RAMAZAN - 08 Haziran 2016 Çarşamba 10:56

Ramazanda ağız kokusu nasıl giderilir ?

A
A
A
Ramazanda ağız kokusu nasıl giderilir ?

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, “Sahurda enerjiyi yavaş yavaş vücuda veren yeterince kompleks karbonhidrat tüketimi önemlidir.Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır. Sahurda bol fiberli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır. Ağız kokusu yapacak besinlerden ve sigaradan kaçınılmalıdır” dedi.

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Ramazan'da ağız kokusunun çözümü ile ilgili açıklama yaptı. Toplumda ağız kokusu sıklığının yüzde 30 olduğuna dikkat çeken Bektaş, ağız kokusunun ağız ve nefesteki uçucu sülfür bileşiklerinin (USB) artması sonucu oluştuğunu belirtti. Ağız kokusunun yüzde 90’ının ağız içi sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Bektaş, “Geri kalanı ise solunum sistemi, sindirim sistemi hastalıkları ve diğer az rastlanan nedenlere bağlı olarak oluşur. Ağız hijyenin bozulması sonucu ağızdaki USB üreten bakteriler artar. Ağız diş temizliği bunu önlemede önemli bir yere sahiptir. Ancak bu önlemlere rağmen 'ağız kokusu' devam ediyorsa o zaman tedavi gerektirebilir. Diş doktorunuz ilk profesyonel yardım alacağınız yer olmalıdır. Şayet burada herhangi bir sorun saptanmazsa diğer ağız, diş dışı nedenler araştırılmalıdır. Her insanda zaman zaman 'morning breath (sabah kokusu)' olabilir. Akşam tükürük salgısının azalması sonucu bakterilerin dil kökünde çoğalmasıyla 'morning breath' oluşur. Bu ağız bakımı ve özelikle dil kökünün temizlenmesi ile geçer” diye konuştu.

“SAHURDA BOL FİBERLİ YİYECEK TÜKETİLMESİ ÖNEM TAŞIR”
Ağız kokusuna solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve bunlar dışındaki diyabet, vitamin eksikliklerinin de neden olabileceğini söyleyen Bektaş, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Son zamanlarda mide ülserine neden olan Helikobakter Pilori denilen mide mikrobu mideden bağımsız olarak ağız boşluğuna yerleşip diğer bakterilerle beraber ağız kokusuna neden olmaktadır. Ülser benzeri dispepsi yakınması olanlarda Helikobakter Pilorinin antibiyotik tedavisi ile ağız kokusu anlamlı şekilde geçmektedir. Oruç ağız salgılarının azalması ve dehidratasyon(su kaybı) ile ağızda USB üreten bakterilerin çoğalmasına neden olur. Eğer ağız kokusunun metabolik bir nedeni varsa, diş hekiminin yapabileceği çok az şey var; bu durumda beslenme şeklinizi değiştirmek zorundasınız. Oruçta enerji için ilk olarak vücuttaki depo karbonhidratlar (KH) kullanılır. KH depoları boşalınca, sonrasında yağlar yakılır buda ağız kokusuna neden olur. Çünkü yağ yakımı sonucu ağız kokusuna neden olan 'keton cisimcikler' oluşur. Bu nedenle sahurda enerjiyi yavaş yavaş vücuda veren yeterince Kompleks KH tüketimi önemlidir. Vejetaryen beslenme de ağız kokusunu azaltmaktadır. Sahurda bol fiberli yiyecek tüketilmesi önem taşır. Ağız kokusu yapacak besinlerden ve sigaradan kaçınılmalıdır.”

“VEJETARYEN BESLENME AĞIZ KOKUSUNU AZALTMAKTADIR”
Ağız kokusunu önlemenin en önemli yolunun ağız diş bakımı olduğunu vurgulayan Bektaş, “Oruçta açlığa bağlı tükürük salgılarının azalması, su kaybı ve uzun açlıkta meydana gelen keton cisimcikleri de ağız kokusunun oluşmasına katkıda bulunur. Diğer taraftan ağız ve diş dışı ağız kokusuna neden olan bahsi geçen hastalıklar akla gelmeli ve tedavi edilmelidir. Beslenme de sarımsak, soğan, turp gibi besinlerin alınmaması, yeterli kompleks karbonhidrat tüketimi, sahurda bol su içilmesi, gargara, karanfil, nane, maydanoz tüketilmesi; Baharat, çay, kahve ve süt tüketiminin sınırlanması, ağız kuruluğu yapan ilaçlardan kaçınılması, sigara içilmemesi, sahurda bol lifli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır. Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır” dedi.

