DÜNYA - 23 Mart 2018 Cuma 13:33

Pekin Büyükelçisi Önen: 'Çin ile ilişkilerde sadece bugünü değil, geleceği de düşünmeliyiz'

A
A
A
Pekin Büyükelçisi Önen: 'Çin ile ilişkilerde sadece bugünü değil, geleceği de düşünmeliyiz'

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Türkiye’nin Çin ile ilişkilerini geliştirirken bugününü değil, 10 yıl sonrasını ve daha sonraki yılları düşünerek hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Önen, İHA’ya verdiği özel röportajda, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, Çin’de 2018 Türkiye Turizm Yılı ve Çin’in Türk iş adamlarına yönelik vize politikalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Çin arasındaki ikili ilişkilerin son dönemde giderek hız kazandığını belirten Büyükelçi Önen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in son iki yılda dört kez bir araya geldiğini, bunun iki liderin ilişkilere ne kadar önem verdiklerinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi. Önen, son dönemde karşılıklı üst düzey ziyaretlerin de arttığını ifade etti. 

“Ne doğu batının, ne de batı doğunun alternatifi” 

1 Aralık 2017’de görevine başlayan Abdülkadir Emin Önen, Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği’nde yaptığı açıklamada, Çin’in son dönem Türk dış politikasındaki konumunu da değerlendirdi. Şu an dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in, önümüzdeki 10 yılda birinciliğe yükseleceğinin öngörüldüğüne dikkat çeken Büyükelçi Önen, “Ekonomi ve siyaset, doğudan batıya doğru kaymakta. Hem nüfus anlamında hem de ekonomik göstergeler bunu bize göstermekte. Bu anlamda, bizim zaten Çin’i ya da Asya’yı ihmal etmemiz söz konusu değil. Türkiye, bulunduğu konum itibarıyla çok stratejik bir alanda ve bu alandan dünyaya bakış açısı 360 derece. O yüzden ne batı doğunun alternatifi, ne de doğu batıya alternatif. Biz hepsini değerlendirmek zorundayız ve Çin de bu konuda en önemli ülkelerden bir tanesi” diye konuştu. 

Türkiye’nin Çin ile ilişkilerinde uzun vadeli planlar yapmasının önemine işaret eden Önen, “Türkiye, Çin ile alakalı münasebetlerini geliştirirken, bugününü değil, 10 yıl sonrasını, belki daha sonraki yılları düşünerek hareket etmeli. Çünkü ekonomisi çok büyük bir hızla büyümekte ve bu büyüyen ekonomi sadece hızlı büyümekle değil, aynı zamanda Ar-Ge faaliyetlerinde de çok önemli mesafeler kat etmekte” dedi.

“İpek Yolu Türkiyesiz düşünülemez” 

Büyükelçi Önen, Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ adıyla anılan İpek Yolu’nu canlandırma projesine Türkiye’nin de çok önem verdiğini belirterek, “İpek Yolu Türkiyesiz düşünülemez” dedi. Önen, Türkiye’nin Orta Koridor projesinin, Çin’e Avrupa’ya bağlanmada mesafe ve süre açısından avantajlar sunduğunu, bunun yanı sıra, Türkiye üzerinden geçen hatların iklim bakımından da kuzey güzergahlarına kıyasla üstünlüğe sahip olduğunu dile getirdi. Önen, bu konuda şunları söyledi: 

“Tren vagonları buradan dolu olarak gidecek ve artık dolu olarak dönecek. Çin de bunu istiyor. Trenin boş dönmesi zaten bir maliyet, bu maliyetin de üstesinden gelmek istiyor. Aynı zamanda iç piyasasına kendi üretiminin dışında diğer ülkelerden ithal etmek istediği ürünler var.”

