KÜLTÜR SANAT - 02 Eylül 2008 Salı 11:00

"Panaroma 1453" İstanbullularla buluşacak

A
A
A
"Panaroma 1453" İstanbullularla buluşacak

Dünyanın ilk 'tam panoramik' müzesi niteliğini taşıyan Panorama 1453'ü, İstanbullular'ın hizmetine sunmaya hazırlanıyor.

Müzede, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği 29 Mayıs 1453 sabahının canlandırıldığı dünyanın en büyük kubbe içi resminin baskısı bulunuyor. Canon da, Topkapı Şehir Parkı'nda ziyarete açılacak olan 'Panorama 1453 Müzesi'nde ilginç bir çalışmaya imza attı.

Dünyanın en büyük panoramik resmine sahip olacak müzenin 3 bin metrekarelik iç alanında tamamen tuval üzerine basılmış İstanbul'un fetih anını canlandıran resmin baskısı, Canon'un imagePROGRAF iPF9000 geniş format yazıcısında yapıldı ve baskı için Canon marka kanvas kağıt kullanıldı.

2005 yılında düzenlenen bir ihalede projeyi üstlenen Elif Video ile ortak bir çalışma yürüten Canon, 152 cm genişliğinde hızlı ve kaliteli yazıcıya ihtiyaç duyulan projede, iç mekanda 100 yılı aşan baskı kalitesi ve renk dayanıklılığı sunan pigment mürekkep kullanan Canon imagePROGRAF iPF9000 baskı makinesiyle yer aldı.

Proje kapsamında ayrıca, suya dayanıklı ve sanatsal baskılarda yüksek kalite sunan "Water Resistance Art Canvas 60" kağıt kullanıldı.

Baskı kalitesi ve yüzey dayanıklılığın sürekliliğinin sağlanması, müşterinin sürekli ve aynı çevre koşulları içeren bir ortamda baskıları yapabilmesi için 3 bin metrekarelik çalışma 3-4 ay gibi kısa bir sürede yapıldı.

Bu işlemler sırasında uzun baskılarda mürekkebin yazdırma işlemine ara vermeden baskı yapılmasına imkan veren iPF9000 büyük avantaj sağladı.
Kuşatmanın en hareketli anının canlandırıldığı panoramik resim, 40 metre çapında ve dairesel bir şekilde inşa edilen müze binasının iç duvarlarına yapıştırıldı.

3 bin metrekarelik dev resim, panoramik yapısıyla ziyaretçiyi 360 derece kuşatacak. Alanın ortasında yer alan 10 metre çapındaki dönen dairesel platform üzerinde duracak ziyaretçiler, kendilerini gerçek boyuttaki binlerce askerin arasında fetih anının tam ortasında bulacak.

Panorama 1453'ün koordinatörü, ressam ve çizgi film yönetmeni Haşim Vatandaş, projeyle ilgili olarak, "Fetih Müzesi'nin duvarına uyguladığımız eserde, Fatih'in savaşı bizzat yönettiği, topların çok yoğun olarak kullanıldığı Topkapı surlarının önünde savaşın bir sahnesi canlandırılıyor.

Tarihimizin önemli bir anından saniyelik bir kesitin canlandırıldığı panoramik müzede, ziyaretçilere o anı gerçekmiş gibi yaşatmayı amaçlıyoruz.

İstanbul'un fethi temasının, 3 bin metrekare alanda ışığa dayanıklı bir mürekkep ile detayları en ince ayrıntısına kadar gösteren yüksek baskı kalitesiyle süratli bir şekilde basılması gerekmekteydi.

Süratli ve kaliteli bir geniş format yazıcı ihtiyacının yanı sıra aynı zamanda 3 bin metrekareyi kaplayacak ve suya dayanıklılığı olan bir baskı malzemesi ihtiyacımız vardı.

Projenin baskısı aşamasında Canon imagePROGRAF iPF9000, güvenilirliğini ve baskı kalitesini ortaya koydu.

Bununla beraber Canon Eurasia LFP Ekibi de yüksek kaliteli teknik destek ve danışmanlık hizmetleri ile övgüye değer, başarılı bir iş çıkardı" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir