GÜNDEM - 02 Mayıs 2013 Perşembe 15:58

Nisan ayında bunları konuştuk

A
A
A
Nisan ayında bunları konuştuk

Medya Takip Merkezi (MTM) verilerine göre, Nisan ayında, "çözüm süreci, akil insanlar, milli içki tartışması ve T.C. ibaresinin kaldırılması", medyada en çok konuşulan konular oldu. Nisan ayında gündemi en fazla meşgul eden konu çözüm süreci oldu. Çözüm süreci, medyada 86 bin 864 haber ve yazı ile gündeme geldi.

AKİL İNSANLARI 52 BİN KEZ KONUŞTUK


Çözüm sürecine katkı vermeleri amacıyla hükümet tarafından belirlenen “Akil İnsanlar” da, Nisan ayında en çok konuşulan konulardan biri oldu. Akil İnsanlar, tam 52 bin 399 haber ve yazıya konu oldu.


"T.C. İBARESİ"
"T.C." ibaresinin kaldırıldığı iddiası, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanırken, İnci Sözlük liderliğinde sosyal medyada T.C. ibaresi ile ilgili etkili bir kampanya gerçekleştirildi. Facebook ve Twitter’da 9 milyondan fazla kullanıcı adını değiştirerek isminin başına T.C. koydu.

GÜNDEME KIRMIZI/BEYAZ KATKI

Nisan ayı sonlarında, Başbakan Erdoğan’ın milli içeceğimizin ayran olduğu yönündeki açıklaması gündemi çalkalarken, THY’nin kırmızı ruj yasağı gündeme imzasını attı. Nisan ayının son tartışmaları arasında 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin verilmemesi de yer aldı.


SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi’nin Nisan ayını kapsayan medya araştırmasına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi, ayın medyada en çok konuşulan siyasi partisi oldu. Mart ayına göre haberlerinde yüzde 38’lik bir artış gözlenen partinin haberleri arasında, “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu” kurulması yönünde meclise önerge vermesi ve yeni anayasa tasarısı yer aldılar. AK Parti toplamda 212 bin 150 haber ve yazı ile gündeme geldi.

CHP’DE BÜYÜK ARTIŞ

Nisan ayında medyada en fazla yer bulan ikinci siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerinde yüzde 99 gibi rekor bir artış olan CHP, toplamda 189 bin 630 haber ve yazı ile adından söz ettirdi. Partinin medyaya yansıyan haberleri arasında, parti heyetinin Doğu’ya bir tur düzenleyerek, bölgedeki algılarını yerinde öğrenmek istemeleri, Ergenekon Davası’nın görüldüğü Silivri Cezaevi önündeki olaylar ve “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu”na üye vermemesi yer aldı.


MHP CEPHESİ
Aynı araştırmaya göre, ay boyunca medyanın en çok söz ettiği bir diğer siyasi parti olan MHP de CHP gibi çözüm süreci komisyonuna üye vermeyi reddederken, parti tarafından bütün MHP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemesi medyada geniş yankı buldu. Mart ayına göre yüzde 96 daha fazla haberde yer alan MHP, toplamda 98 bin 602 haber ve yazıya konu oldu.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No Siyasi parti-Haber adedi-Artış (%)
1 AK PARTİ-212.150-38
2 CHP -189.630-99
3 MHP -98.602-96
4 BDP-83.414-30
5 SP-5.223-eksi 14



ERDOĞAN, “AKİL İNSANLAR” VE “AYRAN” AÇIKLAMASI İLE GÜNDEME GELDİ
MTM’nin siyaset gündemi araştırmasına göre, Nisan ayında en fazla konuşulan siyasi isim, bir önceki ay olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan oldu. Akil insanlar ve milli içkinin ayran olduğu ile ilgili açıklamaları ile medyanın yakın takibinde yer alan Erdoğan, çözüm sürecine yönelik demeçleri ile ilgili de medyada adından söz ettirdi. Bir önceki aya göre medyada yüzde 78 daha fazla yer bulan Erdoğan, toplamda 222 bin 466 haber ve yazıda yer aldı.

