DÜNYA - 10 Ekim 2025 Cuma 18:37 | Son Güncelleme : 10 Ekim 2025 Cuma 18:39

Putin: "Trump, Gazze Planı’nı başarıyla uygularsa tarihi bir olay yaşanacak"

A
A
A

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın öncülük ettiği Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes sağlanmasını hedefleyen Gazze Planı’nı değerlendirdiği açıklamasında, "Trump bazı konularda başarılı bazılarında değil ama zor krizleri çözmek için çabalıyor. Eğer Gazze Planı’nı başarıyla uygularsa tarihi bir olay yaşanacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Zirvesi’ne katılmak üzere bulunduğu Tacikistan’da basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık yarım saat süren basın toplantısında dünya gündemine dair gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Trump’ın İsrail ve Hamas arasındaki savaşın sonlandırılmasını ve Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes sağlanmasını hedefleyen Gazze Planı’nı değerlendiren Putin, "Barış sürecine katılımımız gerekebilir. Rusya, Gazze'deki sorunu çözmek için sunacak bir şeylere sahiptir. Rusya’nın varılan anlaşmaların uygulanması sırasında çıkabilecek aksaklıkları gidermek için önerileri olabilir" ifadelerini kullandı.

Putin, gazetecilerin Trump’ın, Gazze Planı konusunda Rusya’nın kendilerini desteklediğine ilişkin sözlerini hatırlatması üzerine "Asıl mesele Filistin devletinin kurulmasıdır. Planı detaylıca incelemedim. Ancak bölgede Gazze’de yönetimin zaman içinde Filistin’e devredilmesi güvenliğin sağlanması için bir barış gücü oluşturulmasını öngörülüyor. Orta Doğu’daki durum çok çarpıcı. Trump, çaba gösterdiği ve gerçekleştirmeye çalıştığı planı uygulayabilirse bu tarihi bir başarı olur" dedi.

"Trump, Ukrayna'daki krizi çözmeye içtenlikle kararlı"

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Nobel Barış Ödülü’nü almayı hak edip etmediğine ilişkin soruya yanıt veren Putin, "ABD Başkanı’nın Nobel Barış Ödülü’nü hak edip etmediğini bana söylemek düşmez ama Trump yıllardır süren krizleri çözmek için çok şey yapıyor. Trump’ın, Ukrayna’daki krizi çözmek için kararlı ve samimi olduğuna inanıyorum. Bazı konularda başarılı bazılarında değil ama zor krizleri çözmek için çabalıyor" şeklinde konuştu.

Nobel Barış Ödülü komitesinin ödülü adil olarak verip vermediği sorusuna da cevap veren Putin, "Nobel Barış Ödülü Komitesi'nin kararları, ödülün güvenilirliğini büyük ölçüde zedeledi" ifadelerini kullandı.

"Rusya ile Azerbaycan arasında duygusal bir kriz yaşandı"

Rusya’nın, Azerbaycan’a ait AZAL yolcu uçağını düşürmesinden sonra iki ülke arasında yaşanan krize değinen Rus lider, "Ülkelerimiz arasında tam anlamlıyla kriz yaşandığını söyleyemem. Eğer derin bir kriz olsaydı ticari ve ekonomik ilişkilerde büyüme görmezdik. Duygusal bir kriz yaşadık. Çünkü zor ve trajik bir olayla karşı karşıyaydık. Bu sayfayı kapattığımızı, ilerleyeceğimizi, komplekslere mahal vermeden temaslarımızı sürdüreceğimizi ve her iki ülkenin lojistik, endüstriyel işbirliği ve ayrıca insani alanda sahip olduğu gerçekten önemli planları hayata geçireceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle, bu konuyu sakin bir şekilde çözmemiz gerekiyordu. Bunu çözmek için zamana ihtiyacımız vardı. Çok karmaşık teknik incelemeler yapmamız gerekiyordu" ifadelerini kullandı. Putin ayrıca vurulan yolcu uçağı üzerinde teknik incelemelerin de devam ettiğini ekledi.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Cinayet şüphelisi kovalamaca sonucu yakalandı Antalya’da komşu esnaflar arasında çıkan tartışma sonrası 1 kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin ise ağır yaralandığı olayın şüphelisi kovalamaca sonucu yakalandı. Kepez ilçesi Yeni Emek Mahallesi Şelale Caddesi’nde önceki gün meydana gelen olayda oto yıkama işi yapan Mustafa O. (41) ile market işletmecisi yan dükkanda market işleten Mustafa Deveci (51) arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıkmış, tartışmanın büyümesi üzerine Mustafa O. yanındaki silahla markette oturan Mustafa Deveci (22), Şevket Deveci (24) ve Mustafa Deveci’ye (51) ateş açmıştı. İhbarla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. 22 yaşındaki genç hayatını kaybetmişti Kavgada Mustafa O.’nun silahından çıkan kurşunlarla göğsünden vurulan 22 yaşındaki Mustafa Deveci kaldırıldığı hastanede doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayda ağır yaralanan amca Mustafa Deveci ve Şevket Deveci’nin hastanedeki tedavileri devam ederken, olayın ardından otomobiliyle kaçan olayın şüphelisini yakalamak için ekipler çalışma başlattı. Akşam 21.30 sıralarında Kepez ilçesinde rutin devriye görevi yapan polis ekipleri şüphelendikleri bir kişiyi durdurmak istedi. Kovalamaca ile yakalandı Polisin ’dur’ ihtarına uymayarak yaya olarak kaçan kişi ekiplerin kısa süreli kovalamacası sonucu yakalandı. Yapılan kontrollerde yakalanan şahsın 16 Mart tarihinde Yeni Emek Mahallesi Şelale Caddesi’nde çıkan silahlı kavgada 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayın firari şüphelisi Mustafa O. (41) olduğu tespit edildi. Devriye ekipleri tarafından gözaltına alınan cinayet şüphelisi Cinayet Büro Amirliği ekiplerine teslim edilirken Mustafa O. ’nun emniyetteki işlemleri sürüyor.