POLİTİKA - 30 Haziran 2022 Perşembe 13:54

Putin: 'Stratejik istikrarın sağlanması ve silah kontrolü için diyaloğa açığız'

A
A
A
Putin: 'Stratejik istikrarın sağlanması ve silah kontrolü için diyaloğa açığız'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya, stratejik istikrarın sağlanması, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme politikasının sürdürülmesi ve silahların kontrolü alanındaki durumun iyileştirilmesi konularında diyaloğa açıktır" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10. St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu'na bir video mesaj gönderdi. Batılı ülkeleri hem eleştiren hem de ılımlı mesajlar veren Putin, Uluslararası St. Petersburg Ekonomi Forumu çerçevesinde uluslararası hukuk konusunun işlenmesinin önemine vurgu yaptı. Özellikle Batılı ülkelerin uluslararası hukuku terk ettiğini, hakimiyetlerini kaybetmemeye çalıştığını ve tek kutuplu bir dünya düzeni istediğini söyleyen Putin, "Bazı devletler dünya sahnesinde hakimiyet kaybına uğramaya hazır değil. Haksızca tek kutuplu dünya düzenini savunmaya devam ediyorlar. Küresel süreçleri kendi arzularına göre kontrol etmeye ve yönlendirmeye çalışıyorlar. Sadece kendi çıkarlarına uygun kararlar alan kapalı bloklar ve koalisyonlar oluşturma yolunda bir yol izliyorlar. İlk ülke ABD" ifadelerini kullandı.

Putin, "Uluslararası ilişkilerde diğer katılımcıların doğal hakları göz ardı edilmekte ve güvenliğin bölünmezliği temel ilkesi seçici olarak yorumlanmaktadır. Batı'nın egemen devletlere uyguladığı tek taraflı gayrimeşru yaptırımlar eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı" dedi.

"Stratejik istikrarın sağlanması ve silahların kontrolü için diyaloğa açığız"

Rusya'nın yapıcı olduğunu, stratejik istikrar ve silahsızlanma için diyaloğa açık olduğu dile getiren Putin, "Rusya'nın uluslararası ilişkilerdeki gündemi her zaman yapıcı olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Bununla ilgilenen herkesle çok kutuplu ilişkiler geliştiriyoruz. BM, G20, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer kuruluşlarla iş birliğine özel önem gösteriyoruz. Rusya, stratejik istikrarın sağlanması, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme politikasının sürdürülmesi ve silahların kontrolü alanındaki durumun iyileştirilmesi konularında diyaloğa açıktır. İklim krizi, yoksullukla mücadele, gıda ve enerji piyasalarında istikrarın sağlanması, uluslararası ticaret ve adil rekabet gibi hayati konularda güçlerimizi birleştirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kiev rejiminin eylemlerinin insanlığa karşı suçtan başka bir tanımı olmayacak"

Ukrayna'daki durumu da değerlendiren Putin, Kiev'e mesaj göndererek, "Tüm bu alanlar yeterli ve esnek yasal düzenlemeyi özenli ortak çalışmayı gerektirir ve o zaman halkları soykırımdan korumak için bugün Donbass'ta yaşananlar gibi krizler olmayacak, Kiev rejiminin eylemlerinin insanlığa karşı suçtan başka bir tanımı olmayacak. Aynı zamanda Rusya tüm halkların ve insanlığın kültürel ve medeniyet çeşitliliğinin korunmasının garanti altına alınacağı daha demokratik ve adil bir dünyanın oluşumu için çaba göstermeye devam edecektir" diye konuştu.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.