ÇEVRE - 05 Mayıs 2020 Salı 10:43

Nesli tükenme tehlikesi altında olan turnalar, Ekşisu Sazlığında görüntülendi

A
A
A
Nesli tükenme tehlikesi altında olan turnalar, Ekşisu Sazlığında görüntülendi

Türkülere ilham kaynağı olan nesli tükenme tehlikesi altındaki allı turnalar, Erzincan'ın merkez Ekşisu Sazlığında görüntülendi.

Erzincan’ın Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi Tür İzleme çalışmaları kapsamında izlenecek türlerden olan turnalar, Ekşisu Sazlıkları sulak alanında görüntülendi.
Nesli tehlike altında olan turnaların kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konaklama alanı olarak kullandığı nadir ülkeler arasında yer alan Türkiye'de, DKMP Genel Müdürlüğünce bu kuşların popülasyonu ve yaşam alanlarının korunması için "Ulusal Turna Eylem Planı" hazırlandı. Plan kapsamında, DKMP Genel Müdürlüğü turna halkalama ekiplerince popülasyonların artması ve izlenmesi amacıyla Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde çalışma yürütüldü.

Genellikle yaz aylarında konaklayıp kışın sıcak iklimli ülkelere göç ettikleri için Anadolu'nun göç, gurbet ve hasret türkülerine ilham kaynağı olan turnaların korunması, izlenmesi, kışlama ve üreme alanlarının tespiti için Erzincan'daki Ekşisu Sazlıkları Sulak Alan Koruma Sahası'nda da araştırma yapıldı.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan turnalar, Ekşisu Sazlığında görüntülendi

Araştırmalarda 2014'te 7 turnanın sazlıkta barındığını tespit eden ekipteki görevliler, uydu üzerinde ve sahada yapılan günlük etkin koruma çalışmaları ile turnaların popülasyonunda önemli bir artış sağlayarak sayıyı 30'a çıkarmayı başardı.

Görevlilerce yapılan halkalama işlemi ile göçmen kuşlardan olan allı turnaların yaz mevsiminin yanı sıra kışı da Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçirdikleri tespit edildi. Ekşisu Sazlıkları Sulak Alan Koruma Sahası'nda turnaların yanı sıra angut ve karabatak gibi çeşitli kuş türleri de kameralara yansıdı.

Murat Aydemir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi orman yangınlarıyla ilgili risk haritası oluşturacak Kastamonu Üniversitesi, son 10 yılda meydana gelen orman yangınları ile bu yangınları etkileyen çevresel parametreleri inceleyerek 2030, 2050 ve 2070 yıllarına yönelik yangın risk haritası oluşturacak. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Fatih Sivrikaya’nın yürütücülüğünü üstlendiği "Hibrit Makine Öğrenmesi ile Orman Yangın Riskinin Mekansal Modellenmesi ve İklim Projeksiyonları" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 - Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Projede Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Ece Özcan, Prof. Dr. Korhan Enez ve Araştırma Görevlisi Döndü Bulur ile Kastamonu Orman Bölge Müdür Yardımcısı M. Burçin Irmak araştırmacı olarak yer alıyor. 12 ay sürecek ve 150 bin TL bütçeye sahip proje kapsamında, hibrit makine öğrenmesi yöntemleriyle yangın risk haritaları oluşturulacak, farklı modellerin performansları karşılaştırılarak en yüksek doğruluğa sahip model belirlenecek. Ayrıca SSP1-2.6, SSP2-4.5 ve SSP5-8.5 emisyon senaryoları doğrultusunda 2030, 2050 ve 2070 yıllarına yönelik yangın risk projeksiyonları hazırlanacak. Çalışmalar, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülecek. Bu kapsamda, son 10 yılda (2016-2025) meydana gelen orman yangınları ile bu yangınları etkileyen çevresel parametreler detaylı şekilde analiz edilecek. Projede Random Forest, XGBoost, Gradient Boosting Machine (GBM), Yapay Sinir Ağları (ANN), Destek Vektör Makineleri (SVM), Lojistik Regresyon, Karar Ağaçları, AdaBoost ve Naive Bayes gibi algoritmalar ile bunların hibrit yaklaşımları kullanılacak. Geliştirilecek modelleme çerçevesiyle, hem güncel hem de geleceğe yönelik iklim şartları altında orman yangını riskinin yüksek doğrulukla tahmin edilmesi hedefleniyor. Bu sayede yangınlara yönelik önleyici tedbirlerin daha etkin planlanması amaçlanıyor. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, "Orman yangınları küresel ölçekte artan bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Bu riskleri bilimsel çalışmalarla önceden öngörmek ve gerekli tedbirleri almak büyük önem taşıyor. Akademisyenlerimizin geliştirdiği bu proje, ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için yarar sağlayacaktır. Topluma katkı odaklı araştırmaları desteklemeye ve bilimsel üretimi artırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Rektör Topal, projede emeği bulunan akademisyenleri tebrik ederek başarılar diledi.
Bursa Bursa’da bayram boyunca ulaşım ücretsiz Bursa Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Bayramı boyunca kent içi ulaşımın ve mezarlıklara ulaşımın ücretsiz olacağını açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Bayramı’nda vatandaşların rahat ve huzurlu bir şekilde ziyaretlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla 20-21-22 Mart tarihlerinde kent içi ayakta yolcu taşıyan hatlardaki toplu taşıma araçlarının, Bursaray ve tramvay hatlarının ücretsiz olacağını duyurdu. Ayrıca Arife günü ile bayram boyunca 10.15-18.30 saatleri arasında her saat karşılıklı düzenlenecek otobüs seferleriyle mezarlıklara da ücretsiz ulaşım sağlanacak. Hamitler Kent Mezarlığı’na otobüsler Kent Meydanı otobüs durağından, Hasköy Kent Mezarlığı’na Emek İstasyonu’ndan, Erdoğan Köy Kent Mezarlığı’na ise Kestel İstasyonu’ndan kalkacak. "Vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı’nı kutluyorum" Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel yaşandığı Ramazan ayının manevi ikliminin kent genelinde düzenledikleri programlarla tüm Bursalılar tarafından hissedildiğini söyledi. Ramazan Bayramı’na ulaşacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Bozbey, "Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Ramazan Bayramı’nda hemşehrilerimizin bayram ziyaretlerini ve ulaşımlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlıklarımızı tamamladık. BursaRay, tramvay ve otobüs hatlarımız, Ramazan Bayramı boyunca BursaKart kullanmak suretiyle ücretsiz olarak hizmet verecek. Ekiplerimiz, görev başında olacak. Şimdiden tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı’nı kutluyorum" dedi.