EĞİTİM - 17 Kasım 2015 Salı 12:04

NASA'lı astrofiziki İAÜ'de

A
A
A
NASA'lı astrofiziki İAÜ'de

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) astrofizik ve veri bilimi alanlarında araştırmacı olarak görevli Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Sürdürülebilirlik Mühendislik Kulübü'nün düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan NASA astrofizik ve veri bilimi alanlarında araştırmacı Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız, “NASA'da Uygulanan Projeler” hakkında bilgiler verdi. Dr. Umut Yıldız, yaptığı konuşmada Türkiye'nin yer almadığını ve toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar olan The Square Kilometre Array (SKA) adı verilen teleskop projesi hakkında bilgiler vererek, “Bu proje Güney Afrika ve Avusturalya'da şu anda inşa ediliyor ve 2023 yılında bitecek. Toplam maliyeti 2.2 milyar. Bu projeye destek veren bir sürü ülke var ama Türkiye bu projede yok” dedi.

Dr. Yıldız, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Bu proje ilginç bir proje, LOFAR dediğimiz projenin biraz daha gelişmiş bir hali. Çok daha fazla anten kullanılarak evrenin sonunu, yani ışığın ilk oluştuğu anı görebilirsiniz. Ancak sadece görünür evreni görebilirsiniz. Görünür evrenin ilk başına kadar gidebilirsiniz. SKA o kadar hasas olacak ki, yaklaşık olarak on ışık yılı mesafedeki bir gezegenin hava alanı radarını bile duyabilecek pozisyona gelecek.”

SKA projesinde kullanılan teknolojinin bugünkü teknolojinin çok üzerinde olacağının altını çizen Dr. Umut Yıldız, “Merkez bilgisayarının veri işleme gücü 100 milyon PC ye eşit. Aynı zamanda üreteceği veri trafiği bütün dünyanın internet trafiğinin on katı olacak. Bu proje sayesinde Güney Afrika'daki çok büyük bir bölge dünyanın en hızlı internetine sahip olacak” diyerek proje bittiğinde çok ilginç bilgiler elde edileceğini aktardı.
Türk bilim adamı, yeni uzay teknolojileriyle birlikte ortaya çıkan en büyük sorunlardan birinin saniyede elde edilen 700 Terabaytlık verinin nasıl işleneceği olduğunu söyleyerek, “Şu anda işler çok değişti. Bazı ülkelerde bu datanın daha anlaşılır ve işe yarar bir şekilde sokulması işi çok popüler” dedi.

Umut Yıldız konuşmasının sonunda Hollanda'daki LOFAR projesi ve projenin destekçileri hakkında şunları söyledi: “Şu anda Hollanda'da 15 bin tane anten var. LOFAR projesi için. 15 bin anten birleştirilip evrenin sonu görülmeye çalışılıyor bu projeyle. Bu projeyi kimler destekliyor derseniz astronomlar, çünkü evrenin sonunu merak ediyorlar. Diğer ikisi ise çok ilginç; jeologlar ve Tarım Bakanlığı. Jeologlar destekliyor çünkü bu antenler deprem gibi doğa olaylarında çok hassaslar ve anında tespit ediyorlar. Tarım Bakanlığı ise patates tarlalarında en iyi ürünün nasıl elde edeceklerini tespit etmek için destekliyor. Çünkü biliyorsunuz Hollanda yaklaşık Konya büyüklüğünde bir ülke olmasına karşın dünyaya ciddi tarım ürünleri ihraç ediyor ve bu antenler mikro sıcaklık değişimlerini fark ediyor.”