KILIÇDAROĞLU HÜKÜMETE SERT ÇIKTI!

Medyada en fazla yer alan ikinci siyasetçi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Akil insanlar heyetine sert eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, bazı illerde tabelalardan T.C. ibaresinin kaldırılması nedeniyle Başbakan’a ve hükümete tepki göstermesi ile de gündeme geldi. Kılıçradoğlu’nun haberleri yüzde 167 gibi yüksek bir oranda artarken, ana muhalefet liderine toplamda 65 bin 640 haber ve yazıda yer verildi.


AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ
No Siyasi isim-Haber adedi-Artış (%)
1 Recep Tayyip Erdoğan-222.466-78
2 Kemal Kılıçdaroğlu-65.640-167
3 Abdullah Gül-55.936-166
4 Devlet Bahçeli-38.805-142
5 Beşar Esad-36.147-695

DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELER

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin, Nisan 2013’te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlendi. MTM’nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri ise şöyle gerçekleşti:

• Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle 4 Şubat’tan bu yana tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.

• Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz yıl Eylül ayında kulak rahatsızlığı nedeniyle iptal ettiği, Letonya ve Litvanya’ya 4 günlük ziyarette bulundu.

• Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mavi Marmara baskınında ölen şehitlerin ailesini ağırladı.

• Balyoz delillerinin sahte olduğu ve bir örgüt tarafından üretildiği yönünde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

• Eski BDP Milletvekili Sevahir Bayındır, BDP’nin 1. Olağanüstü Kongresi’nin açılış konuşmasını Kürtçe yaptığı gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti.

• TSK ortaöğretim okullarında, öğrencilerin kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda seçilen seçmeli dersler okul komutanının onayı ile uygulamaya konulacağı bildirildi. Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamberin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri de askeri öğrenciler tarafından talep edilmesi ve okul komutanının onay vermesi durumunda okutulabilecek.

• Erdoğan’ın, Obama’nın daveti üzerine 16 Mayıs 2013 tarihinde Washington’a bir ziyaret gerçekleştireceği ve ziyaret çerçevesinde ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray’da bir araya geleceği bildirildi.

• Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorunu ve Fransa’nın getirdiği ek sınırlamalar yüzünden AB sürecine sekte vurulduğunu söyledi. Davutoğlu, "Türkiye performansının ne kadar üst düzeyde olduğunu gösterdi. Bu iki konuda AB’nin gereksiz ve hiçbir ülkeye dayatmadığı bazı şartları Türkiye’nin önüne koymaktan vazgeçmeli." dedi.

• BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, dünyadaki bütün çözüm süreçlerinde en büyük sorumluluğu parlamentoların aldığını söyledi. Bu sürecin esasını oluşturan başlıklardan birinin de anayasa olduğunu belirten Kışanak, "Barış akdini anayasal güvenceye kavuşturalım" dedi.

• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), PKK’lıların sınırdışına çekilme sürecine ilişkin nasıl hareket edeceği konusunda yazılı talimat beklediği tartışmalarına noktayı koydu. Erdoğan, "TSK bizden aldığı yetkiyi verdiğimiz yetki çerçevesinde kullanır. Şimdi yeni süreçte herhangi bir yetki gerektiği anda bizden yetkiyi alacaktır.” dedi.

• MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında, 8 Mayıs 2011’de Zeytinburnu’nda yaptığı konuşmayla ilgili dokunulmazlığı kaldırmak adına meclise fezleke verildi.

• Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yabancıların Türkiye’ye girişleri, kalışları ve çıkışları ve sağlanacak korumanın kapsamına, uygulanmasına ilişkin esasları AB ile uyumlu hale getiren Kanun’u onayladı.

• 4. yargı paketi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, ‘cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden’ şartı getirildi.

• Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Hz. Peygamber ve İnsan Onuru" temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Ankara’da düzenlenen etkinliğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı.

• Mavi Marmara saldırısıyla ilgili İsrail’in Türkiye’nin taleplerini kabul ederek özür dilemesi ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılacağını açıklaması sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’yi ziyaret edeceğini bildirildi.

• Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 20’nci yılında mezarı başında düzenlenen törenle anılırken Semra Özal, eşinin görevi başında öldürüldüğünü öne sürerek "Şehit olarak haklarının verilmesini istiyorum" dedi.

• CHP’de Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, görevinden istifa etti.

• Terör örgütü PKK’yı desteklediği gerekçesiyle BDP’yi boykot etmek için TBMM resepsiyonlarına katılmayan komutanlar, bu yıl bu geleneği bozarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Resepsiyonuna tam kadro katıldılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Tapusuz köyde 57 yıl sonra gelen mülkiyet sevinci Denizli’nin Buldan ilçesinde 1967 yılında baraj yapılacağı gerekçesiyle taşınan 400 nüfuslu 90 haneli Derbent Mahallesi sakinleri, aradan geçen 57 yıl sonra tapularına kavuşmanın sevincini yaşadı. 1967 yılında dönemin Adalet Partisi (AP) iktidarında Derbent köyüne sulama barajı yapılması kararı alındı. Baraj yapılacak olmasından dolayı Derbent Mahallesi baraj alanı içerisinde yani su altında kaldı. Dönemin bakanlar kurulu kararı ile mahallenin baraj alanı dışına taşınması kararı alındı ve uygulandı. Mahalle alınan kararla birlikte baraj alanının yaklaşık 10 kilometre dışından yeniden kuruldu. Mahalle, Fatıma Bağcı isimli şahıstan alınan 46 dönüm arazi üzerine yeniden kuruldu. Fakat farklı gerekçelerden tapunun devir teslim işlemi gerçekleşmedi ve arazi sahibi Bağcı İzmir’e taşındı. Aradan geçen süre içerisinde Bağcı ve eşi vefat edince belli bir süre sonra da arazi hak sahibi olmadığı için hazine arazisi olarak tapulandırıldı. Aradan seneler geçmesine rağmen mahalledeki 90 yapı ve tarım arazilerinin tapuları çıkarılamadı. 2020 yılında yıllardır devam eden tapu sorununu kamuoyu gündemine getiren dönemin mahalle muhtarı Yaşar Öz, “Devir etmek isteyen vatandaşlarımız var. Devir teslim işlemlerini tapu olmadığı için yapamıyorlar. Bu mağduriyetin bir an evvel çözülmesini devlet büyüklerimizden talep ediyorum. Köyümüzde camimiz, sağlık ocağımız, okulumuz hepsi var. Devlet kurumu olarak kurumlarımız var ama bir türlü tapumuz yok. Köyün tapusunu bir an evvel alınmasını talep ediyorum” derken; köyün eski yerleşim yerinden bu yana olan süreci anlatan Mustafa Akten ise “Bu derbent köyümüz 1967 yılında inşaatı biten derbent barajı sonrasında köyümüz buraya geldi. Köyümüz buraya gelmeden önce köy muhtarlığı aracılığıyla üzerinde bulunduğumuz tarla köy muhtarlığı tarafından Buldan’da ki bir şahıstan alındı. Tarlanın tapu işlemleri çeşitli gerekçelerden alınamadı. Daha sonraki yıllar içerisinde diğer muhtarlarda bu sorunu çözemediler. Ancak köyümüzde gerekli olan tüm devlet hizmetleri müracaatlar sonucu olarak geld. Köyümüz var olduğu halde seçimlerde de oy kullandığımız, vergilerimizi de verdiğimiz halde bir türlü köyümüzün tapusu verilmedi. Şu anda da yeni muhtarımız tapuların alınması için gerekli müracaatlarını yapıyor. Bu işlemlerin bir an önce bitirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. 