GÜNDEM - 01 Ağustos 2018 Çarşamba 09:18

Rahip Brunson'a sıkı takip

A
A
A
Rahip Brunson'a sıkı takip

Türkiye ile ABD arasında büyük gerilime sebep olan ve ABD tarafının yaptırım tehditleri savuracak kadar önem verdiği rahip Brunson, takılan elektronik kelepçe yöntemiyle Elektronik İzleme Birimi tarafından oluşturulan özel ekiple 7 gün 24 saat sıkı şekilde takip ediliyor.

Terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, tutukluluğunun 'sağlık sorunları' dikkate alınarak ev hapsine çevrilmesinin ardından takılan elektronik kelepçeyle evinde sıkı denetim altında tutuluyor. Ankara’daki Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı Elektronik İzleme Biriminde FETÖ şüphelisi olarak kayıtlı olan Brunson’un takip edildiği sistemi İHA ekibi görüntüledi.

Özel eğitim almış iki personel izliyor 

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı Elektronik İzleme Şube Müdürü Serkan Mutan, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson’la ilgili, “Şahsın cezaevinden tahliye edilmesinden sonra kişi konutuna geçirildi. Evinde ev ünitesi dediğimiz cihaz kuruldu ve ayağında bir kelepçe takılı şu anda. Bu cihaza dokunulduğunda ya da kelepçeye bir zarar verilmek istendiğinde sistem bunu görüyor ve merkezden haber alıyoruz. Bunun dışında aldığımız ek önlemler mevcut, bu şahısla ilgili olarak bu konuda özel eğitim almış iki tane personelimiz sadece bu şahsın izlemesini gerçekleştiriyor. Düzenli olarak denetimli serbestlikteki denetleme birimlerimiz şahsın evine giderek denetlemesini gerçekleştiriyor. Aynı zamanda kolluk birimleri de kişinin evi önünde güvenlik önlemleri almış durumda” şeklinde konuştu.

Konutundan ayrıldığı an ilgili birimlere bildiriliyor 

Brunson’un evine konulan ev tipi cihazla ilgili bilgi veren Mutan şöyle konuştu:
“Bu cihazlar özel cihazlar. Kişilerin bunlara müdahale etmesi durumunda her türlü müdahaleyi biz sistemden takip edebiliyoruz. Örneğin bu kelepçenin zorlanması halinde ya da bu cihaza dokunulsa dahi altındaki sensörler vasıtasıyla cihazın hareket ettirilmeye çalışıldığını merkezden görüyoruz biz. Merkezden görür görmez bir hareket prosedürümüz var. Burada irtibat numaralarımız var kollukla irtibat kurduğumuz 7 gün 24 saat hemen. Hemen harekete geçiyoruz. İlgili birimlerle haberleşerek kişinin konutundan ayrıldığı anı ilgili birimlere bildiriyoruz. Kişilerin denetlenmesi sadece bu cihazlara bağlı olarak kalmıyor. Fiziki olarak da evlerinde Denetimli Serbestlik Denetleme memurları tarafından da her gün düzenli olarak kontrolleri yapılıyor. Bu şahsa özel olarak da kolluk birimlerinin almış olduğu önlemler var. Merkezle kolluk birimleri arasında bir irtibat var. Kişinin bunu kolundan çıkarmasına gerek yok. Buna dokunup zorlamaya çalışmaya başladığı andan itibaren biz sistemde bunu bir sabotaj olarak görüyoruz. Kayıt sabotaj adını verdiğimiz bir sabotaj olarak görüyoruz. Vücudundan ayrıldığı anda da vücut sabotaj olarak görüyoruz. Anlık olarak da müdahale prosedürünü başlatıyoruz. Bunu hiç çıkarmadan günlük hayatına kişi devam edebilir. Denize girebilir, duş yapabilir ıslanmasında hiçbir mahsur yok. Bununla günlük hayatına devam edebilir.”

Yaklaşık 500 tane FETÖ/PDY şüpheli sanık da bu sistemin takibinde 

Mutan, elektronik izleme kapsamında kullanılan ev GSM ünitesi, GPS ünitesi, alkol ünitesi, mağdur koruma ünitesiyle ilgili de detaylı bilgi verdi. Mutan, kişinin belli bölgeye girip çıktığının takibi için GPS ünitesinin kullanıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

“Kişinin ayağında bir kelepçe var. Evinde bir ünite var. Kişiye yüklenmiş bazı yükümlülükler var. Örneğin Ankara ilinden çıkmaması gerekiyor ya da statlara yaklaşmaması gerekiyor. Ya da çocukların bulunduğu alanlara parklara okullara yaklaşmaması gerekiyor. Kişiyi anlık olarak takip ediyoruz. Bu alanlara yaklaştığını fark ettiğimizde de sistemden fark ediyoruz gerekli müdahalelerde bulunuyoruz. Yaklaşık 500 tane FETÖ/PDY şüpheli sanık da bu sistemle takip ediliyor. Genellikle GPS ve konuttan çıkıp çıkmadıklarını takip ediyoruz biz sistemle.” 

GPS sistemiyle kişinin nasıl takip edildiğini harita üzerinden anlatan Mutan, ”Mahkeme örneğin İstanbul ilini terk etmesini yasakladı. Bizim İstanbul’daki görevlilerimiz kişinin üzerine bu kelepçeyi takıyor, kişinin elinde de bu cihaz var. Biz anlık olarak takip ediyoruz. İstanbul ilini terk etmeye yaklaştığı anda bizim sistemimizden haberdar oluyoruz. Kişinin şu anda nerede olduğunu, araç kullanıp kullanmadığını hangi hızla hareket ettiğini, hangi sokakta olduğunu görebiliyoruz anlık olarak. Kurallar ihlal edildiğinde kolluk birimleriyle irtibata geçiyoruz. Gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz. Bu durumu tutanaklandırarak kişinin mahkemesine iletiyoruz. Bundan sonrasına mahkeme takdir ediyor” ifadelerini kullandı.

3 bin kişinin izlemesine devam ediliyor 

Elektronik İzleme Şube Müdürü Serkan Mutan, sistemin Adalet Bakanlığı içerisinde 2013 yılında hayata geçtiğini kaydederek, 7 gün 24 saat, özel eğitim almış 50 personelle Elektronik İzlemi Sisteminin çalıştırıldığını ifade etti. 

“Elektronik İzleme kapsamında 4 tip izleme gerçekleştiriyoruz” diyen Mutan, “Kişinin evinden çıkmasını takip ettiğimiz sistemler var. Ev ünitesi dediğimiz sistemler var. Kişinin belli bir bölgeye girişinin yasaklandığı ya da belli bölgeden çıkmasının yasaklandığı sistemlerimiz var. Mağdurun korunduğu sistemler var ve evde kişinin alkol kullanıp kullanmadığını tespit ettiğimiz sistemler var. Elektronik İzleme Merkezi Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ana merkez burası. Ama uygulamanın gerçekleştirildiği bizim 139 tane müdürlüğümüz var. 139 müdürlüğümüzde bu konuda eğitim almış personelimiz var. Mahkemelerin takdir etmesi halinde de elektronik izlemeyi ana merkezden izleyerek devam ettiriyoruz. Biz şu ana kadar 40 bin kişinin elektronik izlemeyle takibini tamamladık. Yaklaşık 3 bin kişinin de izlemesine devam ediyoruz şu an burada” açıklamasında bulundu.  

Pelin Üzek Kılıç - Ömer Çetin - İbrahim Berat Yılmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Aydın’dan Bosnalı kardeşe ziyaret Başkent Saraybosna’nın ‘Kurtuluş Günü’ etkinliklerine katılmak için Bosna Hersek’e giden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Osmangazi Belediyesi’nin kardeş şehirlerinden olan Stari Grad Belediye Başkanı İrfan Cengic’i ziyaret etti. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın 1992’de Sırp askerler tarafından kuşatılmasının ve Bosna halkı tarafından ortaya koyulan mücadele ile şehrin kurtuluşunun 32’inci yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesi tarafından yapılan davet üzerine Bosna Hersek’e giden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Stari Grad Belediyesi’nin ev sahipliğindeki düzenlenen kurtuluş günü etkinliklerine katıldı. Başkan Aydın, kutlama etkinliklerinin ardından Osmangazi Belediyesi’nin kardeş şehirlerinden olan Saraybosna’nın Stari Grad Belediye Başkanı İrfan Cengic’i ziyaret etti. Osmangazi ve Stari Grad Belediyeleri arasındaki kardeşlik ilişkilerinin uzun yıllara dayandığının altını çizen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Osmangazi Belediyesi ile Stari Grad Belediyesi arasında 2007 yılında imzalanan protokolün ardından başlayan kardeşlik ilişkileri, 17 yıldır teknik iş birliği, bilgi ve tecrübe paylaşımı anlamında devam ediyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bosna Hersek ile olan tarihi ve kültürel bağları daha da kuvvetlendireceğiz” diye konuştu. Saraybosna’nın Kurtuluş Günü’nü kutlayan Başkan Aydın, “Yakın tarihte insanlık tarihinin en utanç verici olaylarından biri tüm dünyanın gözü önünde Bosna Hersek’te yaşandı. Çocuk, kadın, yaşlı demeden binlerce masum Bosnalı, soykırıma uğradı. Aliya İzzetbegoviç’in önderliğinde Bosna halkı, destansı bir mücadele ortaya koydu ve Bosna Hersek bağımsızlığına kavuştu. Acımasızsa katledilen masum Bosnalıları ve bağımsızlık yolunda hayatını kaybeden şehitleri rahmetle anıyorum” dedi. Stari Grad Belediye Başkanı İrfan Cengic de, ziyaretinden dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti. Başkan Aydın’ın Kurtuluş Günü etkinliklerine katılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden İrfan Cengic, Osmangazi Belediyesi ve Stari Grad Belediyesi arasındaki kardeşlik ilişkilerini daha da güçlendirmek adına karşılıklı ziyaretleri sürdüreceklerine vurgu yaptı.
Ankara Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Hazine ve Maliye Bakanlığımızla 20 bin öğretmen ataması konusunda uzlaştık" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "İçinde bulunduğumuz konjonktürde Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bahsettiğim parametreler ışığında Hazine ve Maliye Bakanlığımızla 20 bin öğretmen ataması konusunda uzlaştık" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin Bakanlık binasında açıklamalarda bulundu. Dün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı ile ilgili ekonomi kurmaylarıyla son bir görüşme yaptıklarını belirten Bakan Tekin, "Ardından da elde edilen rakama göre Personel Genel Müdürlüğümüz branş dağılımlarına ilişkin simülasyonlarını yaptılar. Milli Eğitim Bakanı olarak genç öğretmen arkadaşlarımızın heyecanını, bu heyecanı duyan arkadaşlarımızı mümkün olan sayıda aramıza dahil etmek için ciddi çabalar sarf ettik. Son 4 yılda tüm dünyada ekonomik, sosyal hayatı alt üst eden, edilmeyen gelişmeler yaşandı. Pandemi ile başlayan süreçte hem Türkiye’de hem dünyada ekonomi ciddi şekilde daraldı. Ardından ‘asrın felaketi’ dediğimiz süreci yaşadık. İçinde bulunduğumuz konjonktürde Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bahsettiğim parametreler ışığında Hazine ve Maliye Bakanlığımızla 20 bin öğretmen ataması konusunda uzlaştık. Öğretmen adayı arkadaşlarımıza hayırlı olsun" diye konuştu. En çok atama yapılacak 5 alan Personel Genel Müdürlüğünün rakamlar üzerine branş dağılımları ile ilgili çalışmalarını yürüttüğünü belirten Bakan Tekin, "Milli Eğitim Bakanı olarak ‘şu branş önemlidir, şu branş önemsizdir’ gibi bir bakış açım yok. Atama alanlarına seçilen 130’a yakın branşın tamamı benim için eşit önemdedir. Branş isimlerini kapatarak ihtiyaçlar doğrultusunda alım yapılmasını istedik. En çok yapmayı planladığımız 5 alan: sınıf öğretmenliği için 3 bin 263, özel eğitim öğretmenliği için 2 bin 499, rehberlik bin 597, din kültürü ve ahlak bilgisi bin 594, İngilizce 