Önen’den Türk yatırımcılara çağrı 

2017 yılı dış ticaret verilerine göre Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin 26 milyar doları geçtiğini, ancak Türkiye’nin Çin karşısında yaklaşık 20 milyar dolarlık ticaret açığı verdiğini dile getiren Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Çin’e ihracatı artırma yolları aradıklarını söyledi. Kasım 2018’de Çin’de düzenlenecek uluslararası ithalat fuarının büyük önem taşıdığını dile getiren Büyükelçi Önen, “Bütün yatırımcılarımıza, bütün iş adamlarımıza sesleniyoruz ve diyoruz ki, gelin Türkiye’de ne kadar ürünümüz varsa, ne kadar ihraç etmek istediğimiz unsurumuz varsa gelin bu ithalat fuarında yer alın. Çünkü Çin, 5 yılda dünyadan 10 trilyon dolarlık ithalat yapacağını açıkladı. Çin’in içinde ciddi bir pazar oluşmaya başladı. Çin’in ekonomisi daha büyüdü ve zenginleşti. Artık insanlar daha kaliteli ürün alma talebinde bulunuyor” dedi. 

Yatırımcıların Çin piyasasını çok iyi etüt etmeleri, pazarı iyi analiz etmeleri gerektiğini dile getiren Önen, “Buraya gelen yatırımcılara biraz şaka yollu şunu söylüyorum: Eğer buraya gelip 3-5 ayda zengin olacağınızı düşünüyorsanız hiç gelmeyin. Burası, lisanı öğrenilmesi gereken, ticari kültürü öğrenilmesi gereken, birazcık sabır gösterilmesi gereken bir coğrafya. Onları yaptığınız, gerekli şartları yerine getirdiğiniz zaman burada kazanmamanız gibi bir şey söz konusu değil. 2017 rakamlarına göre, Türkiye’ye yatırım yapan Çinli firmaların sayısı bine ulaştı. Bunlar, Huawei, ICBC, Bank Of China ve State Grid gibi Fortune 500 listesinde ilk 100’deki şirketler. Bu yatırımları çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

“2017’de 130 milyon Çinli yurt dışına seyahat yaptı” 

Türkiye, Çin’de 2018 yılı Türkiye Turizm Yılı kapsamında düzenlenen etkinliklerle ağırladığı Çinli turist sayısını artırmayı hedefliyor. Turizm Yılı için ocak ayında gayri resmi bir açılış yapıldığını, nisan ayında da Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla bir gala düzenleneceğini hatırlatan Önen, 2017’de 130 milyon Çinlinin yurt dışına seyahat ettiğini, Türkiye’nin bundan çok az bir pay aldığını belirtti. 

Türk Havayolları’nın Çin’e daha fazla sefer düzenlemesi için görüşmelerin sürdüğünü anlatan Önen, “Çinli turistlerin çok önemli bir özelliği de çok iyi para harcamaları, nitelikli turist sınıfındalar. Türkiye onlara çok önemli fırsat da sunuyor. Sadece Türkiye değil, bölgedeki diğer ülkelere de gitme imkanı sunuyor. Çünkü Çinli turistlerin en önemli hedeflerinden bir tanesi. Bu kadar mesafe geldiysek, başka ülkeleri de ziyaret edelim. Turizm acenteleri Türkiye’yi de dahil ederek paketler ayarlarlarsa daha fazla avantajlı olacaklardır” diye konuştu.

"Afrin Operasyonu turizmde kayba neden olmaz" 

Pekin Büyükelçisi Önen, Afrin Operasyonu’nun Türkiye’ye giden Çinli turist sayısına olası etkileriyle ilgili olarak ise “Operasyondan tüm muradımız, oradaki terör unsurlarını yok etmek, bu çok açık. Tabii tüm dünyada olduğu gibi Çin’de de bazı tezviratlar var bu konuda ama biz elimizden geldiği kadar ilk ağızdan bu bilgilendirmeyi yapıyoruz ve bu operasyonun Türk topraklarında olmadığını, Türkiye’nin içinde herhangi bir karışıklık olmadığını, turizmi etkileyecek, turizmi baltalayacak herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını hem buradaki turizm acenteleriyle konuşuyoruz hem de internette fenomen haline gelmiş bazı meşhur insanları da kullanarak bunları ilk ağızdan anlatmaya çalışıyoruz” dedi. 

