KÜLTÜR SANAT - 10 Nisan 2018 Salı 10:27

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın Çağdaş Sanatı, Milano Galleria d’Arte Moderna’da sanatseverlerle buluşuyor

A
A
A
Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın Çağdaş Sanatı, Milano Galleria d’Arte Moderna’da sanatseverlerle buluşuyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Çağdaş Sanat Sergisi, Guggenheim UBS MAP Global Sanat Girişimi işbirliği ile sekizinci ve son kez sergiliyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Çağdaş Sanat Sergisi, Guggenheim UBS MAP Global Sanat Girişimi işbirliği ile sekizinci ve son kez sergiliyor. 11 Nisan- 17 Haziran tarihleri arasında Galleria d'Arte Moderna’da (GAM); Solomon R. Guggenheim Müzesi (New York) ve UBS işbirliği ile Milano'da, But a Storm Is Blowing from Paradise: Contemporary Art of the Middle East and North Africa (Cennetten Rüzgar Esiyor: Orta Doğu ve Kuzey Afrika Modern Sanatı) adlı eseri sergilenecek. Sergi, ayrıca Guggenheim ve UBS arasındaki tarihi işbirliği niteliğindeki Guggenheim UBS MAP Global Sanat Girişimi’nin final gösterimi olup müzenin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası araştırma, koleksiyon ve sunum girişimini de temsil ediyor. MAP'ın 2012 yılında başlattığı farklı, artistik program, toplamda sekiz uluslararası sergi, 125'i aşkın iktisap, üç global bölgenin küratörlük bursu ve kapsamlı kamu programlaması vasıtasıyla modern sanatın ve eğitimin desteklenmesi kapsamında Guggenheim ve UBS'nin karşılıklı işbirliğini vurguluyor. 

13 sanatçının eserleri sergilenecek 

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Guggenheim UBS MAP Küratörü Sara Raza, Galleria d'Arte Moderna Baş Küratörü Paola Zatti ve Galleria d'Arte Moderna Küratörü Omar Cucciniello tarafından düzenlenen sergi, hızla gelişen bölgenin artistik seslerini, önemli problemlerini ve uluslararası dağılımını gösterdi. On üç sanatçının yaptığı çalışma, GAM zemin kat galerisinde bulunmakta ve kağıt, kurulum, fotoğraf, heykel ve video çalışmalarını da içerecek şekilde farklı ortamlarda göç, yer değiştirme, mimari, geometri ve tarih temalarını bir araya getirdi.

Sergi katılan sanatçılar: 

Lida Abdul (d. 1973, Kabul; Los Angeles ve Kabil'de yaşıyor ve çalışıyor)
Abbas Akhavan (d. 1977, Tahran; Toronto'da yaşıyor ve çalışıyor)
Kader Attia (d. 1970, Dugny, Fransa; Berlin'de yaşıyor ve çalışıyor)
Ergin Çavuşoğlu (d. 1968, Eski Cuma, Bulgaristan; Londra'da yaşıyor ve çalışıyor)
Ali Cherri (d. 1976, Beyrut; Beyrut ve Paris'te yaşıyor ve çalışıyor)
Joana Hadjithomas ve Khalil Joreige (d. 1969, Beyrut; Beyrut ve Paris'te yaşıyor ve çalışıyor)
Rokni Haerizadeh (d. 1978, Tahran; Dubai'de yaşıyor ve çalışıyor)
Susan Hefuna (d. 1962, Berlin; Düsseldorf'da yaşıyor ve çalışıyor)
Iman Issa (d. 1979, Kahire; New York'ta yaşıyor ve çalışıyor)
Gülsün Karamustafa (d. 1946, Ankara; İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor)
Hassan Khan (d. 1975, Londra; Kahire'de yaşıyor ve çalışıyor)
Ahmed Mater (d. 1979, Tebük, Sudi Arabistan; Cidde, Sudi Arabistan'da yaşıyor ve çalışıyor)

Lida Abdul, Ali Cherri ve Gülsün Karamustafa tarafından yapılan çalışmalar, MAP girişiminin bir parçası olarak ilk defa sergileniyor. Raza'ya göre "But a Storm Is Blowing from Paradise, geçmişin süre giden etkisi altında günümüzün oluşumunu vurguluyor. Sergi sanatçılarının çoğu, dünyamızın sosyal gerçeklerini yeterli ölçüde ele alabilmek için objektif 'gerçeği' sorguluyor.

Kurgusal hikayeler ve fantastik görsellerin yer aldığı çalışmaları, bölgenin ve geçmişinin basmakalıp ve açıkça siyasileştirilen bakış açılarıyla mücadele eden 'kavramsal kaçakçılık' olarak adlandırabilecek gizli fikirleri içeriyor. Ayrıca, fuar, mimariyi hem koloni tarihi, hem de küreselleşme ve seçkinleştirme imaları olarak hissettiren bir araç olarak ele alıyor. GAM'daki bu yeni oluşum, binanın kendi mimari mirasını sunmakta ve İtalya ve büyük Avrupa da dahil olacak şekilde dünyanın farklı yerlerindeki göç ve yer değişikliğine ilişkin acil çözülmesi gereken problemleri gündeme getirdi".

Aile, okul grupları ve erişkin turlarını, Nuova Accademia di Belle Arti'de (NABA) öğrenci seminerlerini ve Sara Raza ve altı fuar sanatçısının yorumlarının yer aldığı sesli rehberi de içerecek şekilde GAM'da bir dizi kamusal ve akademik program sergiye eşlik edecek.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir