşamasında olan yasal düzenleme paketine bu durumun bir daha yaşanmamasını sağlayacak maddelerin eklenmesi bekleniyor.


SAVCI MİT BÖLGE MÜDÜRÜNÜ TUTUKLAMIŞTI


MİT müsteşarının terör soruşturması kapsamında ifadeye çağrılması bir ilk ancak daha önce benzer bir durum da yaşanmıştı. Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında, Özel Yetkiyi Savcı Osman Şanal MİT Bölge Müdürü’nü ifadeye çağırmıştı.
 

Dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'in olumsuz görüşüne rağmen Savcı Şanal CMK 250 ve 251. maddeyi dayanak göstererek ifadeyi almış hatta Erzincan Bölge Müdürü’nü tutuklamıştı.


NE SORULACAK?


KCK soruşturması kapsamında savcılığın ifadelerini talep ettiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş'e sorulacak soruların çerçevesi tartışılıyor.


İddia, MİT mensuplarının KCK yapılanmasının faaliyetlerinde ve eylemlerinde rolü olduğu yönünde.


Hatta MİT heyetinin, Öcalan ile PKK'nın Avrupa ve kırsal kadroları arasındaki iletişimini kuryelik yaparak sağladığı iddia ediliyor.


MİT'in PKK ve KCK'nın eylemlerine göz yumduğu da önemli iddialardan biri.


İddiaya göre MİT, gerek doğrudan temaslarında, gerekse örgüt içindeki ajanlarıyla saldırı ve eylem talimatlarına ulaştı, ancak önlenmesine yönelik harekete geçmedi. Aksine eylem talimatlarının, Kandil ve kırsal kadrolara iletilmesine aracı oldu.


Bir başka iddia ise Diyarbakır’daki KCK operasyonlarında, Oslo'da yapılan PKK-MİT görüşmelerini tamamlayıcı nitelikteki toplantılara ait 12 ses kaydı ve Abdullah Öcalan’ın KCK yönetimine gönderdiği 19 mektup bulunduğu. Bu mektupların içeriği de sorulacak sorular arasında.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, MKE Ankaragücü maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizsepor, sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut açıklamalarda bulundu. İlk yarısını 2-0 önde tamamladıkları maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Palut, "İlk yarıda 2 gol bulduk. İlk yarıda telafisi zor bir farkla içeri girebilirdik. İkinci yarı ise rakibimizin değişikliklerini gördük. Riskler karşısında sağlam durmalıydık. Kazandığımız toplar ile maçı kendimize iyice yaklaştırabilirdik ama kazandığımız toplarda bir ciddiyetsizlik vardı. Zor top kazandık, kolay top kaybettik. Maalesef kötü bir gol yedik. Futbolda bunlar var. Bir golün biri takımı bu kadar panikletmesi düşündürücü, topu ayağımızda saniyelerce bile tutmadık, oyunu rakibe teslim ettik. Çok geri geldiğimiz için çıkış oyununda oyuncu bulmakta zorlandık. Ankaragücü’nün temposu 75. dakikaya kadar sürdü. Kötü bir ikinci yarı ama maçı bu şekilde bitirelim derken ters bir top, maçın son topunda golü yedik. Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık. İlk yarıdaki oyunumuz ile 3 puanı hak ederken,, ikinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete bile götürebilirdi” ifadelerini kullandı.