Konferansta “Uzay Hukuku” hakkında bilgiler veren Avukat Nazlı Can ise uzay hukukunun temel metinlerinden bahsederek, bu alandaki temel beş anlaşması hakkında şunları söyledi: “Bunlardan ilki Ay ve diğer gök cisimlerinin dahi uzayın keşfi ve kullanılmasında devletlerin faaliyet, yöntem ve ilkeler hakkındaki anlaşma, uzay anlaşması olarak geçiyor. Astronotların ve zor duruma düşen uzay cisimlerinin uzay araçlarıyla kurtarılması ile ilgili kurtarma anlaşması. Bir sonraki anlaşma sorumluluk sözleşmesi, yani uzayda verilen zarardan dolayı ödenecek olan tazminat prosedürlerin ve tazminatın ne şekilde talep edileceğiyle ilişkin hususların düzenlenmesiyle ilgili sözleşme ve uzaya fırlatılan cisimlerin tescili hakkındaki sözleşme. Son olarak ay anlaşmasından söz etti. Kendi ülkemizde bunlar uzay hukukunun temel metinleridir. Her ne kadar diğer devletlerin kendi politikaları ile uzay yasaları olsa dahi söz ettiklerim kabul edilmiş uzay hukukuyla ilgili en temel metinlerdir.”
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: “Şimdiden zihinsel olarak kimsenin tatile çıkmaya hakkı yok” İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, Adana Demirspor maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üç hafta sonra lig bitecek ama bizim işimiz devam edecek. O yüzden şimdiden kimsenin zihinsel olarak tatile çıkmaya hakkı yok” dedi. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında İstanbulspor, evinde karşılaştığı Adana Demirspor’a 1-0’lık skorla mağlup oldu. Müsabakanın ardından İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Ligden düşmenin matematiksel olarak kesinleşmesine kadar bir oyun kimliğine sahip olduklarına değinerek Korkmaz, “Geçtiğimiz hafta bunun uzağındaydık. Bir hafta boyunca bunun üzerine çalıştık. Bu zamana kadar oluşturduğumuz futbol kimliği devam ettirmemiz gerekiyordu. Bugün 90 dakikanın sonundaki davranıştan memnunuz ancak skor alamadık. Maça yine dalgın ve tatil düşüncesiyle başladık. Yediğimiz golde sadece doğru savunma pozisyonunu alsaydık ofsayt nedeniyle iptal edilecekti. Savunma duruşu hatasından golü yedik. İkinci yarıda reaksiyon verdik. Top daha çok rakip yarı sahadaydı. Daha fazla şut, gol girişimi, korner, etkili hücum sonlandırma girişimi yapmamız gerekiyordu. Pozisyonlarımız var ama daha etkili olmamız gerekiyordu. Son 3 haftada zihinlerimizi toparlamamız gerekiyor. Bu zamana kadar var ettiğimiz bir futbol kimliği ve kültürü var. Bunu sert bir şekilde devam ettirmemiz, ortaya koymamız gerekiyor. Zihinsel olarak kimsenin tatile çıkmasına izin veremeyiz. Üç hafta sonra lig bitecek ama bizim işimiz devam edecek. O yüzden şimdiden zihinsel olarak tatile çıkmaya kimsenin hakkı yok. İlk 15 dakika bunun faturasını ödedik. Bu da sonucu belirledi” diye konuştu.
Ankara Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi’nden sempozyum Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu Hukuk, Bilişim İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’nin (HUBİTEM Merkezi) düzenlediği Hukuk Bilişim ve Teknoloji Sempozyumu’nda (HUBİTSEM) akademik dünya ile iş hayatı buluştu. Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi işbirliğiyle Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde akademik dünya ile iş hayatının bir araya geldiği sempozyumda atölye çalışmaları yapıldı. Dr. Pınar Yaşar Şatıroğlu, sempozyuma ilişkin İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bilişim hukuku, hukuk, yapay zeka ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin olarak bütün bilgi sahiplerini bir araya getirmeyi amaçladık. Klasik bilimsel toplantılardan farklı olarak hem hakemli tedbirlere yer verilmesi, hem farklı kamu kurum temsilcilerinin gelmesi hem özel sektörde çalışanların özellikle de yöneticilerin yer aldığı bir etkinlik yapılacak. Bu etkinlik bizim ana etkinliğimiz. Ana ve yan etkinlik olarak ikiye ayırdık bu sempozyumu” dedi. Atölye çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Şatıroğlu, gerçekleştirilecek çalışmalarda spesifik olarak o alanda uzmanlaşmış akademisyenler ile kurum temsilcilerinin olacağını belirterek, şunları söyledi: “Şu ana kadar üç ana oturum gerçekleştirildi. Bir tane de atölye çalışmamız gerçekleştirildi. Bu sempozyumla aslında amaçladığımız şey bütün partnerleri bir araya getirmek. Yani Ankara Barosu ve Atılım Üniversitesi konuyla ilgili olabilecek olan öğrenci, avukat, stajyer avukat, kurum çalışanı ve akademisyenleri bir araya getirerek, yeni bir bilgi üretim noktası oluşturmak amaç aslında. HUBİTSEM de aslında bu amaca hizmet ediyor diyebiliriz. Akademik hayat ile iş hayatını tanıştırmayı çok istiyoruz. Çünkü hukuk fakültesi öğrencileri mezun olmadan önce genelde biraz daha kapalı bir toplumda okuyorlar. Aslında dışarıda başka bir dünya var ve o dünya her geçen gün gelişiyor ve ilerliyor. Bu gelişen ve ilerleyen dünyanın bir parçası olmak istiyorsanız eğer hem akademik donanıma sahip olmanız lazım hem de özel sektöre ilişkin olarak çalışma prensiplerini bilmeniz gerekiyor. Bizde bu ikisini bir araya getirebilecek bir ışık yakmak istedik aslında.” Avukat Cenk Levent Eroğlu ise HUBİTSEM’in ulusal çapta yapılmış bir sempozyum olduğunu ifade ederek, “Toplamda 4 barodan, 8 farklı ilden, 15 farklı üniversiteden 18 şirket ve 8 kamu kurumundan katılımcılar bugün buradalar. Burada teknoloji hukukunun, bilişim hukukunun detaylarını inceliyoruz. Güncel meseleleri konuşuyoruz. İnsanların ve kurumların birbiri ile bağ kurmasına vesile olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Yapay zeka ve hukuk konularının da tartışılacağı oturumların yer aldığı sempozyum, 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.
İstanbul Hikmet Karaman: “Üç puan aldığımız için mutluyuz” Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, İstanbulspor maçının ardından yaptığı açıklamada, uzun zaman sonra deplasmanda galibiyet alınmasının sevindirici olduğunu söyleyerek, “Üç puan aldığımız için mutluyuz” dedi. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Adana Demirspor, deplasmanda karşılaştığı İstanbulspor’u 1-0’lık skorla mağlup etti. Müsabakanın ardından Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Uzun zaman sonra deplasman galibiyeti alınmasının sevindirici olduğunu aktaran Karaman, “Maçın 10. dakikasında golü bulduk. Sonrasında farkı açabilirdik Ancak müsabakanın son 15 dakikasında İstanbulspor bizden üstün oynadı. Daha organize olabilseler veya son pası verebilseler golü bulabilirlerdi. Uzun süre oynamayan, şans bulamayan arkadaşlarımız vardı. Bazen hamle gücü bazen de bu gibi durumlarda ikinci golü atabilen oyuncularımız eksikti. Üç puan aldığımız için mutluyuz. Osman Zeki Korkmaz hocayı ve takımını tebrik ediyorum. Hakemlere de teşekkür ediyorum. Temiz bir maç yönettiler. Önümüzdeki hafta içeride oynayacağımız önemli bir maç var. Sakat ve cezalı oyuncularımız da aramıza katılacak. Rekabet ortamı biraz daha artacak. Galatasaray maçında müthiş bir taraftar topluluğu vardı. Adana Demirspor taraftarı maç öncesi ve içinde bizi çok iyi bir şekilde destekledi. Haftaya güzel futbolla alacağımız skorla onları da mutlu etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.