GÜNDEM - 12 Ocak 2017 Perşembe 09:41

Ortaköy saldırısından kıl payı kurtulan turistler dolandırıcıların tuzağına düştü

A
A
A
Ortaköy saldırısından kıl payı kurtulan turistler dolandırıcıların tuzağına düştü

Türkiye’ye ilk kez gelen Hollandalı turistler yeni yılı Ortaköy saldırısının yaşandığı gece kulübünde geçirmek istediler. Ancak rezervasyon engeline takılan gençler eğlencenin rotasını Taksim’e çevirdiler. Bu kez de kendilerini Kıbrıslı olarak tanıtan kimliği belirsiz kişilerce 6 bin TL değerinde dolandırıldılar. Saldırıdan kıl payı kurtulan turistler, ülkelerinde çektikleri videoyla Türkiye’ye gelmekten inatla vazgeçmeyeceklerinin mesajını verdiler.

22 yaşındaki Tim Von Den Hoff ve Daniel Holthuis, yeni yılı İstanbul’da karşılamak istediler. İki kafadar 30 Aralık’ta geldikleri kentte arkadaşları Emir Çağrı Kiraz’ın misafiri oldular. Aynı gün içerisinde Taksim’de bir süre gezintiye çıkan genç turistler, çakmak isteme bahanesiyle yanlarına gelen iki kişiyle tanıştılar. Bir süre sohbet eden gençler kendilerini Kıbrıslı olarak tanıtan kişilerle yeni yıl eğlencesi için sözleşti.

Rezervasyon engeli canlarını kurtardı
Randevu saatinden önce Hollandalı turistler ilk olarak 39 kişinin hayatını kaybettiği 60’dan fazla kişinin yaralandığı terör saldırısının gerçekleştiği Ortaköy’deki gece kulübünde düzenlenen yılbaşı partisine katılmak istedi. İki genç gittikleri mekânda saldırıdan yalnızca 20 dk. önce rezervasyonları olmadığı için güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Israr etmelerine rağmen içeri giremeyen turistler bu kez Kıbrıslı olarak tanıtan kişilerin yanına gitmek için taksiyle İstiklal Caddesi’ne doğru hareket ettiler. Burada ünlü bir kulübe giden gençler sipariş vermeden bir anda içlerinde kendini mekan sahibi olarak tanıtan 5 kişi tarafından tehditle hesap ödemeye zorlandıklarını öne sürdüler.

"Ölenler arasında biz de olabilirdik"
Yaşadıkları korku dolu an’ları çektikleri videoyla anlatan gençlerden Daniel Holthuis, “ Önce Reina’ya gittik. İstanbul’daki en iyi gece kulübü denildiği için. Gün içinde iki kere girmeye çalıştık ama korumlar izin vermediler. Rezervasyonumuz olmadığı için. Ardından taksiye binmek için yürüyorduk ki bir anda sirenleri duyduk. Kötü bir şeyler olduğunu anladık. O sırada etrafa sorduk “iyi misiniz?” diye. Ertesi gün terör saldırısı olduğunu öğrendik. Biz de olabilirdik ölenler arasında. Şok, üzücü bir haber. Başımıza gelen ilk şey bu oldu" dedi.

"Bir odaya götürüldük ve.."
Daniel Holthuis, daha sonra taksiyle bölgeden uzaklaştıklarını ve Kıbrıslı olarak tanıtan kişilerin yanına gittiklerini anlatarak başlarına gelen dolandırıcılık olayını şu sözler ile anlattı: “Bize çakmak bahanesiyle geldiler ve sonradan konuşmaya başladık tanıştık ve güvendik İstanbul’da güzel bir gece geçirmek istedik son günümüzde ama kötü bir hataydı. Onlar bize KKTC’den turist olduklarını söylediler. Türkçe bildiklerini ama turist olduklarını söylediler. Mekanda oturur oturmaz hiçbir şey sipariş etmeden bir şeyler geldi. Kıbrıslı’lara sorduk bunu kim ödeyecek? Diye. Onlar da , “dert etme, adisyonu ortaklaşa öderiz” dediler. Ardından kulüp sahibi bizimle gelmelisiniz dediler. “Sorun mu var?” diye sorduk arka tarafta bir odaya götürdüler ve bunu ödemek zorundasınız dediler. Gitmek istemedik ama zorla götürdüler. Adisyon bu bunu ödemek zorundasınız dediler. Yani 6 bin TL istediler. Şok olduk. Bize ödemek zorundasınız dediler. Zorlandık ödemeye. Ama nerden bilebilirdik onların profesyonel dolandırıcı olduğunu.”

"Tekrar gelmek istiyoruz"
Hollandalı gençler ödemeyi yaptıktan sonra hızla mekandan uzaklaştıklarını ve misafir olrukları Türk arkadaşları Emir Çağrı Kiraz’a durumu anlattılar. Kiraz ve beraberindeki Hollandalı gençler 3 Ocak Salı günü Şişli Polis Merkezine giderek ifade verdiler. Aynı gün içerisinde uçuşları olduğu için ülkelerine dönen ikili çektikleri videoyla her şeye rağmen Türkiye’yi sevdiklerini İstanbul’a ise hayran kaldıklarını anlatarak şunları söyledi: Bu tür olayları turistleri korkutuyor. Türklerle kaldık. Dünyadaki en harika insanlarla tanıştık. Bize karşı çok arkadaşçılardı. Onlara teşekkür borçluyuz Ama bazı kötü şeyler de oldu. Biri tabiî ki de terör saldırısıydı. Tanıştığımız insanlara çok iyi bir ülke insanlar çok iyi insanlar bize yardım ettiler, polis bile çok arkadaşça yardımseverdi. Şimdi arkadaşlarla konuştuğumuz zaman acaba İstanbul’a gitmeli miyiz? Diye çünkü terör saldırısı ver ve yankesiciler var. Bir sürü paramız gitti yazık. Ama tekrar gelmek istiyoruz.

