DÜNYA - 17 Mart 2014 Pazartesi 18:30

Obama: 'Daha fazla yaptırım uygulamaya hazırız'

A
A
A
Obama: 'Daha fazla yaptırım uygulamaya hazırız'

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın Kırım işgalinden sorumlu tutulan 11 Rus ve Ukraynalı yetkilinin yaptırıma bağlandığını resmen duyurdu.

ABD Başkanı Obama, Kırım’da gerçekleştirilen ve yarımadayı Ukrayna’dan ayırarak Rusya’ya katılmasının önün açan referandumdan bir gün sonra sert açıklamalarda bulundu. Rus ve Ukraynalı 11 yetkiliye yaptırım uygulandığını duyuran Obama, ABD’nin kuruluşlara da yaptırım uygulayabileceği yönünde uyarı yaptı. Obama, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmek için hızlı şekilde hareket ettiğinin işaretleri bulunduğuna dikkat çekerek, ABD’nin Rus yetkililere daha fazla yaptırım uygulamaya hazır olduğunu dile getirdi.

Bu akşam Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, gelecek hafta da kendisinin Avrupa’ya ziyaret düzenleyeceğini kaydeden Obama, “Mesajımız gayet açık olacak. NATO müttefikleri olarak kolektif savunmamıza son derece bağlıyız ve bu bağlılığı devam ettireceğiz” diye konuştu.
Batı’nın da, Kırım’a yönelik eylemlerinden dolayı Rusya’ya karşı birleştiğini söyleyen Obama, “Provokasyonların sürdürülmesi Rusya’nın daha da izole etmek ve dünyada gözündeki konumunu daha da alçaltmaktan başka bir şey elde etmeyecektir” dedi. Obama, ABD’nin vereceği cevabın sertliğini, Rusya’nın durumun gerginliğini azaltıp azaltmama kararına göre ayarlayacağını da sözlerine ekledi.
Kırım’ın durumuna yalnızca Ukrayna halkının karar verebileceğini vurgulayan Obama, mevcut krize diplomatik bir çözümün halen bulunabileceğini belirtti. Rusya’nın Kırım’a olan ilgisine de önem verdiğini dile getiren Obama, ancak yarımadanın geleceği için yeni Ukrayna hükümeti ile müzakere edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir