EKONOMİ - 25 Eylül 2022 Pazar 12:17

Organik solucan ve yarasa gübresiyle yetiştirilip, kilosu 150 liradan satılıyor

A
A
A
Organik solucan ve yarasa gübresiyle yetiştirilip, kilosu 150 liradan satılıyor

Isparta’da organik solucan ve yarasa gübresiyle yetiştirilen aronya meyvesi fidanları ile yaklaşık 65 ilde bahçe kurulumu yapılıyor. 4-5 yaşlarında tam verimliliğine oturan aronya fidanlarından bir dönümde 1 buçuk ile 3 ton arasında meyve alınabiliyor. Toptan olarak kilosu 50 ile 75 TL arasında satılan aronyanın perakende fiyatları ise 100 ile 150 TL arasında değişiyor.

10 yıldır Türkiye’de tarım ve gıda sektörü açısından büyük önem arz eden aronya, sağlık açısından önemli bir yere sahip. Isparta’da 3 yıldır aronya fidanı üretimi yapan Murat Kaya, aronya kurulan bahçelerde su kaynağının çok güçlü olması gerektiğini belirterek, “Aronya yetişkin fidan olarak dikim yapılırsa bir sonraki yıl meyve verimine başlamakta. Eğer doku kültüründen çıkmış 1 yaşında fidan dikimi yapılırsa 2 ve 3’ncü yılından sonra meyve verimine başlamaktadır. Bu şekilde kurulan bahçelerin ekonomik getirisi çok yüksektir. Bir dönüme ortalama 300 fidan dikimi yapıyoruz. Bunların bakımlarında, kültürel işlemlerinde hiçbir kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Tamamen organik solucan ve yarasa gübresi ile bakımlarını yapıyoruz” dedi.