53 yıldır köyümüzdeki insanlar mağdur durumdadır. Tapular 53 yıldır alınamadı. Bir türlü köyümüzün tapuları verilmedi. Hazineye geçirildi. Geçmiş dönem muhtarlara kolaylık olur diye ‘hazineye geçsin’ demişler. Tüm ilgililerin bu konuyu göz önünde bulundurarak köyümüzün mağduriyetini gidermek için tapuları bir an öncesi vermeleri gerekmektedir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Tapu sorunu 57 yıl sonra çözüldü Yaklaşık 400 kişinin yaşadığı, oy kullanılan, vergi verilen hatta okul, sağlık ocağı ve cami gibi devlet kurumlarının bulunduğu köydeki tapu sorunu nihayet mutlu sonla noktalandı. Yaklaşık 88 hak sahibi vatandaş, 57 yıldır yaşadıkları sorunun çözüme kavuşturulmasının ardından tapularını almaya hak kazandı. Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, Buldan Tapu Müdürlüğünde hak sahibi vatandaşların tapularını almalarının sevincine ortak oldu. Yıllardan bu yana çekilen sıkıntıların sona ermesinden dolayı büyük sevinç yaşadığını dile getiren Başkan Orpak, “Yılların tapu sorunu artık çözüme kavuşmuştur. Bende vatandaşlarımız gibi bu sorununun çözülmesinden dolayı mutluyum. Artık vatandaşımız kendi evinde barkında, daha mutlu ve daha refah içinde yaşayacaktır. Tapularımız Buldan’ımıza ve Derbent Mahallemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Siirt Siirt’te yapılıyor, İstanbul, İzmir, Mersin’de yoğun talep görüyor Siirt’te peynir sezonunun başlamasıyla birlikte yayla peynirine talep arttı. Vatandaşlar kilolarca koyun peynirini alarak kış hazırlığı yapmaya başladı. Siirt’te yapılan yayla peynirinin İstanbul, İzmir ve Mersin’de yoğun talep gördüğü belirtildi. Her yıl ilkbahar mevsimiyle birlikte göçerler tarafından yaylalarda üretilen Siirt’in yöresel peyniri, bu yıl da tezgahlardaki yerini aldı. Peynir sezonunun başlamasıyla birlikte satışların arttığını belirten peynirci Ahmet Toprakçı, "Peynir göçer peyniridir. Kışlık peyniri burada satıyoruz ve herkes kış için peynir alıyor. Kimi 50, 100, 150, 200 kilogram peynir alıyor. Bizim Siirt peyniri meşhurdur. Hepsi koyun peyniridir, göçerlerindir. Çemikari Pervari tarafından geliyor. Tabi şimdi havalar daha sıcak olmamış ama 20 gün 1 aya kadar bütün peynir satılıp biter" dedi. "İl dışından çok yoğun talep var" İl dışından da peynire yoğun talep olduğunu söyleyen Toprakçı, "İzmir’e, İstanbul’a, Ankara’ya, Mersin’e her yere gidiyor bu peynir. Bizim peynir bir numara çok kalitelidir. Kışlık herkes alıyor bunu. Biz de burada satıyoruz. Yayladan gelen peyniri biz buradan satıyoruz. Kışlık peyniri bazıları yer altına koyuyorlar, bazıları ise soğuk hava deposuna koyuyorlar. Şu anda kilosu 130 TL ama yaz ilerledikçe 200 TL’ye kadar da çıkabilir’’ şeklinde konuştu. Peynir almaya gelen Yasin Toprak, "Peyniri her sene alıyoruz. Market peyniri yenmiyor. Yazın alıp kışın yiyoruz. Fiyatı da 130 TL uygundur. Bu taze peynirdir. 20 veya 25 kilo alıyoruz. Yazın alıyoruz, kışın tüketiyoruz’’ diye konuştu.