KÜLTÜR SANAT - 12 Şubat 2014 Çarşamba 10:19

Panorama 1453’teki 54 pano müze kadar ilgi görüyor

A
A
A
Panorama 1453’teki 54 pano müze kadar ilgi görüyor

Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde sergilenen 54 Panonun yer aldığı Fetih Sergisi, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde sergilenen 54 Panonun yer aldığı Fetih Sergisi, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Mimar Muharrem Hilmi Şenalp tarafından hazırlanan ve 1453 Fetih Sergisi olarak isimlendirilen 54 panoda orjinal minyatür, gravür, plan, çizim, resim, ve özgün objelerin fotoğrafları yer alıyor. Sergi yılın 365 günü müze ziyaretçileri tarafından ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Doç. Dr. Erhan Afyoncu ve Dr. Coşkun Yılmaz tarafından kaleme alınan panolardaki metinlerde fetih adım adım anlatıldığı gibi Fatih ve fetih kadrosunun kültür, sanat, edebiyat, hukuk, siyaset, şehircilik, mimari ve askeri anlayışları hakkında da bilgiler yer alıyor. Geniş ziyaretçi profili dikkate alınarak hazırlanan metinler, meraklısının konu hakkında en temel bilgilere sahip olabileceği şekilde hazırlanmış. Panolarda “Şehzade’nin Ruznamesi”,“Fatih’in Çocukluk Defteri”, “İstanbul Kuşatmaya Nasıl Hazırlandı?”, “Akşemseddin’den Fatih’e Mektup”, “Fatih’in Galatalılara Verdiği Ahidname”, “Fatih Sultan Mehmed’in Kütüphanesi”, “Fetih Kadrosu”, ve “Âlimlerin Fatih’i Protestosu” gibi birbirinden ilginç konu başlıkları görsel bir şölen eşliğinde ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

5 YILDA 3 MİLYON 750 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Top sesleri, mehter takımı ve Osmanlı atlarının kişnemesi efektleriyle İstanbul’un fethinin 1304 resimle anlatıldığı Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni 5 yılda 3 milyon 750 bin kişi ziyaret etti. İstanbul’un fethini anlatan, dünyanın tam panoramik tek müzesi ‘Panorama 1453 Tarih Müzesi'ne ilgi her geçen gün artıyor.

İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman İsias Otel Davası sürüyor Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel’le ilgili davanın ikinci duruşması sürüyor. Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 3’ü tutuklu 11 sanık yargılanıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, bazı bakanlar ve hayatını kaybeden kişilerin yakınları davayı takip ediyor. Adliye önündeki basın açıklamalarının ardından duruşma başladı. Mahkeme Başkanı, 72 ölü, 8 yaralının bulunduğu dosyaya, 2 kişinin yaralandığı birleşen dosya kapsamında sanıkların savunmasını istedi. Birleşen dosya kapsamında savunma yapan sanık Ahmet Bozkurt, “Benim mühendislerim, hesap uzmanlarım, işlerini çok doğru yapmışlar, hiçbir eksiğim yoktur. Birleşen dosya kapsamındaki 24 Mart tarihinde Gazi Üniversitesi’nden alınan raporda bazı hususlara itirazım var. Benim asli kusurlu olduğunu belirtilmiştir. Ben hiçbir eksiğim yok, tüm işlemlerimizi doğru yaptık. Benim hiçbir kusurum yok. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin raporuna yaptığım itirazın aynısını Gazi Üniversitesi raporuna da yapıyorum” dedi. İsisas Otel müellifi Erdem Yıldız, savunmasında, “Ana savunmada yaptığım savunmamın aynısı, birleşen dosyada da yapıyorum. Gazi Üniversitesinin ek ve kök raporuna ilişkin, sahte evrak üzerinden suçlamışlar. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Benim ortada hiç olmayan statik projem ruhsata nasıl yazılıyor? Benim projem nerede? Ortada proje yok. Evrakta sahtecilik yapıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Tutuksuz sanık fenni mesul Halil Bağcı, “Aleyhimde olan suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme heyeti, ilk duruşmada dinlenmeyen müştekileri dinledi. Tanık Murat Kuştepe, “Ben binanın yanında otopark işletiyorum. Ben otelin lobisi ve girişi dışında bir yeri görmedim. Benim otopark ile anlaşmaları vardı. Araçları getiriyorlar. Otelin içindeki tadilatı bilmiyorum, sadece dış cepheyi yaptıklarını biliyorum” dedi. Müşteki avukatları özel olarak hazırlatılan ve mahkemeye sunulan uzman raporlarını hazırlayan uzmanların dinlenmesini talep etti. Sanık avukatları, Mahkeme Heyetinin Gazi Üniversitesinden alınan raporu hazırlayan ve özel rapor hazırlayan kişilerin mahkemede dinlenmesine karşı çıktı. Mahkeme heyeti, uzmanların dinlenmesi ile ilgili talebi kabul ederken sanık avukatları karara tepki gösterdi. Sanık avukatları, uzmanların dinlenmesi noktasında öncelikle Gazi Üniversitesinin raporunu hazırlayan uzmanların dinlenmesi gerektiğini vurguladı. Duruşmaya 5 dakika ara verildi.