Operasyonla ilgili gerçek durumu ve bunun turizmle bir ilgisinin olmadığını her platformda anlatmaya çalıştıklarını belirten Büyükelçi Önen, Türkiye’nin turistik anlamda büyük bir kayıp yaşayacağını düşünmediğini ifade etti.

“Çin, bazı vize kolaylıkları başlattı” 

Bunun yanı sıra, Türkiye ile Çin arasında karşılıklı vize uygulamalarının tüm vatandaşları yakından ilgilendirdiğini belirten Büyükelçi Önen, Çin tarafının bu konuda bazı kolaylıkları başlattığını söyledi. Önen, 1 Ocak itibarıyla Çin’e gelecek Türk şirket temsilcileri için davet mektubu şartının kaldırıldığını ifade etti. Büyükelçilik olarak en büyük amaçlarının Çin’deki ‘Türk farkındalığını’ artırmak olduğunu belirten Abdülkadir Emin Önen, Çin’de TRT ofisi ve Yunus Emre Enstitüsü ile bir ticaret odası açmak istediklerine dikkat çekerek, “Bayrağımızı ne kadar dalgalandırabilirsek, o kadar önemli hizmetler yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Büyükelçi Önen, önümüzdeki yıldan itibaren Çin’de okuyan burslu öğrenci sayısının artırılacağını belirterek, “Dili ve kültürü bilmeden, iki ülke arasındaki teması çoğaltamayız” diye konuştu. 

Öte yandan, Abdülkadir Emin Önen, Pekin Büyükelçiliği görevine atanmadan önce, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığını, daha sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlığını yürütmüştü.  

