EKONOMİ - 15 Mayıs 2010 Cumartesi 14:53

"Özel sektör yatırımlarla büyüyecek"

A
A
A
"Özel sektör yatırımlarla büyüyecek"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin özel sektörün yapacağı yatırımlarla, açılacak yeni iş yerleriyle büyüyeceğini söyledi.

NURHAN İÇMEZ - DERYA YETİM
TOKAT 

Bakan Nihat Ergün, bugünkü Tokat programına DİMES ile Has Özgen Tekstil Fabrikalarını gezerek başladı. Daha sonra Bakan Ergün, OSB'de ALKE Tokat Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni'ne katıldı. 16 bin metrekare alan üzerinde 10 milyon dolar yatırım maliyetiyle 3 ana üretim ünitesi ve 2 yardımcı binadan oluşacak olan tesiste hayvancılık sektörüne girdi sağlayan veteriner ilaç sanayi fabrikası faaliyete geçecek. 

Bakan Ergün, törende yaptığı konuşmad, tesisin temelinin atılmasındaki heyecan, makinelerin çalışması ve koşuşturmaya tanık olmaktan son derece mutlu olduğunu vurguladı. Temeli atılan ALKE İlaç Fabrikası'nın en kısa süre içerisinde tamamlanmasını ve üretime geçmesini temenni eden Bakan Ergün, "İnşallah kısa sürede açılışında birlikte yapma imkanı buluruz. Küresel kriz sonrasında dönemde erken yapılacak yatırımların öne çıkacağı böyle bir dönemde 16 milyon TL'lik büyük bir yatırım yapılması takdiri fazlası
ile hak etmektedir. Bu fabrika üretime, ihracata kalkınmaya büyük hizmet verecek. 80 arkadaşımıza da iş ve aş kapısı olacak. Bu tür tesisler belki çok fazla istihdam getiren tesisler değildir ama çok yüksek katma değerli ürünler üretmemize imkan veren tesislerdir. Teknoloji geliştirmemize, Ar-Ge araştırma gücümüzü ve ülkenin rekabet gücünün artmasına çok ciddi katkı sağlayan tesislerdir. Tokat'ta veteriner ilaç üretiminde Türkiye'nin en büyük tesisine sahip olmuş olacaktır. Fabrikasının özelliklerini incelediğimiz zaman bizim özel sektörümüzden beklediğimiz doğruların burada hayata geçirileceğini memnuniyetle görüyoruz" dedi. 

Teşvik programlarıyla yatırımcılara çok büyük kolaylıklar sağladıklarını ifade eden Bakan Ergün, "Bütün bu gayretlerimiz sayesinde Türkiye'de özel sektör ciddi atılım gerçekleştirdi ve yatırımlar önemli oranda arttı. Şimdi bir kısmının temelini atıyoruz, bir kısmının açılışını gerçekleştiriyoruz. 2002 yılında özel sektör yatırımları sadece Türkiye'de 58 milyar civarındayken, 2009 yılında özel sektörümüz tarafından 60 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti. 

2002 yılında 30 bin şirket açılırken, 2009 yılında küresel krize rağmen Türkiye'de 44 bin yeni şirket açıldı. Türkiye özel sektör eli ile büyümesi gereken, özel sektörün yapacağı yatırımlarla açılacak yeni iş yerleri ile büyüyecek bir ülkedir. Ülkemizin başında gelen sorunlardan işsizliği azaltmak için yeni üretim tesisler ve fabrikalara ihtiyacımız vardır" diye konuştu. 

Vali Şerif Yılmaz ise, Tokat OSB'de veteriner ilaçları ile ilgili bir tesis yatırımının ilk olduğunu kaydetti. Vali Yılmaz, 1 ve 2. ünitenin inşası tamamlanarak bugün 3. ünitenin temelinin atıldığını, tesisin kısa sürede üretime geçerek, Tokat'ta iş ve istihdam sağlaması açısından büyük bir yatırımın kazanılmış olacağını söyledi. 

