KÜLTÜR SANAT - 10 Aralık 2018 Pazartesi 11:06

Otel ve yiyecek içecek endüstrisinin öncü işletmeleri öğrencilerle buluştu

A
A
A
Otel ve yiyecek içecek endüstrisinin öncü işletmeleri öğrencilerle buluştu

Özyeğin Üniversitesi’nin sektörlerle iç içe eğitim anlayışı çerçevesinde her yıl düzenlediği ‘Sektör ile Buluşma’ etkinliği, otelcilik ve yiyecek içecek endüstrisinden 50’den fazla öncü işletmenin katılımıyla gerçekleşti. İşletmelerin İnsan Kaynakları ve diğer departman yöneticileriyle bir araya gelen Otel Yöneticiliği Lisans öğrencileri ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri, staj olanakları ve iş imkanları elde etti.

‘Sektör ile Buluşma’ etkinliğinin altıncısı Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde gerçekleşti. 50’den fazla işletmenin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Özyeğin Üniversitesi öğrencileri, zorunlu yaz dönemi stajlarını gerçekleştirecekleri işletmelerle görüşmelerini yaptılar ve geleceğe yönelik hedefleri için deneyimli sektör temsilcilerinden fikir aldılar. Mezun olacak öğrenciler ise işe alım olanakları ve şartları konusunda görüşme fırsatını yakaladı. 

‘VI. Sektör ile Buluşma’ etkinliğinde yiyecek içecek sektörünün öncü kuruluşları da yer aldı.

“Sektörlerle ve yaşamla iç içe eğitim felsefesi”
Otel Yöneticiliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programları öğrencilerini öncelikli olarak stajlara kabul eden ve mezunları istihdam eden sektör paydaşlarına teşekkürlerini sunan Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü M. Teoman Alemdar konuyla ilgili şunları söyledi:

“Üniversitemiz sadece ülkemizde değil, dünya çapında gençlerimizin istihdam edilmesini sağlayan bir eğitim modelini başarıyla icra ediyor. Bu başarıda araştırma odaklı görev yapan akademik kadromuzun çalışmalarının ve sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik uygulamalı eğitim vermenin katkısı çok büyük. 2019-2020 akademik yılı itibarı ile eğitim programlarımızı, yapay zeka ve robotik uygulamaları ile güçlendirerek, öğrencilerimizi dijital çağa hazırlamayı planlamaktayız. Yine sektörün talebi üzerine ilerici bir staj anlayışı ile mezun adaylarımızı üniversite eğitimlerinin son yılında, mentorluk ve “shadowing” kavramları eşliğinde iş hayatına entegre etmek için sektör paydaşlarımız ile çalışmaktayız. Gerek Otel Yöneticiliği gerekse Gastronomi alanında profesyonel hayatta gerekli olan tüm bilgi ve becerileri kazandıracak bir yapıya sahip olan Mükemmellik Merkezimiz, dört adet uygulamalı otel odası, misafir kabul ve rezervasyon alanları ile Le Cordon Bleu şef eğitmenlerinin Le Cordon Bleu eğitim materyalleri ve teknikleriyle, mutfak sanatları derslerini verdikleri gastroditoryum, demo mutfağı, pastane, çok amaçlı mutfak, duyusal analiz laboratuvarı ve ana mutfak olmak üzere farklı uygulama alanları ile öğrencilerimize uygulamalı eğitimin tüm olanaklarını sunuyor. Gerçek sektör koşullarına en yakın şekilde verilen uygulamalı eğitimler ve stajlar ile Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin sektöre hazır, deneyimli ve tam donanımlı olarak mezun olmalarını sağlıyoruz.”

