GÜNDEM - 23 Ocak 2021 Cumartesi 10:43

Plantric ekibi prototipini zemin İstanbul’da tanıttı

A
A
A
Plantric ekibi prototipini zemin İstanbul’da tanıttı

Red Bull Basement 2020 Global finalinde Türkiye’yi temsil eden ve büyük bir başarıya imza atarak 3865 proje arasından yılın en başarılı 10 girişimi arasına giren Plantric, Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Doğuş Üniversitesi öğrencileri Aylin Yazıcı, Can Zenginel ve İlayda İnce’den oluşan Plantric ekibi, 13 Aralık’taki global finalde Türkiye’ye Sosyal İnovasyon alanındaki en büyük başarıyı kazandırdı. Genç girişimciler yarışmadan sonra ara vermeden çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. 36 ülkeden seçilen 38 finalist arasında fikirlerini en hızlı şekilde ürüne dönüştüren Plantric ekibi, 15 Ocak tarihinde ilk çalışan prototiplerini Zemin İstanbul’da İBB Uluslararası Projeler Sorumlusu Ece Tümer Ergün ve Zemin İstanbul eğitmeni Ali Küçüker’e sundu. Plantric ekibi sunumlarını prototiplerinin 3D animasyonları ve görselleriyle destekledi. Sunum sonrasında uzmanlar prototip hakkında görüşlerini dile getirdi ve genç girişimciler ürünleri hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Plantric ekibi üyeleri Aylin Yazıcı, Can Zenginel ve İlayda İnce, “Hayalimizi adım adım gerçeğe dönüştürmek bizi çok mutlu ediyor. Yorgunluk nedir bilmeden son hızla Ar-Ge faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2 Kasım’da Global Finalist, 13 Aralık’ta ise yılın en başarı 10 girişimi arasına giren “Kendi Kendine Yetebilen Bahçe Sistemi” fikrimiz bugün somut halini aldı ve bugün ilk çalışan prototipimizi sunduk. Başlattığımız “İsrafı Durdur” çevre bilinci hareketimiz de gün geçtikçe büyüyor. Okulumuz Doğuş Üniversitesi ve İBB Akıllı Şehir Müdürlüğü’nün de desteğiyle inanıyoruz ki çok kısa bir sürede dünyamız Plantric’le daha güzel ve sürdürülebilir bir yer olacak” diye konuştu. Genç girişimciler çalışmalarına Zemin İstanbul ve Doğuş Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde devam ediyor.

Plantric nedir?

