ÇEVRE - 22 Eylül 2020 Salı 10:00

MŞÜ’den bal üreticilerine 'Kafkas' ırkı arı önerisi

A
A
A
MŞÜ’den bal üreticilerine 'Kafkas' ırkı arı önerisi

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından arıcılığın geliştirilmesi ve bölgenin iklim şartlarına uygun arıların tespit edilmesi için başlatılan çalışmada, Kafkas ırkı arıların daha verimli olduğu tespit edildi.

MŞÜ’de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, üreticilerin teknik bilgilere ulaşması ve öğrencilere uygulamalı eğitim verilmesi noktasında çalışmalar sürüyor. Kampüs alanında birçok bitkinin deneme ekimi yapılmasının yanı sıra hayvancılığın geliştirilmesi noktasında da bazı çalışmalar gerçekleştirildi. İlk defa arıcılık faaliyetinde bulunan üniversite, kış stoklamasına Kafkas ırkı arıların daha yatkın olduğunu tespit etti.

Bal üretimi hakkında bilgi veren MŞÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi olarak çalışma yaptıklarını söyledi. MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın kendilerine büyük destek verdiğini ifade eden Prof. Dr. Karadağ, “20 tane kovanla bu işe başlandı. Şu anda 30 tane kovanımız oldu. Bu sene belli bir miktarda bal da elde etmiş olduk. Kışlık olarak arının sıcak yerlere götürülmesi gerekiyor. Soğuktan korunması için Siirt’in Baykan ilçesine götürüyoruz. Havalar ısınınca oradan tekrar üniversitemize getiriyoruz. Muş gerçekten 60 tane endemik bitkinin bulunduğu ender illerden bir tanesi. Bu bağlamda Varto’nun bir köyüne arılarımızı bal alması açısından, nektar zenginliği, çiçek zenginliği çok fazla olması açısından oraya götürmüştük. Arılarımızı oradan da tekrar kampüs alanımıza getirdik. Burada bir ay kadar kalıp, tekrar Siirt’in Baykan ilçesine bağlı bir köye nakledeceğiz. Bu sene bal hasadı da gayet güzel oldu” dedi.

“Kış stoku açısından Kafkas arısı bir miktar daha önde”
İki farklı arı ırkı üzerinde verim denemesi yaptıklarını kaydeden Uygulamalı Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Mustafa Güneşdoğdu ise ilk defa Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde arıcılık faaliyetine başladıklarını ifade etti. Asıl gayelerinin hem buradaki arıcılara teknik destek vermek hem de öğrencilere uygulamalı bir şekilde arıcılığı öğretmek olduğunu anlatan Güneşdoğdu, “Arılığımızda şu anda iki çeşit ırk bulunmakta, bunlar Belfast ve Kafkas arısı. Bu yıl ilkbaharda hiçbir besleme yapmadan bu arıların bu bölgeye hangisinin daha uygun olacağını tespit ettik. Bugüne kadarki gözlemlerimiz içerisinde ikisinin de bal verimi hemen hemen birbirine eşitti. Ancak kış stoku açısından Kafkas arısı bir miktar daha önde. Belfast arısının dezavantajı ise bu bölgede ani hava soğukluklarında kireç hastalığı gibi hastalıklara yakalandığını gördük. Buraya en iyi adapte olacak arı, eğer ki organik çalışılacaksa Kafkas ırkıdır. Muş Alparslan Üniversitesi olarak buradaki arıcıklara veya arıcılığa başlamak isteyenlere her zaman her daim yardım edebiliriz. Kapımız herkese açıktır. İstedikleri bilgi için kapımızı her zaman çalabilirler” diye konuştu.

Uğur Ulu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.