EKONOMİ - 13 Eylül 2019 Cuma 13:36

Palamut fiyatı 7'ye katladı

A
A
A
Palamut fiyatı 7'ye katladı

Denizlerde avlanma sezonunun açılmasıyla birlikte bu yıl az çıkması beklenen palamut balığı, tezgahlardaki yerini aldı. Palamut az olduğundan geçtiğimiz yıla göre neredeyse 7 katı fiyata satılıyor.

Denizlerdeki av sezonu 1 Eylül'de başladı. Aylardır hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, ‘Vira Bismillah' diyerek denizlere açıldı. 15 Nisan tarihinde başlayan yasağın 1 Eylül'de sona ermesiyle birlikte balıkçılar en çok istavrit avlamaya başladı. Geçtiğimiz yıl balıkçıların yüzünü güldüren ve oldukça fazla avlanan palamut, bu yıl kendini göstermese de bazı balıkçı tezgahlarında ilk kez yerini almaya başladı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık bir kilogramlık palamut balığı 7-10 lira gibi fiyata satılırken, bu sezon ise 300 gramlık palamudun tanesi 20 liradan müşterilere sunuluyor.

Ordulu balıkçılardan Aziz Ceylan, sezonun hareketli geçtiğini ve vatandaşların balığa talep gösterdiğini ifade etti. Sezon başında çıkması gereken palamut balığının yeni görüldüğünü söyleyen Ceylan, “Tezgahlarımızı ufak da olsa süslemeye başladı. Balık çeşidi çok fazla, fiyatlar da gayet normal” dedi.

“Bu yıl mart ayına kadar hamsi olacak”

Palamut balığının devamının gelmeyeceğini ancak ekim ayı ortalarında bir ihtimal de olsa görülebileceğini belirten Ceylan, “O tarihten sonra daha kimse bir şey beklemesin. Geçen yıl çok boldu, bu yıl hiç yok. Çinekopların yüzünü görmeye başladık. Bu sene denizde palamut olmadığı için hamsi bolluğu var. Mart ayına kadar hamsi satılır” şeklinde konuştu.

“300 gramlık palamut 20 TL”

Balıkçı Azizi Ceylan, “Şu anda palamut balığının tanesi 20 lira, 300 gram geliyor, kilogramı 60-70 arasına satılıyor. Geçen yıl ise bir kilogramlık balıkların tanesi 7-10 liraya satıldı. Yarım kilogramlık balıklar ise 5 liraya satıldı” ifadelerini kullandı.

