EKONOMİ - 08 Nisan 2021 Perşembe 16:24

Niğde’de geliştirilen yerli patates tohumu Avrupa yolunda

A
A
A
Niğde’de geliştirilen yerli patates tohumu Avrupa yolunda

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli patates çeşidi Nahita, Avrupa Birliği Çeşit Tescil Listesine alınması ve deneme dikimi için Hollanda'ya gönderiliyor.

Daha önce tescillenen yerli patates çeşidini Nahita'nın pazarlama ve satış hakkının AR Tarım'a devredildiğini söyleyen Enstitü Müdürü Pırlak, "Nahita çeşidini yurt dışına göndermek üzere tüm çalışmalarını tamamladı. Nahita çeşidimiz Türkiye'den Avrupa'ya giden ilk yerli ve milli patates çeşidi olma özelliğini taşıyor. Çeşidimiz, firma tarafından Avrupa Birliğine gönderilecek. Orada yapılacak denemelerin sonucunda da bu çeşidimiz, Avrupa Birliğinin Çeşit Tescil Listesinde yer alacak ve listeye giren ilk yerli ve milli patates çeşidi unvanını alacak. Daha sonra bu çeşidimizin Avrupa'da da üretimine ve satışına başlanacak" dedi.

Pırlak, firmanın Nahita çeşidinin yurt içinde ileri kademedeki tohumluk üretimine ve sertifikasyon işlemlerine devam ettiğini, önümüzdeki dönemde çiftçilerle buluşturacağını belirtti.

AR Tarım Genel Müdürü Ekrem Suad Sadak da 2018 yılında Nahita'yı başka ülkelere de satmak istediklerinin sözünü verdiklerini belirtti.

Adana'da 2019 yılında düzenlenen uluslararası bir platformda Nahita çeşidini tanıttıklarını ve ürünün beğenildiğini dile getiren Sadak, şöyle konuştu:

"Elimizdeki imkanları kullanarak, bu çeşidi Avrupa'ya, aynı zamanda oradaki çeşit listesinde yer alması için göndermek istedik. Bir çok ülkenin analizini yaptıktan sonra gördüm ki Avrupa'da tescil listesine girdiği takdirde başka ülkelerin de kapıları açılıyor. Avrupa'daki prosedürleri yerine getirdikten sonra Türk makamları bize çok yardımcı oldu. Ankara Tarım ve Orman ile Ankara Zirai Karantina müdürlüklerine çok teşekkür ediyorum. Prosedürleri yerine getirdik, Nahita'nın bitkileri yarından itibaren Avrupa yolcusu. Orada da karantinadan geçtikten sonra deneme dikimleri yapılacak ve inşallah yakın zamanda tescillenerek Avrupa'da Çeşit Tescil Listesinde yer alacak. Bizim için bu çok mühim. Her konuda Türkiye'deki tarımı geliştirmek üzere elimizden geleni yapacağız."

Sadak, Nahita'nın Avrupa'da karantinadan geçtikten sonra Hollanda'da dikiminin yapılacağını, ardından da tescilleneceğini ifade etti.

Yasin Esen

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."
Manisa Soma’da yaşayan Ordulular hayatını kaybeden madenciler anısına fidan dikti Manisa’nın Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden Ordulu madencilerin anısına dernek bahçelerine fidan dikti. 13 Mayıs 2014 yılında Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının acısı hala yüreklerdeki tazeliğini koruyor. Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri de faciada hayatını kaybeden Ordulu madencilerin isimlerini yaşatmak için dernek bahçelerine fidan dikimi gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, madende hayatını kaybeden 301 şehide rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hayatını kaybeden 301 şehit madencimizin arasında bulunan Hüseyin Avkaş, Ferhat Avkaş, Sadettin Yılmaz, İsa Sadan ve ilçemizdeki başka madende hayatını kaybeden Salih Ayber’in hatıralarını burada yaşatmak hem de onların ailelerini onurlandırmak için böyle bir çalışma yaptık. Maden şehitliğine giderek hayatını kaybetmiş madenciler için dualar ettik. Diktiğimiz fidanlara da onların adının olduğu plakaları korkuluklarına çakarak isimlerinin ve hatıralarının yaşamasını istiyoruz. Emeği geçen yöneticilerimiz ve üyelerimizden Allah razı olsun. Hayatını kaybeden tüm madencilerimizin ruhları şad olsun”