KÜLTÜR SANAT - 16 Ekim 2017 Pazartesi 15:13

Prof. Dr . Ortaylı: “Tarih ders kitaplarından hiçbirini okumadım”

A
A
A
Prof. Dr . Ortaylı: “Tarih ders kitaplarından hiçbirini okumadım”

Kitap Fuarı kapsamında Kayseri’deki okurları ile konferansta bir araya gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, tarih profesörü olmasına rağmen, tarih ders kitaplarının hiç birini okumadığını söyledi.

 

Tarihçi İlber Ortaylı, 14-22 Ekim tarihleri arasında Dünya Ticaret Merkezinde açık kalacak olan Kitap Fuarı kapsamında, okurları ile konferansta buluştu. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile konferans salonuna girdiğinde, Ortaylı’yı kalabalık bir kitle ayakta alkışladı.

“Tarih kitapları insanı okumaktan uzak tutuyor”

Tarih bilinci ve tarih bilincinin nasıl kazanılacağı konularında konuşan İlber Ortaylı, tarihin yalnızca okuyarak öğrenilebilecek bir pratik olmadığına dikkat çekti. Özellikle Türkiye’de okutulan tarih kitaplarının, kuru üslubu ile öğrencileri tarih biliminden uzak tuttuğunu belirten Ortaylı, “Türkiye’deki ders kitaplarının üslubu fevkalade kuru, fevkalade manasız, insanı okumaktan uzak tutuyor. Ben hiç okumadım tarih ders kitaplarını. Ben lisedeyken bile lise ders kitaplarının hiçbirini okumadım, en fazla göz attım. Çok tatsızdır; üstelik bazılarında maalesef artık gramer yanlışları da vardır. Bu gramer yanlışlarını da çoğu zaman, üniversiteden bazı arkadaşlarımızın yazdığı kitaplarda görürsünüz” dedi.

“Türkiye’de tarihi eserlere karşı etnik düşmanlık var”

Tarih öğrenmede tarihi eserlerin varlığının önemine işaret eden Ortaylı, Türkiye’de son zamanlarda daha da yükselen milli şuur düşmanlığı ile tarihi eser tahribatının yapıldığını ifade etti. Adnan Menderes döneminden örnek veren Ortaylı, “Adnan Menderes dürüst bir adamdı, vatanını severdi. Bir İstiklal Harbi gazisiydi. Köylülerimize ne kadar acıdığını, onları sevdiğini çocukken gözümle gördüm. Fakir köylü kalabalığının arasından geçerken, köylüler onu alkışlıyordu, o da alkışlandım diye şişinip geçeceğine ağlayarak geçiyordu. Orta Anadolu köylüleri 1950’lerin başında çok fakirdi, dokunuyordu adama. Ama maalesef bir laubalilik vardı, şuur yoktu. İstanbul mimari dolayısıyla Sinan camiinin 5 adedi yıkıldı. ‘Camimi yok’ diyoruz. Cami yok, varsa da beni alakadar etmez; öylesi yok. Tabi o öyle yaptı diye sanki öbürküler çok masum. O mimarlar, ukala hocalar Bir tanesinin bir röloveyi aldığı, doğru dürüst bir fotoğraf albümü yaptığı görülmemiş. Dedikodu yaparlardı sadece. Bu, işte ancak bu tip bir etnik düşmanlık ve bu etnik düşmanlığın halk takımı arasında, bizzat Türkler arasında oluşturduğu bir laubalilik ve yanlışlıktır” diye konuştu.

“Kümbetin üstü ottan geçilmiyorsa istediğiniz kadar zengin olun”

Zenginlik ve refahın tarih bilinci ile paralel gitmediğini de dikkat çeken Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Babaannesinin eşikten atlayıp gelin girdiği taş binayı koruyamayan bir memleketin kitapla o tarihi öğrenmesi, o cemiyeti anlaması biraz zordur. Ben her yere binalar yaparım, yaparsın para da kazanırsın, Allah bereket versin. Lakin ondan sonra mazi ve idrak da kuş olur, uçar gider. Elin Fransız’ı, Alman’ının nereden tarih idraki var, boyuna kitap mı okuyor!.. Yalan, okudukları yok. Hele şimdi daha da az okuyorlar ama adam her köşe başında bir binaya rastlıyor. Her köşe başında bir şey görüyor ve altında izahat var, ister istemez öğreniyor. Bu kadar basit. Biz olanı yıkıyoruz. Şurada kaç tane kümbet var, bazıları hala bakımsız. İnsanda biraz utanma ve insaf olur millet olarak. Geçerken bir kümbet gördüm, üzeri ottan geçilmiyor. İstediğiniz kadar zengin olun, ki zenginsiniz; istediğiniz kadar refah içinde yaşayın, ki yaşıyorsunuz; istediğiniz kadar Avrupa görün, ki maşallah Avrupa uçakları Kayserililerle dolu, fakat siz onu oraya bıraktıkça uygar olamazsınız. Kimse size iyi puan vermez.”

“Harfle milliyetçilik olmaz”

Ortaylı son olarak özellikle sosyal bilimler mezunu olan ve tarih alanında araştırma yapmak isteyenlerin, kaynak araştırması yapabilmek için mutlaka Osmanlıca bilmesi gerektiğini söyledi. Diğer yandan, Osmanlıca ya da Arap harfleri öğreniminin ülke sorunu haline getirilmesini eleştiren Ortaylı, “Arap harflerini öğrenmek bu memlekette mesele haline getirildi. Osmanlıcayı bütün okullara koyalım, koy İmamhatiplerin hepsine Arapça koy, millet Arapça öğrenmiyor, kusura bakma. Öğreniyor diyen yalan söyler. Öyle kolay değil o iş. Harf devrimi lazım bir şeydir. Çünkü Türkçe Arap harfleriyle yazılmaz. Bu çok açık. Harfle milliyetçilik olmaz. Harf teknik bir araçtır. Harfle iş görülür. O iş de okumayı kolaylaştırmak, kaynaklara inebilmektir. Bu kaynakları okumadan Türk münevverinin, üstün bir kapasiteye çıkması, milli vasıfları kazanması, yöresel anlamda etrafla ilişki kuran beynelmilel bir kişilik olarak ortaya çıkması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Konferans sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ortaylı’ya üzerinde adının yazdığı bir mühür hediye etti. 

Selma Kara

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara HİZMET-İŞ Sendikası’ndan Mamak Belediyesi önünde eylem HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı HİZMET-İŞ Sendikası, Mamak Belediyesi’nden çıkarılan 71 işçi için belediye binası önünde eylem yaptı. HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı HİZMET-İŞ Sendikası, 31 Mart Mahalli İdareler yerel seçimlerinin ardından AK Parti’den CHP’ye geçen ve 71 işçinin haksız şekilde işten çıkarıldığı iddia edilen Mamak Belediyesi önünde eylem yaptı. HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İdris Ersoy’un basın açıklaması yaptığı eylemde, işten çıkarılan işçilerin bir kısmı da yer aldı. Ersoy burada yaptığı açıklamada, 31 Mart yerel seçimleri sonucu yönetimi el değiştiren Mamak Belediyesi’nde, iş akdinin feshedilmesini gerektiren haklı bir neden olmadığını söyleyerek, “Keyfi kararlarla insanlar işinden ediliyor. Arkadaşlarımız bir haftadır üçer, beşer işten çıkarılıyor. Seçimin üzerinden henüz 2 ay bile geçmeden, hem de 1 Mayıs İşçi Bayramına yakın 71 arkadaşımızın iş akitleri hiçbir açıklama yapılmadan, haksız ve hukuksuz bir şekilde feshedilmiştir. Bugün, yarın kaç işçi arkadaşımızın daha işine son verilecek o da bilinmiyor. Sendikamız üyesi emekçiler kimsesiz değildir. Türkiye’nin en büyük, en güçlü ve en etkin sendikası HİZMET-İŞ, Mamak Belediyesi emekçilerinin sonuna kadar yanındadır. Tüm üyelerimiz mücadelede kararlıdır. Türkiye’nin dört bir tarafında işine son verilen işçiler bunu yapan zihniyet ve işverenleri asla unutmayacaktır” ifadelerini kullandı. “Üyelerimizi korumak için tüm hukuki işlemleri başlatmış bulunuyoruz” Tüm hukuki ve demokratik yolları kullanarak, işçilerin işlerini geri alana kadar mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Ersoy, “Üyelerimizi korumak için tüm hukuki işlemleri başlatmış bulunuyoruz. Her türlü yasal girişim ve eylemi yerine getirmekten çekinmeyeceğiz. Emekçi arkadaşlarımızı işten çıkaranların karşısında dimdik duracağız. İşten çıkarılan üyelerimiz işlerine iade edilinceye kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Mamak Belediyesi emekçilerinin hak ve hukukuna sahip çıkacağız. Tüm emekçiler olarak kararlıyız, Haklıyız, kazanacağız” şeklinde konuştu.
Konya Başkan Kılca: “Öğrencilerimiz için imkanlarımızı seferber ediyoruz” Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan, Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi’nin ziyaret etti. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan; ilçe mülki erkanı ile Karatay Belediyesi meclis üyeleriyle birlikte Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi’ni ziyaret etti. İlk olarak Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Başkan Hasan Kılca ve Kaymakam Cengiz Ayhan, okuldaki uygulama alanlarında incelemelerde bulundu. Kılca ve Ayhan, birçok uygulamalı tarım ile hayvancılık projelerinin yürütüldüğü bölümler hakkında okul yönetimi ile öğrencilerden bilgi aldı. “Öğrencilerimizin nitelik kazanmasına katkı sağlıyoruz” Karatay Belediyesi olarak eğitime çok önem verdiklerini belirten Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, her zaman eğitimcilerin ve öğrencilerin yanında olduklarına vurgu yaptı. Karatay’daki tüm öğrenciler için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyleyen Başkan Hasan Kılca, geçtiğimiz yıllarda Karatay Kaymakamlığı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile imzaladıkları “Öğrencilerimizi Modern Tarım Teknikleriyle Buluşturuyoruz” protokolü ile Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin okuldaki uygulama alanlarında hem pratik yapma hem de para kazanma imkanına kavuştuğunu hatırlattı. Başkan Kılca, proje kapsamında tarım bölümünde okuyan öğrencilerin mantar yetiştiriciliği, kesme çiçek, sebze yetiştiriciliği ve hayvancılık ve yumurta tavukçuluğu yaptığını kaydederek, “Okullarımızdaki teorik eğitime pratiği katarak öğrencilerimizin nitelik kazanmasına katkı sunuyoruz. Öğrencilerimiz böylelikle okulda teorik eğitimlerinin yanında proje sayesinde hem uygulamalı eğitim almış oluyor hem de üretilen ürünlerin satışından elde edilen paradan pay da alıyor” dedi. “Özel yetenekli öğrenciler Karatay’da yetişiyor” Başkan Hasan Kılca, Kaymakam Cengiz Ayhan ve ilçe protokol üyeleri Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ardından ise Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi’nde öğrencilerle de bir araya geldi. Öğrencilerin antrenmanlarına katılan ve hocalarından bilgi alan Başkan Kılca, “Yarınlarımızı emanet edeceğimiz öğrencilerimizin eğitim hizmetlerine en güzel şekilde ulaşmaları ve kendileri yetiştirmeleri için de imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Öğrencilerimizin derslerine en güzel şekilde odaklanmaları için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizle, kurum ve kuruluşlarımızla koordineli çalışarak her türlü talebi eksiksiz yerine getiriyoruz. Spor lisemiz de bunlardan biri özel yetenekli öğrencilerimiz burada kendilerini daha da çok geliştiriyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.