SAĞLIK - 06 Nisan 2020 Pazartesi 13:41

Psikiyatri Doç. Dr. Demirkaya: “Yetişkinler ‘ergen’ gibi davranıyor”

A
A
A
Psikiyatri Doç. Dr. Demirkaya: “Yetişkinler ‘ergen’ gibi davranıyor”

Koronavirüsü nedeniyle 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlara sokağa çıkma yasağı geldi. Çocuk gibi davranmanın riske girmek olduğuna vurgu yapan Çocuk ve Genç Psikiyatristi Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, yetişkinlerin ‘ergen’ gibi davrandığını söyledi.

Ergenliğin 12 – 18 veya 10 – 21 yaş arası gibi görünse de, beliren yetişkinlik ve geç ergenlik kavramlarının da var olduğunu dile getiren Demirkaya, “Bu yaş 30’a kadar uzamaktadır ve kronolojik yaştan da bağımsız olarak psikolojik ergenlik süreci bazı insanlarda ömür boyu sürmektedir. Yetişkinler ‘ergen gibi davranmaya’ ve dünya gerçeğinden uzakta kendi kurguları olan ‘kişisel masallarında’ yaşamaya devam ettikçe bu salgının kontrol altına alınması oldukça zor olacaktır” dedi.

“Salgının yayılmasında aktif rol oynuyorlar”

Demirkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

“20 yaş altı kâğıt üstündeki ergenlere sokağa çıkmayı yasaklamış olsak bile, çalışma mecburiyeti olmadığı halde üstelik yetkililer ve bilim insanlarının ‘evinizde kalın’ demelerine rağmen ‘ergen gibi davranmayı devam ettiren’ ve sokağa çıkmasında serbestlik olan 20 yaş üstü bireyler mevcut. Maalesef bu kişiler de salgının yayılmasında aktif rol oynamaktadırlar ve genel toplum sağlığına zarar vermektedirler.”

“Bencillikten daha kapsamlı”

“Ergen benmerkezciliği” diye bilinen kavramın ilk kez çocuk psikoloğu David Elkind tarafından tanımladığını ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikiyatrist Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu bencillikten daha kapsamlıdır ve şu demektir, kendinin eşsiz ve özel olduğunu ve bu nedenle dünyada geçerli olan kuralların kendisi için geçerli olmadığına dair düşüncedir. Bu düşüncenin zararlı kısmı algı yanılsaması yaşatması ve kişinin bir süre sonra her şeyi kendi durumuna göre değerlendirmesidir. Buna ‘kişisel masal’ da denmektedir. Ergenlik sürecinde sağlıklı kimlik oluşumu ile bu süreç atlatılırken bazı kimseler de bu tarz düşünme ömür boyu sürer ve kendi masallarına göre hayatı yaşamaya başlarlar. Kendilerini merkeze alırlar ve olaylar sadece kendileri ile ilişkiliyse önem kazanır.”

“Ergen gibi davranmak riske girmektir”

Kendileri ile ilgili riskin az olduğuna vurgu yapılan yaş aralığının “ergen benmerkezciliğini” esas aldığını ve hala gereksiz yere sokağa çıkmaya devam ettiklerini ifade eden Demirkaya, “Hastalanma risklerini görmezden gelmektedirler ve kendilerinin dayanıklı olmasının tüm yaş grupları için geçerli olduğunu düşünmektedirler. Bir diğer ‘ergen gibi davranmak’ ise ‘riske girmektir’. Ergenlik döneminde alkol-maddeye bulaşma, otoriteye karşı çıkma ve kazalara bağlı ölüm merak ve tehlikeyi ön göremedikleri için daha fazladır. Bu da ergenlerin gelişmekte olan beyinlerinin kontrol sistemi tam olgunlaşamadığı için ‘yenilik arama davranışları’ ve ‘zararları öngörememe’ daha fazladır. Ergen gibi davranan yetişkinler de kendileri ile ilgili ‘yara almaz, yaralanamaz’ veya ‘dayanıklı’ olarak düşünceye sahiptirler ve çevreyle olan ilişkilerini yaralanamazlık üzerinden devam ettirirler. Kişisel masalları içerisinde yara almazlık düşünceleri belirgindir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kızılay’dan, Ankara’da her gün 3 bin aileye sıcak yemek Ankara’da Kızılay’a bağlı Dr. Naki Akkerman Aşevi’nde Ramazan ayında günlük 3 bin 500 kişilik yemek hazırlanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Türkiye genelinde 42 aşevi ile hizmet veren Kızılay, yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtmaya devam ediyor. Ankara’da ise 1919 yılında kurularak 105 yıldır ihtiyaç sahiplerine hizmet eden Dr. Naki Akkerman Aşevi’nde ise Ramazan ayında günlük 3 bin 500 kişilik yemek hazırlıyor. Hazırlanan yemekler, aşevinde, Ankara’nın 3 farklı dağıtım noktasına ulaştırılıyor. Yemeklerin bir kısmı paketlenerek vatandaşlara sunulurken dağıtım noktalarına gelemeyecek durumda olan ihtiyaç sahiplerinin evlerine de ulaştırılıyor. Ayrıca ilk kez Kızılay Ankara Dr. Naki Akkerman Aşevi’nde uygulanmaya başlanan otomasyon sistemi ile aşevine gelenlerin bilgilerine hızlıca erişiliyor. Yeni kimlik kartı veya Kızılay tarafından verilen akıllı kart ile aşevine gelen ihtiyaç sahipleri, otomasyona kimliklerini okuttuklarında kaç kişilik ihtiyaç olduğunu görülebiliyor. Aşevlerinde kartlı otomasyon sistemleri uygulanmaya başlanacak Yemeklerin hazırlandığı aşevinde açıklamalarda bulunan Türk Kızılay Genel Müdürü Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, aşevlerinde yemek dağıtımı için bir aşevi otomasyon programı geliştirdiklerini belirterek, “Bu aşevimizde Ankara Ulucanlar aşevinde de pilot uygulaması mevcut. Bu otomasyon programı, ihtiyaç sahiplerinin sosyal incelemesi yapıldıktan sonra kimlik kartlarına kaç kişi olduklarını ve ihtiyaçlarının miktarını tanımlamış oluyor. Bu şekilde arkada gördüğünüz turnikelerden geçiş sağlanıyor. Kart okunduğu zaman hem burada hem içeride dağıtım yapan aşçılarımızın görecekleri şekilde kaç kişi olduklarının bilgisi oluyor. Ve biz bu şekilde aslında ne gereğinden fazla verip bir israfa neden olmuş oluyoruz. Ne de gereğinden az verip ihtiyaç sahiplerini yarım bırakmış oluyoruz. Dolayısıyla bu otomasyon projemiz özellikle yerinden dağıtım yapılan bütün aşevlerimizde uygulanmaya başlanacak” ifadelerini kullandı. Yılmaz, açıklamasının ardından pişen yemekleri saklama kaplarına koyarak ihtiyaç sahiplerine dağıttı.
İstanbul Başakşehir Belediyesi’nden stratejik plan çalıştayı Başakşehir Belediyesi, 2025-2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik planının hazırlıklarına geniş katılımlı bir çalıştayla başladı. Başakşehir Belediyesi’nin 2025 - 2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik plan çalışmaları için hazırlık çalışmalarına girildi. Bu çerçevede yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları temsilcileri ve muhtarların yer aldığı geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi. 6 konu başlığında yapılan Stratejik Plan Dış Paydaş Analizi Çalıştayı ile paydaşların stratejik planlanla ilgili görüşleri alındı. “Akıllı ve vizyoner bir şehir oluşturduk” Çalıştay öncesi katılımcılara hitap eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Başakşehir Belediyesi olarak şehrimizin Türkiye Yüzyılı’nda da kalkınması ve gelişmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Son altı yıldır hayata geçirdiğimiz başarılı hizmet ve projelerin yanı sıra Başakşehir’imize kazandırdığımız eserlerle komşularımızın yaşam kalitesini sürekli artırıyoruz. Akıllı şehircilikten sağlığa, çevreden kültür sanat ve teknolojiye kadar, hayatın her alanındaki projelerimizle ülkemizdeki yerel yönetimlere örnek ve öncü olmaya devam ediyoruz. Hedefimiz, her alanda sürdürülebilir, akıllı ve vizyoner bir şehir oluşturmak. Bu hedefimizi de gerçeğe dönüştürmek adına geleceğe yönelik adımları atıyor, hazırlıklarımızı bugünden yapıyoruz” şeklinde konuştu. 2025 - 2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik plan için hazırlıklara başladıklarını belirten Başkan Kartoğlu, “Stratejik planlama çalışmalarının başarılı olmasını sağlayacak en önemli unsurlardan biri de hiç şüphesiz ki katılımın en üst düzeyde olmasıdır. Bu kapsamda yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve eğitim kurumlarımızın temsilcileri ile kıymetli muhtarlarımızın yer aldığı çalıştayımızı düzenledik. Çalıştay ile önümüzdeki beş yılda başarı düzeyimizi artırma ve daha da üst seviyeye ulaştırmanın yollarını bulacağız” ifadelerini kullandı. 6 konu başlığında yapılan Stratejik Plan Dış Paydaş Analizi Çalıştayı ile paydaşların stratejik planla ilgili görüşlerinin alınması, belediye hizmetlerinin yararlanıcı ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi ve başarı düzeyinin artırılması hedefleniyor.