SAĞLIK - 29 Mayıs 2016 Pazar 10:03

Ramazan’da bunlara dikkat!

A
A
A
Ramazan’da bunlara dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula, Ramazan’da yapılmaması gerekenlerle ilgili uyarıda bulundu.

Sahur öğününün kesinlikle kaçırılmaması gerektiğine dikkat çeken Kayseri Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula, sahuru atlamanın vücutta mineral, protein ve vitamin kaybına neden olacağını söyledi. Diyetisyen Esra Kula, bu durumun kas ve sıvı kayıpları ile konsantrasyon bozukluğuna neden olacağını belirtti.

İFTARDA AĞIR YİYECEKLER KİLO ALIMI NEDENİ
Ramazan ayında dikkat edilecek diğer hususun, iftar sofralarında ağır yiyeceklere yer verilmemesi olduğunu kaydeden Diyetisyen Esra Kula, “Uzun açlığın üzerine, aşırı dolu sofralardan, üst üste yenen yağlı ve şeker oranı yüksek gıdalardan beslenmek, dinlenmeye çektiğimiz gastrointestinal sistemi tam tersine çok daha hızlı şekilde yorar ve yıpratır. O yüzden iftar öğünün sade ve kaliteli gıdalardan oluşması önemli. İftarı hafif yapmadığımız zaman, bu başta kilo alımı ya da hazımsızlık, şişkinlik, şekerde ve tansiyonda ani yükselmelere bağlı rahatsızlıklara neden olabilir” diye konuştu.

İFTARDAN SONRA HER YARIM SAATTE BİR SU İÇİLMELİ
Diyetisyen Esra Kula, Ramazan’daki en büyük hatalardan birinin de, iftardan sonraki zaman diliminde yeterince su içmemek olduğunu vurguladı. Diyetisyen Esra Kula, iftardan sahur sonrasına kadar her yarım saatte ya da saat başında su içilmesi gerektiğini hatırlattı.

İFTARDAN İKİ SAAT SONRA ARA ÖĞÜN YAPILMALI
İftardan iki saat sonra, meyve, yoğurt ta da kaliteli yağ içeren kuruyemişlerden oluşan ara öğün alınmasını da öneren Diyetisten Esra Kula, “İftar sonrasında da bir ara öğün önemli. Çünkü gün boyu yiyemediğimiz meyveyi ve gün boyu yaşadığımız kalsiyum kayıplarını vücuda sağlamak için iftardan 2 saat sonra koyacağımız bir ara öğünle kendimize kalsiyum ve vitamin, mineral desteği de sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "6 ilde düzenlenen ‘Mahzen-35’ operasyonlarında 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 ilde düzenlenen “Mahzen-35” operasyonları ile 6 ayrı suç örgütünün çökertildiğini, operasyonlarda elebaşlarının da aralarında bulunduğu 46 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, 6 ilde düzenlenen operasyonlar ile Antalya’da Engin Tatar, Balıkesir’de Mehmet Canbaz, Gaziantep’te Eyyüp Doğruer, Konya’da Recep Örnek, Mersin’de Okday Gün ve Uşak’ta Erkan Saltık’ın elebaşılığını yaptığı 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda elebaşlarının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 46 şüpheli yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Antalya, Balıkesir, Gaziantep, Konya, Mersin ve Uşak İl Emniyet Müdürlükleri, KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; kumar faaliyetleri kapsamında borç adı altında para vererek yüksek faizle geri istedikleri ve parayı ödeyemeyen kişilere yönelik silahlı saldırı eylemleri düzenledikleri, tefecilik faaliyetleri kapsamında yüksek faizle borçlandırdıkları kişilerin iş yerleri ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, rekabet ve alan kavgası içerisinde oldukları diğer suç gruplarının kumar oynattıkları yerlere silahlı saldırı düzenlendikleri, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira artışı ve kiralanan evin boşaltılması konularına müdahil olarak baskı, cebir ve şiddet yoluyla haksız kazanç elde ettikleri, kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, zorla ve tehditle el koymak istedikleri işletmelerde kavga çıkararak, iş yeri sahiplerinin üzerinde baskı kurdukları, eğlence mekanlarında bulunan örgüt üyesi kadınların aracılığıyla kişileri tuzağa düşürdükleri ve şantaj yaparak silah zoruyla bu kişilerden yüksek miktarda para aldıkları, uyuşturucu madde ve silah ticareti yaparak haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Operasyonlar sonucunda, 30 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet av tüfeği, otomatik silah, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve çok miktarda Türk Lirasına el konuldu.