SAĞLIK - 03 Temmuz 2015 Cuma 10:40

Omurga sağlığı için bunu yapın!

A
A
A
Omurga sağlığı için bunu yapın!

Vücudun dengesi ve sağlıklı bir beden için omurga sağlığını korumak gerekiyor. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, yüzmenin omurga sağlığına yararlı olduğunu söyledi.


Öztürk, omurganın, bedeni ayakta tutan, organların, iskelet ve kas sistemlerinin dengede durmasını sağlayan bir yapı olduğunu belirterek, "Bu yapının bozulması durumunda birçok hastalık, sakatlık ve hatta ölümcül risklerle karşı karşıya kalınabiliyor. Bu nedenle omurga sağlığını korumak ve bu yapıyı güçlendirmek gerekiyor. Omurga sağlığını korumak ve güçlendirmek için özellikle yaz aylarında yapılacak “en doğal” spor ise yüzme. Yüzme omurga sağlığı için en faydalı sporlardan birisi fakat yanlış uygulandığında risk taşıyor. Özellikle tatil bölgelerinde sığ sulara çivileme tabir ettiğimiz yüksekten suya atlama ciddi omurga travmalarına sebep olabileceği gibi felç ile sonuçlanabilecek ciddi omurga yaralanmalarına yol açabilir. Omurga kaslarımızı güçlendirici etkisi olan yüzme sporunun en ideal yapılma şekli serbest stil ve sırt üstü yüzme şekillerinde olmalıdır. Omurga eğiklikleri akut dönemlerinde yüzme ile düzeltilebiliyor. Yüzme iskelet ve kas sistemini güçlendirdiği için omurga aralıklarını da çalıştırıyor ve daha dik bir omurgaya kavuşmaya yardımcı oluyor. Ağırlık kaldırılarak yapılan sporlar omurgayı zorlayabilir, bunun yerine suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak doğru hareketlerle yapılan yüzme sayesinde hem eklem ağrıları azalır hem de güçlü bir omurgaya kavuşulur" dedi.
Omurga sorunlarının erkeklere göre kadınlarda daha sık görüldüğünü kaydeden Öztürk, "Bunun nedenini ise genetik ve hormonal faktörler oluşturuyor. Osteoporoz sıklıkla kadınlara özgü bir sorun olarak görülürken, osteoporotik omur kırıklarının kadınlarda görülme sıklığının erkeklere nazaran daha fazla olduğu biliniyor. Kadınların düzenli beslenmesi ve yüzmesi bu sorunu büyük oranda azaltabiliyor" dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe son 2 deplasmanda 4 puan bıraktı Süper Lig’de en fazla puan topladığı sezonu yaşayan Fenerbahçe, son 2 deplasman maçında 4 puan kaybederek şampiyonluk yarışında yara aldı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Fenerbahçe, Konyaspor’a konuk olurken sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla puanını 90’a yükselten sarı-lacivertliler, ligde son 3 haftaya girilirken lider Galatasaray’ın 6 puan gerisine düştü. Bu sezon dış sahada mağlubiyet yaşamayan Kanarya, üst üste elde ettiği 10 maçlık galibiyet serisinin ardından Sivasspor ve Konyaspor maçlarında 2’şer puan kaybetti. Fenerbahçe dış sahada oynadığı 18 maçta 15 galibiyet, 3 beraberlik alarak 48 puan topladı ve 2020-2021 sezonunda elde ettiği ‘dış sahada en fazla puan toplama rekorunu’ da geride bıraktı. Sarı-lacivertliler 3. kez gol atamadı Sarı-lacivertliler, 18 hafta sonra bir maçta fileleri havalandıramadı. Ligde 89 golle, en golcü takım olan Fenerbahçe, 3. kez rakip fileleri havalandıramadan maçı tamamladı. İsmail Kartal’ın öğrencileri ligin 36. haftasında 12 Mayıs Pazar günü Kayserispor’u konuk edecek. Mert Müldür cezalı duruma düştü Konyaspor mücadelesine yedek kulübesinde başlayan Mert Müldür, iki takım oyuncularının yaşadığı gerginlik sonrası itirazda bulunurken hakem Bahattin Şimşek tarafından 34. dakikada sarı kart gördü. Bu sezon ligde 4. sarı kartını gören Mert, gelecek hafta iç sahada oynanacak Kayserispor müsabakasında cezalı duruma düştü. 25 yaşındaki futbolcu Samsunspor’la oynanan iki maçta ve Pendikspor karşılaşmasında sarı kart görmüştü. Konyaspor’a karşı 52. dakikada Osayi-Samuel’in yerine oyuna giren Mert Müldür, sarı-lacivertli formayla bu sezon 25 lig maçında görev aldı.