DÜNYA - 14 Mart 2024 Perşembe 23:48 | Son Güncelleme : 14 Mart 2024 Perşembe 23:50

Polonya'da alkollü sürücülerin araçlarına el konulacak

A
A
A
Polonya'da alkollü sürücülerin araçlarına el konulacak

Polonya'da bugünden itibaren alkollü araç kullanan sürücülerin arabalarına el konulacak.

Polonya'da bugün yürürlüğe giren yasa ile yapılacak trafik kontrollerinde 1,5 promil alkollü olduğu tespit edilen tüm sürücülerin araçlarına el konulacak.

Yasa, herhangi bir trafik kazasına karışan ve yapılan kontrol neticesinde kanında 1 promil ve üzeri alkol tespit edilen sürücüler ile kazaya karıştıktan sonra olay yerini yayan ya da herhangi bir araçla terk eden sürücülerin de araçlarına el konulmasını içeriyor.

Eğer alkollü sürücünün yakalandığı araç kendisine ait değilse sürücüye aracın değerinde para cezası verilecek. Alkollü kullanılan araç kaza nedeniyle kullanılamaz hale geldiyse araca el koymak yerine ise sürücüye aracın mevcut değerinde para cezası ödeyecek.

Polonya'da halihazırdaki yasalara göre 0,2 ile 0,5 arasında alkollü olduğu belirlenen sürücülerin ehliyetine el konulurken, 2 bin 500 zloti de (20 bin TL) para cezası uygulanmakta. Promil seviyesinin 0,5'i aşması durumunda verilen para cezası 5 binden 60 bin zlotiye (40 bin ile 490 bin TL) kadar çıkıyor. Aynı zamanda ehliyetine el konulan ve 15 ceza puanı uygulanan sürücü hakkında ayrıca dava açılmakta. Bugün yürürlüğe giren yasayla trafik kazalarının daha da azaltılması hedefleniyor.
Polonya'da her gün 255 kişi alkollü şekilde trafiğe çıkıyor
İstatistiklere göre, Polonya'da her gün 255 kişi alkollü şekilde trafiğe çıkıyor. Geçtiğimiz yıl polis, ülke çapında yaptığı kontrollerde 90 bini aşkın alkollü sürücü yakalarken, yıl başından bu yana ise neredeyse 13 bin alkollü sürücü yakalandı.

Ebru Orhan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu Belediyesi’nden Anneler Günü’ne özel boğaz turu Beyoğlu Belediyesi tarafından Anneler Günü’ne özel boğaz turu etkinliği düzenlendi. Pek çok anne ve çocuklarının katılarak stres attığı etkinlikte konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, "Bütün işimiz, gücümüz çocukların ve annelerin mutlu olduğu Beyoğlu" dedi. Beyoğlu Belediyesi tarafından 12 Mayıs Anneler Günü’ne özel anlamlı bir boğaz turu etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Özer’in yanı sıra pek çok anne ile çocukları da katıldı. ‘Annemiz en kıymetlimiz’ temasıyla düzenlenen boğaz turu etkinliğinde anneler, çocuklarıyla birlikte İstanbul’un eşsiz manzaralarını kahvaltı eşliğinde keşfederek stres attı. Annesi ve kızıyla geldi Etkinliğe annesi ve kızıyla birlikte geldiğini söyleyen Kübra Çelik, "Çok heyecanlıyız, gayet güzel. Kahvaltımızı yaptık. Teşekkür ediyoruz Belediye Başkanımıza. Annemin de anneler günü kutlu olsun’’ şeklinde konuştu. "Bütün işimiz, gücümüz çocukların ve annelerin mutlu olduğu Beyoğlu" Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ise tüm annelerin emekleri önünde saygıyla eğildiğini söyleyerek, "Anneler yapılabilecek her türlü hizmete layıklar. Ne yaparsak yapalım onların emeklerin emeklerine yetişemeyiz. Dolayısıyla bir nebze de olsa onların bugününü mutlu edip Pazar kahvaltılarını paylaşabilmek, dertlerinden ve sıkıntılarından ayırabilmek için ve çocuklarıyla mutlu bir boğaz tutu yapabilmeleri için elimizden gelen desteği verdik. Onlar da sağ olsunlar yoğun bir katılım göstermişler. Bütün işimiz, gücümüz çocukların ve annelerin mutlu olduğu Beyoğlu oluşturmak. Huzurlarınızda tekrar tüm annelerin gününü kutluyorum’’ ifadelerini kullandı.
Muş Girişimci anne, 70 kişiyi istihdam ediyor Muş’ta, devletten aldığı hibe desteğiyle atölye kuran 3 çocuk annesi İnci Sayılgan Tok, 70 kişiyi istihdam ediyor. Muş’ta yaşayan girişimci İnci Sayılgan Tok, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumundan aldığı destekle, tekstil atölyesi kurdu. Atölyede 70 kişiye iş imkanı sağlayan Sayılgan, aynı zamanda atölyede sağladığı aile ortamıyla da çalışanlara hem ablalık hem annelik ediyor. Sabahları çocuklarını okula gönderdikten sonra iş yerine gelen ve işini büyük bir özveriyle yürüten kadın girişimci Sayılgan, iş yerindeki verimliliği olumlu yönde etkiliyor. Annelik ve iş dünyası arasında hassas bir denge kurmanın zorluklarını yaşasa da, her iki rolü de büyük bir özveriyle yerine getirdiğini belirten Sayılgan, iş yerindeki çalışanlarını bir aile gibi gördüğünü ve onlara destek olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “4 yıl önce kendi işimi kurmaya karar verdim. Devlet desteği alarak kendime iş yeri açtım. Burada yaklaşık 70 tane çalışanım var. 3 tane de çocuğum var. Hem evde çocuklarımla ilgileniyorum hem de burada gelip işimi yapıyorum. Sabah çocuklarımı okullarına gönderdikten sonra burada işimin başındayım. Burada çalışanlarımla birlikte güzel zaman geçiriyorum. Yeri geliyor annelik yapıyorum, yeri geliyor ablalık yapıyorum. Birlikte çalışıyoruz” dedi. Anneliğin hiçbir karşılık beklemeden canını verebilen bir insanın varoluşu olduğunu vurgulayan Sayılgan, “Anne olduktan sonra yeni yeni korkuların oluşur. Evde 3 tane çocuğum var. Burada 70 tane evladım var. Hepsinin de sevgisi aynı. Onlara yaptığım fedakârlığı, çalışanlarıma da yapıyorum. Dışarıda iş arayan birçok insan var ama biz de aylardır çalışacak eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Özellikle ev hanımlarımıza gelip başvurmalarını talep ediyoruz. Bayanların gelmesini istiyoruz. Her kadın, bir annedir veya anne adayıdır. Bu çerçevede bütün annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Anneler Günü dolayısıyla işveren anneleri ziyaret eden Muş İŞKUR İl Müdürü Emin Taylan, göreve başladıkları günden bu güne kadar hep bayanları ön planda tuttuklarını ifade ederek, “Biliyoruz ki iyi bir aile, toplumun önünü açar. Çocuğu sıfır yaştan olgunluk yaşına kadar büyüten annedir. Topluma yön verenler annelerdir. Bu anneler hem evde çalışıyorlar, hem de iş yerlerinde çalışıyorlar. Dolayısıyla işveren olan annelerimiz vardır. Sayılgan hanımda bunlardan birisi. Beş yıldır burada bu hizmeti veriyor. Şu anda 100’e yakın çalışanı vardır ve bu çalışanlarını arttıracak. Hem insanların evine ekmek götürme hem de kendi ailesine bakma çabasındadır. Bu nedenle biz takdir ediyoruz. Çalışan annelerimizin de bu durumlarını takdir ediyoruz. Bütün annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.
Batman Batmanlı iş adamı Ekremoğlu, Anneler Günü’nü kutladı Batmanlı iş adamı Esat Ekremoğlu, yayımladığı mesajla Anneler Günü’nü kutladı. Dünyanın neresinde olursa olsun hayatın en ağır yükünü omuzlarında taşıyan annelerin evlatlarına en iyi yaşamı sağlayabilmek için büyü çaba sarf ettiğine dikkat çeken iş adamı Esat Ekremoğlu, son nefeslerine kadar çocuklarının her türlü sorumluluğunu üstlenen, iyi ve kötü günlerinde yanlarında olan, çocuklarını canından bir parça olarak gören annelerin haklarını asla ödeyemeyeceklerini söyledi. "Anneler sadece evlatlarını dünyaya getirmekle kalmazlar, aynı zamanda bir toplumu oluştururlar" diyen Ekremoğlu, şöyle konuştu: "Milletleri millet yapan, bizleri birbirimize kenetleyen değerlerin yaşatılmasında, kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasında en büyük pay annelerimize aittir. Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi sosyal statüde yaşarsa yaşasın tüm anneler yüreklerinde taşıdıkları merhamet, iyilik, güzellik, sabır, adalet ve eşitlik gibi erdemlerle hayatlarımıza ışık tutmaktadır. Sevginin en büyük kaynağı, sınırsız hoşgörü karşılıksız emek ve inanılmaz özveriyle bizleri dünyaya getiren ve en iyi biçimde yetiştirilmemizi sağlayan hakları hiçbir zaman ödenemeyen annelerimizdir. Ben bu vesile ile başta şehitlerimizin anneleri olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyorum.”