968" bilgisini paylaştı. Atamalarda yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat puanı esas alınacak "Öğretmen atamalarında deneme tarzı bir mülakatın gerekli olduğunu dile getirmiştim" diye konuşan Milli Eğitim Bakanı Tekin, şunları aktardı: "Süreçle ilgili olarak adalet kaygısı, güven kaygısı güden bütün arkadaşlarımızı bu konuda aldığımız tedbirleri bir kez okumaya davet ediyorum. Tedbirler çerçevesinde hiçbir arkadaşımızın hakkını yenmediği bir süreç yürüteceğiz. KPSS skorunun yüzde 50’si ve mülakatların yüzde 50’si alınarak hesap edilecek bir atama puanı üzerinden sürecin yürütülmesine ilişkin de yönetmelik değişikliğimizi yayımlanmak üzere Resmî Gazete’ye göndereceğiz. 20 Mayıs günü başvuru takvimi açıldığında öğretmen adayı arkadaşlarımıza sürecin kalan kısmıyla ilgili olarak da bilgi vermiş olacağız." "63 bin 108 görüş bize ulaştırılmış" Yeni müfredat taslağına ilişkin de bilgi veren Bakan Tekin, "Yeni programımızı askıya çıkarmıştık, bir haftalık süre vermiştik. Devamında da bu konuda bize katkı, destek, öneri, teklif sunacak arkadaşlara açığız. Süre kısıtını uzatabiliriz. Cuma günü süreç dolmasına rağmen yoğun bir öneri talebi geldiği için uzatmıştık. Bu hafta sonu cuma günü mesai saati bitimine kadar bu konudaki ekranımızı açık tutacağız. 26 Nisan’dan itibaren programlarımız 1 milyon 542 bin defa indirilmiş. Ayrıca 63 bin 108 görüş bize ulaştırılmış. Çok büyük bir katılımın olduğunu söylemek lazım" dedi.
Kayseri NEVÜ ev sahipliğinde düzenlenen ‘Üniversite Tanıtım Fuarı’na yoğun ilgi Anadolu Üniversiteler Birliği (AÜB) tarafından ikincisi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Üniversite Tanıtım Fuarı’na Nevşehir genelinde bulunan liseler yoğun ilgi gösterdi. AÜB’e üye üniversitelerden biri olan NEVÜ tarafından 15 üniversitenin katılımlarıyla NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda bugün yapılan fuarın açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özlem Fındık ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Seydi Battal Gazi Karakoç, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, NEVÜ Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Toprak Keskin, Anadolu Üniversiteler Birliği’ne üye üniversitelerin temsilcileri MEB’e bağlı okul yöneticileri, öğretmenler ve üniversite adayı öğrenciler katıldı. Fuarın açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin; fuarın Türkiye ve Nevşehir genelinde lise son sınıflarda eğitim gören öğrencilerin yıl sonunda üniversite sınavına gireceğini tercihlerin açıklanmasıyla birlikte üniversite tercihlerinde bulunacaklarını belirterek, bu süreçte öğrencilerin üniversite ve bölümleri konusunda doğru tercih yapabilmelerine destek sağlamak için Üniversiteler Birliği tarafından bu yıl da farklı illerde 23 Mayıs 2024 tarihine kadar sürecek tanıtım fuarları düzenlendiğini söyledi. Üniversite Tanıtım Fuarının ikincisini NEVÜ ev sahipliğinde ve 15 üniversitenin katılımıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Aktekin, aralarında NEVÜ’nün de bulunduğu üniversite stantlarında alanında uzman personelin üniversitelerin bölüm, program, bulundukları şehir ve sundukları imkanlar hakkında öğrencilere yardımcı olduklarını kaydetti. Öğrencilerin hayatlarının en önemli tercihlerinden biri ile karşı karşıya olduklarını belirten Rektör Aktekin; öğrencilerden fuarda stantları gezerken özellikle istedikleri bölüm ve programlar hakkında tereddütlerini giderecek bilgi almalarını istedi. Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin konuşmasının sonunda; “Bu vesileyle siz değerli öğrencilerimize şimdiden üniversite ve kariyer hayatınızda başarılar dilerken, Üniversite Tanıtım Fuarının düzenlenmesinde destekleri için Anadolu Üniversiteler Birliği ve bu birliğe üye üniversitelere ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmalarının ardından katılıcımlar ile birlikte fuarın açılışını gerçekleştiren Rektör Aktekin daha sonra NEVÜ, Abdullah Gül Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nin tanıtım stantlarını ziyaret etti. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Nevşehir’de bulunan liseler de NEVÜ ev sahipliğinde düzenlenen fuara yoğun ilgi gösterdi. Fuar alanına okul yetkilileri ve öğretmenleri rehberliğinde gelen öğrenciler üniversitelerin tanıtım stantları gezerek bilgi alırken, kendilerine üniversite tercihlerinde yardımcı olacak tanıtım materyalleri hediye edildi.