Cenk Özkömür

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Trendyol Süper Lig: Çaykur Rizespor: 2 - MKE Ankaragücü: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizespor, sahasında MKE Ankaragücü ile karşılaşıyor. Karşılaşmanın ilk yarısı Çaykur Rizespor’un 2-0’lık üstünlüğüyle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 6. dakikada Çaykur Rizespor atağında Akintola’nın Ankaragücü savunması ile girdiği mücadele sonucunda seken topu önünde bulan Shelvey’in vuruşunda top az farkla dışarıya çıktı. 7. dakikada Varesanovic’ten aldığı pasla kaleci ile karşı karşıya kalan Gaich’in vuruşunda kaleci Bahadır yatarak topu uzaklaştırdı. 25. dakikada sağ kanattan gelişen Çaykur Rizespor atağında topla çizgiye kadar inen Ibrahim Olawoyin’in ortasında kafa vuruşunu gerçekleştiren Gaich’in şutunda top filelerle buluştu. 1-0 33. dakikada Çaykur Rizespor’un kazandığı serbest vuruşta topun başına geçen Shelvey’in ceza sahası içine gönderdiği ortada Olawoyin topa kayarak vurdu ve meşin yuvarlak ikinci kez filelerle buluştu. 2-0 Hakemler: Turgut Doman, Furkan Ürün, Samet Çiçek Çaykur Rizespor: Gökhan Akkan, Taha Şahin, Husniddin Aliqulov, Emirhan Topçu, Casper Hojer, Jonjo Shelvey, Ibrahim Olawoyin, Babajide Akintola, Dal Varesanovic, Altin Zeqiri, Adolfo Gaich Yedekler: Tarık Çetin, Halil İbrahim Pehlivan, Anıl Yaşar, Eray Korkmaz, Gustavo, Muammer Sarıkaya, Güvenç Usta, Martin Minchev, Oumar Diouf, Mame Mor Faye Teknik Direktör: İlhan Palut MKE Ankaragücü: Bahadır Güngördü, Atakan Çankaya, Uros Radakovic, Mert Çetin, Stelios Kitsiou, Tolga Ciğerci, Christian Bassogog, Alexis Flips, Efkan Bekiroğlu, Renaldo Cephas, Ali Sowe Yedekler: Ertaç Özbir, Arda Ünyay, Kazımcan Karataş, Hayrullah Bilazer, Pedrinho, Garry Rodrigues, Ali Kaan Güneren, Anastasios Chatzigiovannis, Rijad Bajic, Federico Macheda Teknik Direktör: Emre Belözoğlu Goller: Adolfo Gaich (dk. 25), Olawoyin (dk. 33) (Çaykur Rizespor) Sarı kartlar: Ali Sowe, Christian Bassogog (Ankaragücü)
Bolu Boluspor - Altay maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 32. haftasında Boluspor, sahasında karşılaştığı Altay’ı 3-1’lik skorla mağlup etti. Maçın ardından iki takımın teknik direktörleri açıklamalarda bulundu. Mücadele sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Altay Teknik Direktörü Cüneyt Biçer, iyi mücadele ettiklerini belirterek, “Yani bulunduğumuz koşullar içerisinde bu takımla, bu oyuncu grubuyla maça gelebilmek bile gerçekten çocukların özverisine bağlı olarak gidiyor. Çünkü biz 3 hafta önce resmi olarak küme düşmüş bir takımız. Bu oyuncu grubunu bu kadar istekli ve arzulu sahaya getirmek çok kolay olmuyor. Ama genelinde baktığımızda oyuncu arkadaşlarımın hepsi bu noktada bize istediklerimizi yapmak için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Belirli noktalarda tecrübesizliğimizden dolayı eksiklikler yaşıyoruz ama özellikle son süreçte baktığımızda başladığımız ilk günden bugüne göre geldiğimizde her maçta tüm rakipler kadar yüksek şiddetle mücadele ve koşu mesafeleri konusunda sürekli gelişen bir yapı içerisindeyiz. Oyun formatının içerisinde oyuncularımızın belirli noktada gençliklerinin vermiş olduğu eksikliklerin zaman zaman bize yaşattığı zorluklar oyunun skorunu belirliyor. Bugün için oynadığımız oyun memnuniyet verici açıkçası. Çocukların gösterdiği enerji ve oyun anlamında ama skor konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. İkinci yarı biraz daha dikkatli olsaydık, biraz daha oyunun ilk 15-20 dakikasında daha sağlıklı şekilde tutabilseydik buradan puanla gitme şansımız vardı” dedi. Yalçın Koşukavak: "10 kişi kalıp oynamak da zordu" Boluspor Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak ise, 1-0 yenik durumdayken soyunma odasında takımı psikolojik açıdan ayağa kaldırdığını ifade ederek, “Kolay maç yok. Daha doğrusu böyle başlayayım. Altay’ın ligde bir iddiası yok. Bizim kaybedeceğimiz çok şey var. Stres ve baskı üzerimizde vardı. Oyuna iyi başladık aslında. İlk 15-20 dakika birkaç pozisyona girip skoru alabilirdik. Olmadı. 