"Empati şart"
Arkadaşlarının yaşadığı talihsiz olaya karşı üzüntü duyduğunu belirten Emir Çağrı Kiraz da, “O gün saat 00:00 civarında Reina’ya gidiyorlar. İki erkek oldukları rezervasyonları olmadığı için geri dönüyorlar. Tam da bu geri dönüş yolundayken yaklaşık 20-30dk sonra saldırı gerçekleşiyor. Sabaha karşı geldiklerinde arkadaşların hem duygusal olarak hem psikolojik olarak hem de çok yorgun olduklarını fark ettim. Çünkü ortada bir adisyon yok.Para nasıl olsa nakit alınacak diye adisyon yazmamış olabilirler. Birlikte Şişlideki Polis karakoluna gittik. Sağ olsun polisler yardımcı oldu bizlere. Polisler tutanak tuttular. Arkadaşlarımız ertesi gün öğlen uçakları vardı. Geri dönmek durumunda kaldılar. Arkadaşlarımızda Türkiye’yi severek gelmişlerdi. İlk defa geliyorlardı. Onlarla konuştuğumuz zaman bu tip terör saldırılarının kendilerini durduramayacaklarını gene geleceklerini ifade ettiler. Ama bu yaşanan olay beni de onları da üzdü" diye konuştu.

Alev Hamitoğulları - Uğur Gülboy 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı Sergisi Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleşti Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi Beyoğlu Beleditesi’nin 6. Daire’sinde yer alan Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçının kişisel suluboya çalışmalarının yer aldığı, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergi, 10 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de katılımıyla gerçekleşti. Açılış sonrası Işık Özışık ile beraber sergiyi gezen Başkan Güney, eserler hakkında sanatçıdan bilgi aldı. Sanatçının tamamı suluboya çalışmalarından oluşan, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergisine Brezilya İstanbul Başkonsolosu Ruy Pacheco de Azevedo Amaral, Cezayir İstanbul Konsolosu Abbi RATIBA, CHP Meclis Üyesi Işık Öğütçü, Beyoğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Songül Öztunç ve diğer davetliler de katılım gösterdi. Sergide yer alan eserlerin sahibi olan sanatçı Işıl Özışık sergiyle ilgili şunları söyledi, “Retrospektif bir sergi. Başlangıçtan bu yana, yani 1960 yılının sonlarından zamanımıza kadar olan 65 yılda yaptığım resimlerin bir özeti bu. Çoğunlukla aşığı İstanbul’dan yaptığım peyzajlar. Bir kısmını oturduğum yerden birebir karşılığını yaptım. Bir kısmını da eskizini alıp galerimde bitirdim. 65 yıl başarılarla, bazen hüzünle sükut-u hayalle geçti. Güzel günlerdi. Resim yapmak, objeyle baş başa kalmak, bende güzel anılar bırakıyor” İfadelerini kullandı. Yaşına rağmen yorgun olmadığını ve çalışabildiğini söyleyen Özışık, “86 yaşındayım. Devam edeceğim. Yorgun değilim. Çalışabiliyorum. Günde bazen üç, bazen iki, bazen bir resim, bazen de hiç resim yapmadan dinleniyorum. Resimle güzel günler geçiriyorum. Bir yıl içinde herhalde açamayacağım. Belki bir dahaki yıl açarım. Deniz ve kıyı resimlerini yapmayı çok seviyorum. Bazen kırsal resimler yapmayı seviyorum. Eserlerin tamamı suluboya. Neden suluboya olduğunu soruyorlar. Ben özel hayatımda da biraz suluyum. Mizahı çok severim. Herhalde başarım varsa eğer bunu mizaha da borçluyum” dedi. Açılış davetlilerin sergiyi gezmesiyle devam etti.
Samsun Başkan Kul: “Gazilerimizin rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi. Terme’nin Kocaman Mahallesi’nden olan ve Samsun şehir merkezinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, sadece yaz aylarında Kocaman Mahallesi’ndeki evinde yaşıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan’ın Kocaman Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek, gazilere olan minnet ve şükranlarını ifade etti. Parkinson hastası olan Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, dün evinde geçirdiği bir kaza sonucu yaralandığı için Başkan Kul, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kıbrıs Gazisi ve yakınları ile bir süre görüşen Başkan Kul, gazinin talep ve önerilerini dinledi. Sadece yaz aylarında yaşadıkları evle ilgili olarak mevcut sorunların giderilmesi için çalışma başlattıklarını belirten Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız. Gazimizin kısa süreli de olsa yaşadığı bu yerle ilgili ne gazimizden ne de yakınlarından belediyemize herhangi bir talep gelmemesine rağmen ekiplerimiz evlerinin bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Gazimizin yaşadığı mahalleye kadar beton yolumuzu daha ilk görev yılımızda yapmıştık. Beton yoldan gazimizin yaşadığı eve kadar 100 metrelik bir stabilize yol var, o yolun durumu da gayet iyi fakat gazimizin evi dik bir yamaca yapıldığı için evlerinin bulunduğu alanda yağışlı günlerde de sorun olmaması adına ekiplerimizin yapacakları incelemenin ardından gerekli çalışmaları yapacağız. Yakın bir zamanda yeniden Samsun şehir merkezinde bulunan evlerine taşınacak olan gazimizi burada kaldığı süreç içinde rahat etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.