DÜNYA - 30 Haziran 2020 Salı 18:50

Pakistan Uluslararası Havayolları'nın Avrupa'ya uçuşu yasaklandı

A
A
A
Pakistan Uluslararası Havayolları'nın Avrupa'ya uçuşu yasaklandı

Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA) Sözcüsü Abdullah Hafeez Han, Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı'nın (EASA) ülkedeki bazı pilotların ehliyetinin sahte olduğunun açıklamasının ardından PIA'nın en az 6 ay Avrupa'ya uçuşlarının askıya aldığını bildirdi.

Pakistan'da 22 Mayıs'ta Pakistan Uluslararası Havayolları'na (PIA) ait yolcu uçağının Karaçi'de düşmesi sonucu başlatılan soruşturma kapsamında ülkedeki bazı pilotların lisansının sahte ya da hile yoluyla elde edildiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu gelişmenin ardından Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından kritik bir adım geldi. PIA Sözcüsü Abdullah Hafeez Han, EASA tarafından PIA'nın Avrupa'ya uçuş izninin 6 ay süreyle askıya alındığını duyurdu.Hafeez Han, söz konusu kararın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini ifade etti.

PIA Sözcüsü Hafeez Han, Avrupa ülkelerine uçuş için rezervasyon yapan yolcuların rezervasyonlarını ileri bir tarihe erteleme veya iade haklarının bulunduğunu aktardı. Han, salgın nedeniyle şu anda Avrupa'ya uçuş yapılamadığını ancak önümüzdeki aylarda düzenlenecek seferlerin iptal edildiğini ifade etti.

Han, EASA'nın PIA'daki tüm pilotların uygun kriterleri taşıyıp taşımadığından emin olmadığını ve havayolu şirketine güvenlerini kaybettiğini dile getirdi.

PIA tarafından yapılan açıklamada ise, "PIA, endişeleri gidermek ve gerekli önlemleri almak amacıyla EASA ile temas halinde. Pakistan hükümeti ve PIA yönetimi, bu kararın mümkün olan en kısa sürede kaldırılmasını umuyor" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Pakistan Federal Havacılık Bakanı Ghulam Sarqar Khan geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 22 Mayıs'ta Karaçi'de 97 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının pilot hatası nedeniyle meydana geldiğini belirtmişti. Bakan Khan, ülkedeki 860 pilottan 262'sinin lisansının sahte olduğunu veya hile yoluyla alındığını ifade etmişti.

Abid Mazhar

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.