ASAYİŞ - 11 Ocak 2013 Cuma 12:20

Pet şişelerle ısınıyorlar

A
A
A
Pet şişelerle ısınıyorlar

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Yeni Mahalle Hastane Caddesi’nde ikamet eden 4 kişilik bir aile, yakacak sıkıntısından dolayı pet şişelere sıcak su koyarak ısınmaya çalışıyor.

RUKİYE YILMAZ
YOZGAT


4 yıl önce kocası tarafından terk edilen 35 yaşındaki Birsen Şahin, annesi Melek Kadıoğlu (65), çocukları Batuhan Şahin (10) ve kızı Melisa Şahin (7), yaşadıkları maddi sıkıntılara rağmen zorlu kış koşullarında ayakta kalmaya çalışıyor. Hiçbir gelirleri olmadığı için 5 bin lira kira borcu biriken Şahin ailesi, borcundan dolayı doğalgazın da kesilmesiyle yaklaşık bir aydır pet şişelere koydukları sıcak su ile ısınmaya çalışıyor.


Gözyaşları arasında yaşadığı olayları ve sıkıntıları anlatan 65 yaşındaki Melek Kadıoğlu, kızının kocası Seyit Şahin (50) ile yakın akraba olduklarını, "Ben size bakarım" diyerek kızını kandırdığını, daha sonra da terk edip gittiğini ifade etti. Yaklaşık 2 yıldır ev kirası ödeyemediklerini, 5 bin liraya yakın kira borçlarının biriktiğini, ev sahibinin kirayı alamadığı için evden çıkmalarına izin vermediğini dile getiren Melek Kadıoğlu, “Köyde iki göz bir evim vardı. Onu satıp borçlarımı kapatmak istiyordum.

Bir gün yeğenim geldi, "Tarla parası alacağız, şu kağıtları imzala’’ dedi. Ben de imzaladım. Meğerse evin satışı için kağıt imzalatmış. Köye gittiğimde öğrendim. Yeğenim beni dolandırmış, evi almıştı. O da elimizden gidince ev kirasını da ödeyemedik, yakıt parasını da. Yaklaşık bir aydır doğalgazımız kesik. Ben de küçük tüpün üzerinde tencereyle su ısıtıyor, pet şişelere doldurup torunlarımın yataklarının içine koyuyorum. Hiç olmazsa böyle onları biraz ısıtmaya çalışıyorum. Bu durum beni çok üzüyor. Utancımdan halimizi kimselere söyleyemiyoruz. Ufak tefek işler bularak geçimimizi sağlamaya çalıştık. Sonra ben böbreklerimden hastalanınca çalışamaz oldum. Kızım da hastalandı, o da çalışamadı. Ne bizim köyün muhtarından da Sorgun Belediyesi'nden de yardım alamadık. Kızıma kanser teşhisi koydular. Dayanamadım, yaşlılık maaşı almak için vakfa başvurdum. Onlar da eve incelemeye gelince durumu öğrendiler” dedi.

KAYMAKAMLIK SAHİP ÇIKTI


Üç gündür hasta olan ortaokul 5. sınıf öğrencisi Batuhan Şahin ise, yatağının içine konulan sıcak su şişeleriyle bir müddet ısındığını, bir komşularının fan verdiğini, ara sıra da onu yaktıklarını ancak çok elektrik yaktığı için bunu da fazla kullanamadıklarını, bu yüzden battaniyeye sarılarak ders çalıştığını söyledi.


Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, Melek Kadıoğlu’nun Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na yaşlılık maaşı almak için başvuruda bulunması ve yetkililerin konuyla ilgili inceleme yapmak için eve gitmesi sonucunda durumdan haberdar olduklarını belirtti. Kaymakam Kılıç, görevli memurların eve gittiklerinde çocukların hasta olduklarını, pet şişelerle ısınmaya çalıştıklarını gördüklerini ve hemen durumu kendilerine bildirdiklerini belirterek, “Olayı dün akşam saat 15.00-16.00 gibi öğrendik. Sosyal hizmetler uzmanı arkadaşlarımız evi ziyarete gittiklerinde böyle bir durumla karşılaşmış. Borcundan dolayı bir süre önce doğalgaz kapatılmış.

