DÜNYA - 17 Kasım 2017 Cuma 14:58

Özbekistan’daki Dalverzin Tepe’de Kuşan İmparatoru'nun mührü bulundu

A
A
A
Özbekistan’daki Dalverzin Tepe’de Kuşan İmparatoru'nun mührü bulundu

Özbekistan'daki Dalverzin Tepe arkeolojik kazı alanında Kuşan İmparatoru'nun mührünün bulunduğu açıklandı.

Özbekistan'ın güneydoğu ucundaki Dalverzin Tepe, tarihi milattan önce üçüncü yüzyıla kadar uzanan ülkenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. 2 bin yıl önce yapılan bir Budist tapınağı, kazılarda bulunan 36 kilogram altın ve tarihin ilk satranç taşları burada bulunmuştur. İpek Yolu havzasında yer alan önemli arkeolojik alanlardan biri olan Dalverzin Tepe’nin son bulgularıyla ilgili bir açıklama yapıldı. 

Japon ve Özbek arkeologlar tarafından 2016'da yapılan kazıda elde edilen bulgular arasında çok sayıda değişik sikkelerle beraber, mühre benzer nesne de bulunduğu belirtilmişti. Yapılan incelemeler sonucunda bu eşyanın Kuşan İmparatoru Vima Kadphises'in mührü olduğu belli oldu. Özbekistan Fenler Akademisi uzmanları tarafından yapılan açıklamada, Dalverzin Tepe’nin Kuşan İmparatorluğu'nun ilk başkenti olduğu hakkında mevcut olan görüşlerin bir kez daha ispatlandığı belirtildi.

Kuşan imparatorluğu’nun etnik kimliği henüz tespit edilememesine rağmen, bazı bulgularda Kuşanların Türk kökenliği olduğu belirtildi. 

Dilmurod Cumabayev
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya Öğretmen Akademileri kapılarını açtı Kütahya Öğretmen Akademilerinin yeni eğitim yılı açılış töreni gerçekleştirildi. Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit’in açılış konuşmalarıyla başlayan programa Vali Yardımcısı Aydın Börü, Rektör Yardımcıları, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleşen etkinlik, Dr. Mehmed Ali Gemuhluoğlu’nun öğretmenlere yönelik konuşmasıyla başladı. Öğretmen Akademileri, öğretmenlere yönelik çeşitli atölye çalışmaları sunuyor. “Şehir ve Kültür Akademisi Dikkat Çekiyor” Özellikle Şehir ve Kültür Akademisi, programın en dikkat çekici bölümlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu akademi, öğretmenlerin şehir tarihi, mimarisi, kültürü ve sanatı hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmalarını hedefliyor. Atölye çalışmalarında, şehrin ve kültürel yapının eğitim aracı olarak nasıl kullanılabileceği üzerine yoğunlaşılıyor. Program, öğretmenleri şehirlerin sosyal ve kültürel yapısını öğrencilere aktarabilecek bilgi ve becerilerle donatmayı hedefliyor. “Gelecek Haftaların Atölye Çalışmaları” Açılış haftasının ardından akademilerdeki atölye çalışmaları devam ediyor. Bu haftaki atölyeler Dr. Ali Gemuhluoğlu ile başladı ve atölyeler, önümüzdeki hafta Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin katılımıyla sürecek. Prof. Dr. Kemikli, "Kütahya’ya Kimlik Kazandıran Şahsiyetler" başlığında ve konuk olarak Kütahya’nın kültürel ve tarihi önemini taşıyan önemli kişilikler üzerine bilgiler paylaşacak. Tüm öğretmenleri atölye çalışmalarına katılmaya davet eden Kütahya Öğretmen Akademileri yetkilileri, ilgilenen öğretmenlerin, Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün https://kutahyaarge.meb.gov.tr/ogretmenakademi/ web sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceklerini ve akademiler hakkında daha fazla bilgi edinebileceklerini belirttiler.