ALKE İlaç Firması Genel Müdürü Sinan Keskin de, ALKE'nin 1995 yılında iki yabancı ilaç firmasının distribütörlüğünü alarak veteriner ilaç pazarına adım attığını ifade ederek, "2000 yılında İstanbul'da Ar-Ge ve üretim tesislerinin yatırımını planlamış ve 2001 yılında üretime başlamıştır. Halen İstanbul'da üretime devam etmekle beraber son dönemde dış pazarlardan gelen taleplere cevap vermek ve veteriner ilaçları üretiminde küresel üslerden birisi olmak için yatırım kararı almıştır. GMP (iyi üretim uygulamaları) ve GLP (iyi laboratuar uygulamaları) standartlarında projelendirilen yeni üretim tesisimiz, başta ülkemiz olmak üzere küresel ihtiyaçları gözeterek inşa edilmekte olup, üretime başladığında yılda 2 milyon 750 bin litre üretim yapacak kapasiteye sahip olacaktır" dedi. 

Keskin, ALKE ilaç firmasının Tokat fabrikasında üretim tesislerinde proje bazında Özatak inşaat firması ile iş birliği yaptıklarını ifade ederek, "Gerçekten son derce kaliteli, bildirilen standartlarda istenilen bir tesisi şu ana kadar gerçekleştirdik. Bu noktada Rahim Abağa'ya teşekkür ediyorum" dedi. 

Özatak İnşaat Firması Genel Müdürü Rahim Abağa ise ALKE ilacı 2005 yılından beri tanıdıklarını ifade ederek, "Biz inşaat firması olarak asıl İstanbul firmasıyız. Kocaeli bölgesi ve Gebze'de ağırlıklı sanayi bölgesinde lojistik depolar yapmaktayız. Şuana kadar yaptığımız yapılar 1 milyon metrekareyi geçmiş durumda. Bu Tokat'ta ilk işimiz. 3 etaplı bir tesisimizin iki etabını yaptık. 3'ncüsünün temelini attık. İstanbul firması olmamız Anadolu'daki yapılarla ilgili şantiye ve inşaat kalitesi çok farklı olduğu için ALKE ilaç bizi tercih etti. Şuanda İstanbul'da çok ciddi lojistik üzerine projemiz var" diye konuştu. 

Bakan Ergün'ün törenin ardından Tokat OSB'de makine fabrikasının da temelini attıktan sonra programını değiştirerek özel uçakla Tokat Havaalanı'ndan İzmir'e hareket etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ederek, "Bundan sonra İYİ Parti de, Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da 484. UNESCO Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında düzenlenen fener alayına katıldı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve çok sayıda vatandaşla birlikte yürüyen Özel, vatandaşları selamladı. Fener alayının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu ile ilgili, “Hayırlı, uğurlu olsun. Bir siyasi partide parti içi demokratik yarış hem o partiye katkı sağlar hem de ülkenin demokrasisine katkı sağlar. Çok kıymetli adaylar yarıştı. Dikkatle takip ettik. Müsavat Dervişoğlu benimle birlikte grup başkanvekilliği yaptı. İYİ Parti’de çok emeği olan çok kıymetli bir isimdir. Bundan sonra İYİ Parti de Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz. En kısa zamanda kendisini tebrik etmek için ziyaret edeceğim. İYİ Parti iyi insanlardan oluşan bir partidir. Son seçimlerde de çok sayıda iyi insan Türkiye İttifakıyla birlikte olarak Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP’den Cumhur İttifakı’na geçit vermedi. Bu iyi insanlar kendilerine yeni bir yol çiziyor. Müsavat beye hayırlısı olsun” dedi. “Akşener Türk siyasi tarihinde önemli izi olan bir insan” Meral Akşener’in Türk siyaseti açısından önemli bir siyasetçi olduğunu söyleyen Özel, “Ayrıca Meral Akşener çok değerli bir insan. Türk siyasi tarihinde önemli kilometre taşlarında izi olan bir insandır. Millet İttifakı’nın Kılıçdaroğlu ile mimarlarından biridir. Onun bugün veda konuşması çok anlamlıdır. Kendisine de bundan sonraki yaşamında sağlık ve başarılar diliyoruz. Geçmiş süreçler bir yana biz kendisine hakkımızı helal ediyoruz. O da hakkını helal etsin. İYİ Parti ve İYİ Partililer için de hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.