“SAHUR YEMEĞİ YÜKSEK ENERJİ VERECEK ABARTISIZ BİR YEMEK OLMALIDIR”
Sahurda yenen besinlerin kompleks karbonhidratlar olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Bektaş, “Sahur yemeği yüksek, enerji verecek abartısız bir yemek olmalıdır. Sahurda yavaş sindirilen hafif yiyecekler, yeşil salata, yulaflı ekmek, gevrek, tost tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar, uzun oruç günlerinde enerjinin yavaş yavaş salınımına yardımcı olur. Kompleks karbonhidratlar olarak tahıllar, baklagiller, oruçlu saatler boyunca yavaş yavaş enerjiyi serbest bırakarak rafine şekerlere, pirinç ve beyaz una tercih edilmelidirler. Sigara ve kokulu yiyeceklerden kaçınmalı; baharat, çay, kahve ve süt tüketimi azaltılmalıdır” açıklamasında bulundu.  

İLKER TURAK 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Vali Akbıyık, çevre dostu yeni binayı inceledi Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, yapımı devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yeni hizmet binasını yerinde inceledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat’tan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Akbıyık, binanın yüzde 98 oranında tamamlandığını belirterek, "Çalışmalar bittiğinde Muğla’ya yakışır, Büyükşehir’e yakışır modern bir binaya kavuşmuş olacağız" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının çevre dostu bir yapı olduğuna dikkat çeken Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, "Yaklaşık 30 dönüm arazi üzerine kurulan binamızın 9 bin 200 metrekaresi kapalı alandan oluşuyor. Güneş enerji sistemi bulunan binamız, elektriğinin yüzde 85’ini kendi üretecek. Bunun yanı sıra yağmur sularının toplanması için sarnıç depolama alanları ve 2 adet şarj ünitesi bulunuyor" ifadelerini kullandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün birkaç farklı noktada hizmet vermesinden dolayı vatandaşların zorluk yaşadığını hatırlatan Vali Akbıyık, şunları söyledi: "Muğla, Türkiye’de çevreyle ilgili işlerin meşguliyetinin en çok olduğu illerden biri. Yeni hizmet binasının tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlarımız ve ekip arkadaşlarımız; çevreye, Muğla’ya ve Türkiye’ye buradan daha iyi hizmet edecekler. Bu eserin kazandırılmasında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza ve ilgili tüm emek sahiplerine teşekkür ediyoruz"
İstanbul Tır taşımacılığı yapan Türk gemisi Odesa’da vuruldu Karasu-Odesa hattında tır taşımacılığı yapan Cenk Denizcilik’e ait M/V CENK T adlı gemi, Chornomorsk Limanı’nda vuruldu. Edinilen bilgilere göre, bugün yerel saatle 16.00 sıralarında Karasu-Odesa hattında tır taşımacılığı yapan Cenk Denizcilik’e ait M/V CENK T adlı gemi, Chornomorsk Limanı’nda vuruldu. Olay, gemide bulunan 127 tırın tahliyesi sırasında gerçekleşirken, geminin pruva bölümünde yangın çıktı. Alevlere, limanda görevli römorkörler, itfaiye birimleri ve gemi personeli tarafından anında müdahale edildi. Yangını söndürme çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Olayda ilk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadığı öğrenildi. Cenk Denizcilik’ten yapılan açıklamada, Cenk Denizcilik filosunda, Karasu-Odesa hattında yaş sebze meyve ve gıda malzemesi yüklü tırların nakliyesini yapan M/V CENK T isimli geminin bugün yerel saatle 16.00’da Chornomorsk limanına yanaşmasının ardından vurulduğu belirtildi. Olayın ardından geminin pruva tarafında meydana gelen yangına römorkörler, liman yangın söndürme birimleri ve gemi ekipleri tarafından derhal müdahale edildiği ve söndürme çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada, "Şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya yaralanma bilgisi bulunmamaktadır. Mevcut bilgiler doğrultusunda hasar yalnızca maddi niteliktedir. Olay uluslararası denizcilik kuralları çerçevesinde değerlendirilmekte olup, ilgili resmi makamlarla tam işbirliği içinde süreci yakından takip ediyoruz. Gelişmelere ilişkin teyit edilmiş bilgiler kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.