Yapılan çalışmaların Özyeğin Üniversitesi’nin ‘sektörlerle ve yaşamla iç içe eğitim felsefesi’ doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirten Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk “Öğrencilerimizin öğrenim gördükleri alan ne olursa olsun, sadece akademik eğitimle sınırlı kalmayarak, eğitimlerini mutlaka gerçek dünyada, iş dünyasında, sektörlerde yaptıkları pratik ve uygulamalı eğitimlerle pekiştirmelerine özen gösteriyoruz. Öğrencilerimiz hazırlık sınıfından itibaren okurken çalışmaya, yazları staj yapmaya ve kariyerlerini üniversitemizdeki ilk dönemlerinden itibaren planlayarak bu planlarını gerçekleştirmek için kendilerini farklılaştıran yetkinlikler kazanmaya ve deneyimler edinmeye başlıyorlar. Henüz staj yaparken işverenleri tarafından da fark edilen özellikleri ve mezun oldukları anda sektörlerde tercih edilen adaylar olmaları bizim için en büyük gösterge oluyor. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Sektör ile Buluşma’ etkinliğimiz de bu eğitim felsefemizin bir uzantısıdır ve öğrencilerimizin ufkunu açarak, her yıl sektör temsilcileriyle buluşmalarını sağlamaktadır” dedi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TDV’nin Ramazan yardımlarında önceliği yine deprem bölgesi Ramazan ayıyla birlikte yardımlarını ulaştırmaya başlayan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) geçen sene olduğu gibi bu sene de deprem bölgesindeki depremzedelere öncelik verdi. Ramazan yardımları hakkında bilgi veren Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, deprem bölgesinde ve Türkiye’de yardıma muhtaç kim varsa yardımına koştuklarını söyledi. 2023’de depremin hemen ardından Ramazan ayının geldiğini hatırlatan İzani Turan, “Geçen sene Ramazan yardımlarımızın tamamını başta deprem bölgesi olmak üzere ülkemizdeki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmıştık. 10 milyondan fazla kardeşimize milletimizin yardımlarını ulaştırdık. Bu sene de deprem bölgesine öncelik verdik ve 22 noktada iftar çadırı kurduk. Aynı zamanda alışveriş ve yardım kartlarıyla da ülkemizdeki depremzedeler ve ihtiyaç sahibi ailelere yardımlarımızı ulaştırıyoruz” dedi. Deprem bölgesinde günlük 15 bin 900 kişilik iftarlık ikramında bulunduklarını söyleyen İzani Turan, “Deprem bölgesinde ikram ettiğimiz iftarlıkların yanında bin 3 şubemiz ülkemizin dört bir yanında “İyilik Sofraları” kuruyor. Kurduğumuz bu sofralarda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız iftarlarını yapıyor. İftarlarımızın yanında şubelerimiz muhtaç ailelere alışveriş yardım kartı ve gıda kolisi dağıtarak Ramazan ayında ihtiyaçlarını karşılıyor. Alışveriş kartı ve gıda paketleriyle muhtaçların Ramazan ayını daha rahat bir şekilde geçirmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Gıda yardımlarının yanında çocuklara bayramlık kıyafet dağıttıklarını da ifade eden Turan, “Bu yıl da çocukları boynu bükük bırakmayacağız. Bayramda ihtiyaç sahibi çocukları, kimsesizleri ve yetimleri yeni kıyafetler ve oyuncaklarla buluşturacağız. Çocuklarımızın bayramı sevinçle ve mutlulukla karşılamaları sağlayacağız inşallah” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Başiskele’de Ramazan coşkusu yaşanıyor Başiskele’de Ramazan ayının manevi coşkusu ve sevinci çeşitli etkinliklerle yaşatılıyor. Başiskele Belediyesi, Ramazan ayı dolayısıyla birbirinden renkli ve eğlenceli etkinlik takvimi oluşturdu. Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında ünlü yazar ve neyzen Hakan Mengüç’ün ardından geçtiğimiz cumartesi gecesi sanatçı Abdullah Beyhan sahne aldı. Ramazan ayına özel süslenen Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi ve Yeniköy Âlâ Mekan’da iki ayrı program düzenleyen Başiskele Belediyesi, yüzlerce çocuğun ve ailelerinin gönlüne dokundu. Çocuk tiyatroları, Karagöz-Hacivat gösterileri, Nasreddin Hoca, orta oyunu, Pişekar Kavuklu, meddah, illüzyon gösterileri ve eğlenceli yarışmalar ile eğlenen çocuklar Ramazan sevincini ve mutluluğunu anne ve babalarıyla birlikte yaşadı. Geleneksel tatlardan Osmanlı şerbeti ve macunu ikramlarını tadan çocuklar, evlerine mutlu döndü. Osmanlı’dan kalma bir gelenek olan Enderun teravih namazı, geçen yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da Başiskele’de yaşatılıyor. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, adını Enderun Mektebinden alan Enderun usulü teravih namazı, pazar gecesi Yeniköy Merkez Cami’de kılındı. Ramazan ayı dolayısıyla yaklaşık 100 parça emanetten oluşan Hadim-ul Harameyn sergisi de Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Dolu dolu etkinlik takvimi oluşturan Başiskele Belediyesi, tasavvuf müziği dinletileri, söyleşiler, çocuk etkinlikleri, sohbetler ve daha birçok etkinliği Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde vatandaşların beğenisine sunacak.
Mersin Top büyüklüğünde fıtığı olan hasta, başarılı operasyonla sağlığına kavuştu Mersin’de karın ağrısı ve şişlik şikayetiyle başvurduğu hastanede ’top’ büyüklüğünde fıtığı olduğu ortayı çıkan hasta, başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Mersin’de yaşayan 74 yaşındaki Hilmi Evci, geçen yıl kasım ayından itibaren fıtığının büyümesi üzerine Toros Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan muayenenin ardından ameliyat edilmesi kararlaştırılan Evci’ye, genel cerrah uzmanı Hakan Dikme ve ekibi tarafından operasyon yapıldı. Başarılı geçen operasyonla fıtık tedavi edilirken, oluşan kitle de alındı. Sağlığına kavuşan Evci, tedavisinin ardından taburcu edildi. "Ender rastlanan bir durum" Genel Cerrah Hakan Dikme, hastanın kendilerine karın ağrısı ve şişlik şikayetiyle başvurduğunu söyledi. Hastanın, şikayetinin 4-5 ay önce başladığını söylemesine karşın bunun 2-3 yıldır olduğunu düşündüklerini dile getiren Dikme, "Hastamızda dev bir fıtık vardı. O fıtığın arkasında da kitlesel bir lezyonu vardı. O kitleyle fıtığın tamirini yaptık. Hastanemizde 3-4 gün yattıktan sonra taburcu ettik. Bugün de dikişlerini alarak tedavi sürecini tamamladık" dedi. Bu boyutta fıtığın ender rastlanan bir durum olduğuna işaret eden Dikme, "Hasta hem korkmuş hem de ameliyat olmak için fırsat bulamamış. Burada başarılı bir şekilde bu operasyonu gerçekleştirdik. Hastamız sağlığına kavuştu. Ben hem hastamızın sağlığına kavuşması hem de mesleki açıdan mutluyum" diye konuştu. "Çocuk kafası kadar vardı" Kontrol için hastaneye gelen Hilmi Evci, fıtığının ilk başlarda tavuk yumurtası büyüklüğünde olduğunu belirterek, başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuştuğunu söyledi. 70 yaşındaki Döndü Evci ise eşinin, fıtığın büyüklüğü nedeniyle doktorların kendisini ameliyat etmemelerinden korktuğunu belirtti. Oğlunun arkadaşları sayesinde doktora ulaştıklarını anlatan Evci, "Allah kendisinden bin kere razı olsun. Bizi kurtardı. Yürürken sallanırdı. Ağrı yapmazdı ama sallanırdı. Son 15-20 günde şiddetli biçimde bağırsak dışına çıktı. Çocuk kafası kadar vardı. Sosyal hayatını da olumsuz etkiliyordu. Ama Allah’ıma binlerce şükürler olsun sağlığına kavuştu" ifadelerini kullandı.