Selim Kuşcu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Yeni müfredat oluşturulurken öğretmenlerin görüş ve önerileri dinlenecek Sivas İl Millî Eğitim Müdürü Necati Yener, Millî Eğitim Bakanlığınca kamuoyunun görüşüne sunulan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" gündem maddesiyle, merkez okul müdürleri ve eğitim sendikalarının temsilcileri ile bir araya geldi. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantı, Şube Müdürü Mesut Kaş’ın yeni müfredat taslağını konu alan sunumu ile başladı. Kaş, uzun soluklu ve kapsamlı bir hazırlık sürecinin ardından kamuoyunun görüşüne açılan yeni müfredat taslağının detayları hakkında bilgi verdi. Sunumun ardından konuşan Millî Eğitim Müdürü Necati Yener, yeni müfredatın 1 haftalık askı sürecinde alınacak görüş ve önerilere göre revize edileceğini hatırlattı. Tüm eğitim camiasının bu sürece katkı sağlaması gerektiğini belirten Yener, “Bakanlığımız, katılımcı bir müfredat oluşturmak için, yürüttüğü hassas çalışmaları kamuoyunun da görüşünü aldıktan sonra neticelendirecek. Öğretmenlerimizin bu süreçteki görüş ve önerileri çok önemli. Hem çocuklarımızın, hem de ülkemizin geleceği için hayati önem taşıyan bu çalışmaya katkı sağlayalım ” dedi. Yener, sürecin daha etkin bir şekilde duyurulması, öğretmen, öğrenci ve velilere daha anlaşılabilir şekilde aktarılması için okul müdürlerinden gereken hassasiyeti göstermelerini istedi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin, bütüncül eğitim yaklaşımını merkeze alan, beceri odaklı ve sadeleştirilmiş içeriklerle öğrencilere ilgili konuyu derinlemesine öğrenme imkânı tanıyan yeni yaklaşımları bünyesinde barındırdığını belirten Yener, üniversite sınavında sorulacak soruların tamamının, öğrencilere dağıtılan ders kitapları ve müfredattan çıkacağını da belirtti. Daha sonra, okulların bakım ve onarım çalışmalarının yaz tatili sürecinde tamamlanmasını sağlayacak şekilde gerekli hazırlıkların ivedilikle planlanması, yurt dışı gezilerinin takibinin düzenli bir şekilde yapılması, pansiyonların doluluk oranları, taşımalı eğitim, okullarda gerçekleştirilecek tören ve etkinlikler, sosyal sorumluluk projeleri, öğrencilerin okula devam-devamsızlıklarının takibi, LGS ve YKS hazırlık çalışmaları, Destekleme ve Yetiştirme Kursları, MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hizmete sunulan ve zengin eğitim içeriklerinin yer aldığı OGM Materyal platformunun etkin bir şekilde kullanımının sağlanması ve Millî Eğitim Bakanlığınca yürütülen proje/çalışmaların ildeki uygulamaları konu başlıklarına değinildi.
İstanbul İstanbul’da kurumsal internet sitelerini kopyalayarak dolandırıcılık yapan 3 kişi yakalandı İstanbul’da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesini kopyalayarak dolandırıcılık yapan 3 kişi suçüstü yakalanarak gözaltına alındı. Şebekenin, sahte site oluşturup, vatandaşların kredi kartlarını kopyalayarak Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir kurumsal firmadan cep telefonu ve çeşitli dijital materyaller satın aldıkları tespit edildi. Alınan bilgilere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesini kopyalayarak sahte site oluşturdukları belirlenen bir şebekeyi tespit etti. Söz konusu şebekenin, vatandaşların kredi kartlarını kopyalayarak Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir kurumsal firmadan cep telefonu ve çeşitli dijital materyaller satın aldıkları bilgisine ulaştı. Yürütülen teknik ve fiziki takibin sonunda şebeke üyelerinin siparişini verdikleri cep telefonu ve dijital materyalleri, Eyüpsultan’da teslim edileceği adres belirlendi. Buluşma noktasının çevresinde güvenlik önlemleri alan polis, söz konusu siparişleri teslim almaya gelen 2 şüpheli ile iş yeri sahibi yakalanarak gözaltına alındı. Şüpheli kişilerin kullandığı araçta ve adres içerisinde yapılan aramada piyasa değeri yaklaşık 1 milyon lirayı bulan çeşitli markalara ait 23 cep telefonu ve taşınabilir 1 batarya (powerbank) ele geçirildi. Yakalanan 3 kişi, ifadeleri alınmak üzere Siber Suçlarla Mücadele Şubesine getirildi. Sorgularının ardından adliyeye sevk olan 3 kişi hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı.
Kayseri Başkan Büyükkılıç, Pınarbaşı sanayi esnafı ile kucaklaştı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm ile birlikte Pınarbaşı sanayi esnafı ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ilçe ziyaretleri kapsamında vatandaşların taleplerini ve isteklerini yüz yüze dinleyerek, birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilemeyi aralıksız sürdürüyor. Pınarbaşı ziyareti kapsamında sanayi esnafı ile buluşan Başkan Büyükkılıç, “Pınarbaşı’da sanayi esnafımızı ziyaret ettik. Sanayi işi zor ve çok fazla emek gerektiren işlerden biri. Rabbim burada çalışan tüm kardeşlerimize güç versin ve helalinden bol kazançlar elde etmeyi nasip eylesin” dedi. İlçede hizmet veren, ahi ahlakı ile ahlaklanmış sanayi esnafını ziyaret etti. Ziyaretinde hayırlı ve bereketli kazançlar dileyen Büyükkılıç, esnafa “Kolay gelsin, bereketli olsun” dedi. Başkan Büyükkılıç çok sayıda dükkân bulunan sanayide esnafı tek tek ziyaret ederek talep ve önerilerini de sordu. Başkan Büyükkılıç, barajları, hamamları, Süleyman Şah Türbesi ve Türklük Anıtı ile bilinen Pınarbaşı ilçesinin önemine işaret etti. Pınarbaşı sanayi esnafı da Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a, yerel seçimlerde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmesinden dolayı ‘hayırlı olsun’ temennisinde bulundu.