Değişmekte olan dünya düzenine ayak uydurabilmek için üç ana bölümden oluşan proje, Plantric' in sisteminde; yemek atıkları için konteyner, toprak kaplar ve otomatik sulama sistemi yer alıyor. Sistem, gıda atıklarının konteyner kenarına döküldükten sonra çalışmasını ve saksılarda bulunan toprağı bu atıklarla gübreleyerek her bir bitkinin büyümesi ve gelişmesi için enerji sağlıyor. Sistem doğru ışıklandırma yöntemleri sayesinde birçok alanda kullanılmaya ve uygulamaya müsait bir altyapı sunuyor. ‘Plantric' ekibi ise projelerini ‘kendi kendine yetebilen bir bahçe sistemi' sözleri ile özetliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun İLMEK Projesi, kariyer kapısı olacak SAMSUN (İHA) – İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, İlkadım Meslek Edindirme Kurslarının (İLMEK) vatandaşların kariyer kapısı olacağını söyledi. Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, toplumun tüm kesimlerini içine alan bilgilendirme, yönlendirme, danışmanlık ve meslek kazandırma hizmeti sağlamaya yönelik İLMEK Projesi ile İlkadım’da istihdamın artırılmasına, nitelikli meslek sahibi insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik model teşkil edecek projeyi yakın zamanda hayata geçireceklerini kaydetti. İlkadımlıların her alanda yanında olduklarını belirten Başkan İhsan Kurnaz, "İş ve aşın hayatımızdaki öneminin farkındayız. Bu anlamda meslek edindirme kurslarını önemsiyoruz. Ara eleman eksikliğinin giderilmesine büyük katkı sağlayacak olan İLMEK Projemizle halkımıza istihdam yollarını açabilecek projeler üreterek iş imkanları sunacağız. İlk etapta işsizliğin önüne geçecek olan projemizle en çok aranan meslek gruplarından altı farklı meslekte, meslek edindirme kursu açacağız. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Bölümü başta olmak üzere İŞKUR, üniversiteler, meslek liseleri, meslek odaları, sivil toplum kuruşları ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği protokolleri ile alakalı ön hazırlık çalışmalarını başlattık. Ücretsiz olarak sunulacak olan kurslarda, kursiyerler sınava tabi tutularak, başarılı olanlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Kursiyerler eğitimlerin ardından aldıkları sertifikalarla, iş arama sürecinde ve kariyerlerinde önemli bir avantaj elde edecek” dedi.
İstanbul Esenler’in akademileri belgeselde Esenler Belediyesi tarafından hayata geçirilen kültür sanat faaliyetlerinin ele alındığı “Kültürel Dönüşümün Hikayesi” adlı belgesel dizisi, “Akademiler ve Okullar” bölümüyle meraklılarıyla buluştu. Her yaştan vatandaşı kültür sanatın renkli dünyasıyla tanıştıran Esenler Belediyesi, “Kültürel Dönüşümün Belgeseli”nin “akademiler ve okullar” bölümünü meraklıların ilgisine sundu. Şehir Ekranı TV’de yayınlanan belgeselin bu bölümünde Esenler’de 7’den 70’e herkesin hizmetine sunulan akademiler ve okullar konusu ele alındı. "Altyapıyı kuran aracı kuruluşlarız" Belgeselde konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Biz aslında insanların ulaşmak istediği menziline gitmek için aracı kuruluşuz. Çünkü onlara ulaşmak istedikleri mekânı inşa ederek, ulaşmak istediği yere aracılar olarak altyapıyı kurarak kültürde, sanatta ve diğer alanlarda bunu inşa eden kurumuz” diye konuştu. "Kendi filmlerini çekiyorlar" Esenler Sinema Akademisi koordinatörlerinden Mürvet Özgün, öğrencilere kendi filmlerini çekme fırsatı sunduklarını kaydederek “Biz burada öğrencilerle beraber sahada neler yapabileceklerine dair kamera teknikleri, kurgu teknikleri ve senaryo yazımı noktasında bilgiler verdik. Bu alanda öğrencilerimize kendi kısa filmlerini çekmeleri için yardımcı olmaya çalıştık. Bu eğitimlerin yanı sıra aslında öğrencilerimizi sektörden insanlarla buluşturuyoruz. Bu zamana kadar birçok öğrencim sette, senaryo aşamasında çalışmaya başladı. Biz onlara bu yolda ortak olduk diyebilirim” ifadelerini kullandı. "Hem teorik hem uygulamalı eğitim verdik" Esenler Medya Akademisi eğitmeni Onur Günaydın ise “Biz öğrencilerin üniversitelerdeki aldıkları yetersiz teknik eğitim eksikliğini kapatmaya yönelik bir eğitim planı hazırladık. Öğrencilere sekiz hafta boyunca hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verdik. Dersler dışında da medya alanında önemli isimleri ağırladığımız seminerler gerçekleştirdik” dedi. "Büyük bir farkındalık kazandık" Medya Akademisinde eğitim alan Abdülkerim Alçık ise şunları kaydetti: “Diksiyondan haberciliğe, sinema tarihinden kameramanlığa birçok alanda ders aldık. Bu eğitimin bize büyük bir farkındalık kazandırdığını düşünüyorum. Akademiden önce yolun başındayken şimdi mesleki anlamda yolun ortasına geldiğimi düşünüyorum.”