45. dakikada gol yedik. Biraz moral, motivasyon olarak düştük. Hiç beklemediğimiz bir şeydi. Sonra ikinci yarı soyunma odasında, bazı şeyleri değiştirdik. Biraz daha oyuncuları ayağa kaldırmamız gerekiyordu psikolojik açıdan. O işleri halledince sahaya ikinci yarı daha efektif bir Boluspor geldi. Ama gene bir maçın kırılma anı pozisyonu da kırmızı kartla Gigic’in atılması. Bir gol bulduk, VAR’dan döndü. Arkadan bir gol daha golün erken gelmesi bizi maça ortak etti. 10 kişi kalıp oynamak da zordu. Oyuncular çok inandı buradan tebrik ediyorum. Çok samimi içten bir şeyleri değiştirmek için sahada, ellerinden ne geliyorsa yaptılar. Oynayan, oynamayan hepsine ayrıca teşekkür ediyorum. Böyle maçlar takımdaşlık ruhu açısından çok önemsediğim maçlar. Hepsini tebrik ediyorum. Altay’a da bir parantez açıyorum. Altay’ı çok tebrik ediyorum. Müthiş motivasyon, müthiş konsantrasyon, çok iyi bir maç oynadılar. Çok direndiler. Çok iyi mücadele ettiler. Onları da tebrik ediyorum” diye konuştu.
Kastamonu Su faturası için tartıştığı köy muhtarını öldürdü Kastamonu’da bir şahıs, su faturası için tartıştığı köy muhtarını silahla vurarak öldürdü. Olay, Kastamonu Merkez ilçeye bağlı Kuzyaka köyü Baylar Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kuzyaka köyü Muhtarı Mehmet Başoğlu, iddiaya göre mahalledeki evlerden su faturası ücretlerini toplamak istedi. 2014-2019 yılları arasında aynı köyde muhtarlık yapan Mehmet Depişgen, Başoğlu’nu su parasını ödemeyeceğini söyledi. Bu sebeple Depişgen ve Başoğlu arasında telefonda tartışma çıktı. Yaşanan tartışmanın ardından Başoğlu, azası ile su faturası için mahallede yaşayan bir vatandaşın evine gitti. Bu sırada Depişgen, Başoğlu’nun bulunduğu evin önüne gelerek pompalı tüfek ile ateş açtı. Bahçede beklerken kurşunların isabet ettiği Başoğlu, olay yerinde hayatını kaybetti. Cenazesi morga kaldırıldı Olayı gören vatandaşların ihbarı üzerine köye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından yapılan tüm müdahalelere rağmen hayata döndürülemedi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Başoğlu’nun cenazesi, Kastamonu Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Cinayet zanlısı ‘cinayet’ten sabıkalıymış Öte yandan, aynı mahallede 2014-2019 yılları arasında aynı köyde muhtarlık yapan cinayet zanlısı Mehmet Depişgen’in yakalanması için jandarma ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Cinayet zanlısı Depişgen’in ‘cinayet’ suçundan sabıkasının olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. (MK-
Trabzon Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 0 - Gaziantep FK: 2 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Trabzonspor evinde Gaziantep FK karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı Gaziantep FK’nın 2-0’lık üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan Dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Mustafa Eskihellaç’in ceza sahası dışından vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarı çıktı. 12. dakikada M’Bakata’nın sol taraftan ceza sahası içine ortasında Deian Sorescu düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 0-1 21. dakikada aldığı uzun pasla sağ taraftan ceza sahası içine giren Dragus, ayağının içiyle uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’ı geçerek ağlara gitti. 0-2 45. dakikada Pepe’nin ceza sahası dışından vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Nita’da kaldı. Hakemler: Direnç Tunusluoğlu, Alexs Taşcıoğlu, İbrahim Bozbey Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Batista Mendy, Denswill, Arif Boşluk, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Onuachu Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Trezeguet, Kerem Şen, Umut Güneş, Mehmet Can Aydın, Enis Destan, Orsiç Teknik Direktör: Abdullah Avcı Gaziantep FK: Nita, Papy Djilobodji, Arda Kızıldağ, Ertuğrul Ersoy, Nicolas Nkoulou, Deian Sorescu, Salem M’Bakata, Jamiro Monteiro, Maxim, Mustafa Eskihellaç, Denis Dragus Yedekler: Mustafa Burak Bozan, Furkan Soyalp, Badji, Gradel, Bikel Figueiredo, Mirza Cihan, Markoviç, Ogün Özçiçek, Mehmet KuzucuX Teknik Direktör: Selçuk İnan Goller: Deian Sorescu (dk. 12), Draguş (dk. 21) (Gaziantep FK) Sarı kart: Maxim (Gaziantep FK)