Rukiye Senem Ok
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla DENİZKURDU II/2024 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü sona erdi Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Doğu Akdeniz’de icra edilen DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü sona erdi. Tatbikatın Doğu Akdeniz’i kapsayan kısmına katılan fırkateynler, hücumbotlar, denizaltılar, yardımcı sınıf gemiler, mayın gemileri ve karakol gemileri Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Limanı’ndan sabah erken saatlerinde hareket etti. Tatbikata TCG Salihreis gemisiyle gelen Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, personelini selamladı. Liman çıkışında TCG İstanbul, TCG Salihreis firkateyninde bulunan Bakan Güler’i top atışıyla selamladı. Senaryo gereği Taktik Pençe harekatı ile sürüklenen mayına 2 SAS komandosu tarafından müdahale edilerek imhası gerçekleştirildi. AH-1W helikopterleri tarafından düşman adanın kıyılarında bulunan hedeflere atış gerçekleştirildi. Daha sonra adaya yaklaşan SAS komandoları atış yaparak hedefi imha etti. TCG Anadolu’dan çıkan Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) adaya çıkarma gerçekleştirirken ada ele geçirilerek bayrak çekildi. İlk defa bir tatbikatta kullanılan İnsansız Deniz Araçları (İDA) ile hedefe harekat düzenlendi. Senaryo gereği helikopterden denize sonar daldırması gerçekleştirerek temas alınırken Aksungur’a veri aktarıldı. Daha sonra gelen uçaklarla rextorp torpido atışı gerçekleştirerek hedefler imha edildi. Nefes kesen tatbikatta TCG Burgazada ve TCG Büyükada gemilerinden TCG Salihreis’e malzeme aktarımı gerçekleştirildi. Senaryo gereği, TB-2 Bayraktar SİHA’dan M/G-‘3; yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yarı aktif lazer güdümlü SİHA’lardan atılan MAM-L güdümlü mermisi atıldı. SH-70 helikopterlerden yerli ve milli imkanlarla geliştirilen kızılötesi lazer odaklı (TEMREN) güdümlü mermi atışı yapılırken ardından hücumbotları tarafından su üstü atışları gerçekleştirildi. Daha sonra süper kobra helikopterler tarafından 20mm top atışları gerçekleştirildi. Tatbikata katılan gemilerin Salihreis’te bulunan Bakan Güler, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını selamlamasıyla seçkin gözlemci günü sona erdi. Ayrıca, ilk defa tatbikata takılan 4 İDA selamladı. Tatbikatın seçkin gözlemci gününe Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Finlandiya, Gürcistan, Irak, Japonya, KKTC, Libya, Malezya, Nijerya, Portekiz, Sierra Leone, Ürdün ve Yemen’den 18 askeri ataşe katıldı. TCG Salihreis Gemisi’nde Donanma Harekat Başkanı Tuğamiral Kenan Kaan Türkkan’ın sunduğu brifinge Bakan Güler’in yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Erdinç Altıner de katıldı.
Muğla DENİZKURDU II/2024 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü sona erdi Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Doğu Akdeniz’de icra edilen DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü sona erdi. Tatbikatın Doğu Akdeniz’i kapsayan kısmına katılan fırkateynler, hücumbotlar, denizaltılar, yardımcı sınıf gemiler, mayın gemileri, karakol gemileri Aksaz Limanı’ndan sabah erken saatlerinde hareket etti. Tatbikata TCG Salihreis gemisine gelen Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, personelini selamladı. Liman çıkışında TCG İstanbul, TCG Salihreis firkateyninde bulunan Bakan Güler’i top atışıyla selamlayarak brifingin aldı. Senaryo gereği Taktik Pençe harekatı ile sürüklenen mayına 2 SAS komandosu tarafından müdahale edilerek imhası gerçekleştirildi. AH-1W Helikopterleri tarafından düşman adanın kıyılarında bulunan hedeflere ateş gerçekleştirdi. Daha sonra adaya yaklaşan SAS komandoları atış yaparak hedefi imha etti. TCG Anadolu’dan çıkan Zırhlı Amfibi Hücum Araçları(ZAHA) adaya çıkarma gerçekleştirirken adayı ele geçirilerek bayrak çekildi. İlk defa bir tatbikatta kullanılan İnsansız Deniz Araçları(İDA) ile hedefe harekat düzenlendi. Senaryo gereği helikopterden denize sonar daldırması gerçekleştirerek temas alınırken Aksungur’a veri aktarıldı. Daha sonra gelen uçaklarla rextorp torpido atışı gerçekleştirerek hedefler imha edildi. Nefes kesen tatbikatta TCG Burgazada ve TCG Büyükada gemilerinden TCG SalihReis’e malzeme aktarımı gerçekleştirildi. Senaryo gereği, TB-2 Bayraktar SİHA’dan M/G-‘3; Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yarı aktif lazer güdümlü SİHA’lar dan atılan MAM -L güdümlü mermisi atıldı. SH-70 helikopterlerden yerli ve milli imkanlarla geliştirilen kızılötesi lazer odaklı(TEMREN) güdümlü mermi atışı yapılırken ardından hücumbotları tarafından su üstü atışları gerçekleştirildi. Daha sonra süper kobra helikopterler tarafından 20mm top atışları gerçekleştirildi. Tatbikata katılan gemiler SalihReis’inde bulunan Bakan Güler, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarını selamlayarak seçkin gözlemci günü sona erdi. Ayrıca ilk defa tatbikata takılan 4 İDA selamladı. Tatbikatın seçkin gözlemci gününe Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Finlandiya, Gürcistan, Irak, Japonya, KKTC, Libya, Malezya, Nijerya, Portekiz, Sierra Leone, Ürdün ve Yemen’den 18 askeri ataşe katıldı. TCG Salihreis Gemisi’nde Donanma Harekat Başkanı Tuğamiral Kenan Kaan Türkkan’ın sunduğu brifinge Bakan Güler’in yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Erdinç Altıner de katıldı.(MKM-
Ankara MHP Genel Başkan Yardımcısı Yurdakul: “Hepimiz birer engelli adayıyız” ‘Lider Ülke, Engelsiz Türkiye’ programında konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, “İnanarak ve farkında olarak ifade ediyoruz ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bu nedenle hiçbir özel bireyinizi arkamızda bırakmadan, birlikte ilerlemeye mecburuz” dedi. MHP Aile, Kadın ve Sosyal Hizmetler Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı Birimi tarafından 10-16 Mayıs ‘Engelliler Farkındalık Haftası’ kapsamında, partinin genel merkezinde ‘Lider Ülke, Engelsiz Türkiye’ temalı program düzenlendi. Programa; MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul’un yanı sıra, özel gereksinimli bireyler ve onların aileleri, milletvekilleri ve partililer katıldı. Programda Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) korosu sahneye çıktı ve katılımcılara konser verdi. Programda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Yurdakul, 1981 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10-16 Mayıs tarihlerinin ‘Engelliler Farkındalık Haftası’ olarak ilan edildiğini hatırlatarak, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’nin ifadesiyle özel bireylerimizin farkındalık haftası içinde sizlerin sorunlarına dikkat çekmek, bu konuda siyasal ve toplumsal farkındalığı arttırmak istiyoruz. Sizleri daha iyi anlayabilmek ve her birinizin toplumsal yaşama en üst düzeyde katılımlarınızı sağlamanın önemli olacağına inanıyorum. Verilere göre nüfusumuzun yüzde 12.5’i bir ifadeyle 8 kişiden 1’inin özel birey olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede bu konu hakkındaki farkındalık ve duyarlılık birkaçımızın değil hepimizin hassasiyeti olmalıdır. Yılın bir gününde veya bir haftasında değil hayatımızın her anında özel bireylerimizi hatırlamayı ve yapılan her işte ve konulan her tuğlada sizleri dikkate alan duyarlı bir millet olarak hareket etmeyi ülkümüz olarak değerlendiriyoruz. İnanarak ve farkında olarak ifade ediyoruz ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bu nedenle hiçbir özel bireyinizi arkamızda bırakmadan, birlikte ilerlemeye mecburuz. Hayat, birlik, beraberlik, sevgi ve saygı ve farkındalıklarımıza göstereceğimiz hassasiyetlerle güzelleşecektir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak her soruna çözüm üretmeye çalışıyor ve samimiyetle her vatandaşımızın yanında olmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. Programın sonunda katılımcılara hediye takdim edildi.