EĞİTİM - 29 Mayıs 2017 Pazartesi 13:51

Orta Doğu’yla gelişen ticari ilişkiler Arapça’yı zorunlu hale getirdi

A
A
A
Orta Doğu’yla gelişen ticari ilişkiler Arapça’yı zorunlu hale getirdi

Türkiye’nin son yıllarda Orta Doğu ülkeleri ile geliştirdiği yoğun ticari ilişkiler, Arapça bilen yetişmiş eleman ihtiyacının artmasına neden oluyor. İstanbul Aydın Üniversitesi de, Eğitim Fakültesi bünyesinde yer alan Arapça Dil Eğitimi ve yeni açılan Arapça Mütercim Tercümanlık bölümleriyle bu alandaki önemli bir açığı kapatma iddiasında.

Daha önceki dönemlerde bir ölçüde ihmal edilen Orta Doğu ve Arap ülkeleriyle olan ilişkiler, son yıllarda yeniden ivme kazanmış durumda. İletişim haraçlarında hemen hemen her gün Orta Doğu kökenli firmaların Türkiye’ye gerçekleştirdiği yüksek meblağlı yatırımlarla ilgili haberler yer alıyor. Bu durum da piyasada, Arapça bilen nitelikli eleman ihtiyacını doğuruyor.

“Arapça öğrenmeyi öğretiyoruz”

İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde yer alan Arap Dili Eğitimi bölümü de bu alanda önemli bir eksiğin giderilmesi noktasında büyük bir fonksiyon üstlenmiş durumda. Üniversitenin Arap dili eğitimi alanında da en yenilikçi çağdaş yaklaşımlar geliştirme kararında olduğunu ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İnayetulla Azimov, “Bölümümüzde Arapçayı yabancı dil olarak edinen ve yabancı bir dil olarak nasıl öğretileceğiyle ilgili formasyona sahip olan öğrencilerimiz, Arapçanın edebî, tarihî, dilbilimsel ve yöntemsel yönleriyle de tanışırlar. Alanlarında eleştirel düşünme becerisi kazanacakları gibi hedef dilde bir metnin nasıl oluşturulacağını öğrenir, kendisini bilim, eğitim, sanat, ticaret ve yayın dünyasına katkı sağlayacak bilgi ve düşünceye ulaşır, özgün ürünler ortaya koyabilecek donanımda yetişir” diyor.

Arapça Mütercim Tercümanlık bölümü açılıyor

Öte yandan İstanbul Aydın Üniversitesi, 2017-2018 akademik yılında bu alanda yeni bir bölümü hizmete alıyor. Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde açılacak olan Arapça Mütercim Tercümanlık bölümüyle, ekonomi ve dış ticarette son dönemde büyük önem taşımaya başlayan Arapça dili için nitelikli isimler yetiştirme hizmetini geliştiriyor. DİL-3 puanıyla öğrenci kabul edecek olan Arapça Mütercim Tercümanlık bölümüne, tamamı yüzde 100 burslu olmak üzere 20 öğrenci alınacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.