Ev de sobalı olmadığından soba kuramadıklarını, küçük tüple su ısıtıp pet şişelere doldurarak çocukları ısıttıklarını öğrendik. Evde sürekli hasta olan bir öğrencimiz vardı, önce onu hastaneye gönderdik ve tedavisini yaptırdık. Bugün itibarıyla da doğalgaz firmasıyla görüşüp evin doğalgazını açtırma yoluna gittik. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ile de görüşüp aile için çocuk bakım parası gibi bir gelir sağlamayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da bal hasadı başladı Adana, zengin bitki örtüsü ve verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kentte yaklaşık 2 bin 470 arıcının 495 bin kovanda bal üretimi yapılmasıyla geçen yıl 12 bin 280 ton bal üretildi. Adana bölgesindeki arıcılar yılın ilk balını da peteklerden sağmaya başladı. İkliminin yanı sıra sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal kaynaklı bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkan Adana, verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kış mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz başlangıcında ayçiçeği tarlaları civarına yerleştirdikleri kovanlardan bal sağan Adana’daki üreticiler, yaz aylarında ise kovanlarını taşıdıkları Toroslar’daki yaylalarda ve ülkenin diğer yüksek kesimlerindeki florası zengin alanlarda bal hasadı yapıyor. Yılın ilk bal hasadını narenciye balı ile yapan Adanalı arıcıların bal sağımına katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Çukurova Bölgesinin Kasım-Mayıs ayları arasında ekolojik koşulları ve florası ile yerel arıcıların yanı sıra kışlatmak için arılarını getiren misafir arıcılar tarafından da tercih edilen bir bölge olduğunu söyledi. Kökçüoğlu, “Ovada narenciye bahçeleri, dağ kesiminde zengin flora ile arıcılıkta önemli bir yerdeyiz. Her yıl yaklaşık 33 ilden 150 bin kovan kış dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arılı kovan varlığına sahibiz ve 2470 aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ürettiğimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye sıralamasında ikinci durumdayız. Turunçgil ağaçlarımızdan sadece meyve değil bal da topluyoruz. İlk narenciye balı ilimizde hasat edilmeye başladı. Hayırlı olsun.” dedi. İl Müdürü Kökçüoğlu, arıcılara devlet desteğinin her zaman devam ettiğini ifade ederek Adanalı arıcılara 2023 yılı desteği olarak 25 milyon lira ödendiğini söyledi. Kökçüoğlu, “İl Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla işbirliği yaparak arıcılarımıza eğitimler veriyoruz, kovan desteği sağlıyoruz, arı hastalıkları ile mücadele için ilaç veriyoruz, kış bakım ve beslemesi için şeker dağıtıyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek.” şeklinde konuştu. Arılı kovandan petekleri alarak bal sağım makinesine koyan İl Müdürü Kökçüoğlu, bal sağımını yaparak yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi. Adanalı arıcılar önümüzdeki günlerde ayçiçeklerinin çiçek açmasıyla ova kesiminde ayçiçeği balını hasat ettikten sonra şehrin yüksek yaylalarına arılarını götürerek son bahara kadar buralarda konaklayacak. (FKE-
Denizli Derneklere beyannamede son gün uyarısı DENİZLİ (İHA) – Derneklerin yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçları ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi Nisan ayı sonuna kadar vermeleri gerektiği bildirildi. Beyannamelerini zamanında vermeyen derneklerin 8 bin 322 lira ceza ile karşı karşıya kalacakları belirtildi. Konuyla ilgili olarak Denizli Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Dernekler 2023 yılına ait beyannamelerini www.siviltoplum.gov.tr internet adresi üzerinden Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden kullanıcı adı, şifresini ve parolasını kullanarak doldurmalıdırlar. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, şifre ve parola kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir. Beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 8 bin 322 TL idari para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, beyannamenin 7. bölümü doldurulurken derneğin defterlerinin hangi usulde tutulduğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre ‘gelirler’ ve ‘giderler’ bölümleri bir önceki yılın devreden hesapları da dikkate alınarak doldurulmalıdır. Dernek yöneticilerinin idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için 2023 yılı beyannamelerini 30 Nisan 2024 tarihi Salı günü mesai bitimine kadar vermeleri gerekmektedir” denildi. 122 dernek beyanname verecek Yaşanabilecek yoğunluğa dikkat çekilen açıklamada; “Ancak yıllık beyannamelerin gerek kağıt ortamında, gerekse DERBİS üzerinden Nisan ayının son günlerinde verilmesi, Türkiye genelinde 122 bin derneğin olduğu düşünüldüğünde internet sistemi üzerinde bir yoğunluk yaşanmasına ve DERBİS sisteminin tıkanmasına sebebiyet vermekte, ayrıca Valilik ve Kaymakamlıklarda yoğunluğa neden olmakta ve beyannamenin kontrol edilerek alınmasından dolayı Beyannameyi veren dernek yöneticileri açısından zaman kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla beyanname verme konusunda dernek yöneticilerinin son günü beklemeden, yukarıdaki işlemleri süratle yapmaları gerek idare, gerekse dernekler açısından ciddi rahatlıklar sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.