SAĞLIK - 11 Temmuz 2013 Perşembe 13:55

Ramazan'da dengeli beslenmeye dikkat

A
A
A
Ramazan'da dengeli beslenmeye dikkat

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyen Sinem Öztürk, Ramazan ayında oruç tutanların dengeli beslenmeleri gerektiğini belirtti.

Normal hayatta en önemli ve en çok atlanan öğün olma unvanına sahip kahvaltının, Ramazan ayında yerini sahura bıraktığını hatırlatan Diyetisyen Öztürk, sahur öğününün kesinlikle atlanmaması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra sahurdan iftara kadar uzun süren bir açlık dönemi olacağı için tokluk hissinin uzun sürmesini sağlayan süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein oranı yüksek besinlerin kesinlikle sahurda tüketilmesini tavsiye eden Diyetisyen Öztürk, Midenin boşalma sürecini uzatarak çabuk acıkmayı önleyen meyve, sebze, kepekli ekmek gibi posalı gıdalara yer verilmelidir. Sahur yemeğinden sonra hemen uyumak yerine en az 45 dakika bir şeylerle uğraşılmalı ve sonra yatılmalıdır." dedi.

Diyetisyen Sinem Öztürk, açıklamasında; “Hava sıcaklıklarının yanı sıra oruç süresinin 17 saat olması insanlarımızı zorluyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın ilk öncelikle yapacakları şey sahura kalkmalarıdır. Sahurda hafif gıdalar göz önüne alınarak, kahvaltı içerikli menü tüketilmelidir. Menü içeriğimizde ise yumurta, peynir, süt ve ürünlerini olmasını sağlamalıyız. Bunlarla birlikte tokluk süremizi bir miktar daha uzatabiliriz. Bunlara ek olarak mutlaka ekmek tüketeceğiz. Ekmeğimizin tercihi ise daha çok tam tahıllı yada çavdar ekmeği grubundan olmalıdır. Bunlara ek olarak bir porsiyon meyve tüketiminde herhangi bir sakınca yoktur. Öztürk, Günü geçirdikten sonra iftara nasıl başlayacağız. İftarda da öncelikle mutlaka suyumuzu içiyoruz ve hurmamızı yiyoruz. Ardından bir porsiyon çorbamızı içtikten sonra bir 10 dakika ara verelim ki kan şekerimiz dengelensin ani şeker yükselmelerini önleyebilelim. Bunun ardından bir sebze yemeği ve bir etli yemekten midemizi yormayacak şekilde tüketebiliriz. Yanında yine bir iki dilim ekmek tüketimi de uygundur. İftarın ardından 2 saat geçtikten sonra bir iki porsiyon meyve veya tatlı tüketilecekse bir porsiyon tatlı tüketilebilir. Tabi gün uzun olduğu için vücutta sıvı kaybı yüksek miktarlarda olacaktır. Diyetisyen Sinem Öztürk, İftar ile sahur arasında yine en az 2 litre suyumuzu mutlaka tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra sıvı kaynağı olarak tüketebileceğimiz ve mineral içerikleri açısından değerlendirdiğimizde maden suyu içilebilir. Ayran, açık şekersiz çay tüketebiliriz. Bunlarla da sıvı ihtiyacımızı bir miktar da karşılamış ve kendimizi bir sonra ki güne hazırlamış oluruz” dedi.

COŞKUN MENEK
ERZİNCAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Savunma sanayiinde Malatya için güçlü iş birliği adımı: ULUSKON Ankara’da temaslarda bulundu ULUSKON Malatya İl Başkanlığı, savunma sanayii alanında Malatya’ya yönelik yatırım ve iş birliği imkanlarını görüşmek üzere Ankara’da bir dizi temas gerçekleştirdi. ULUSKON Malatya İl Başkanlığı heyeti, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya ile Savunma Sanayii Başkanlığı Uluslararası İş Birliği Daire Başkanı Ertaç Koca’yı ziyaret etti. Gerçekleştirilen görüşmelerde, ULUSKON ile savunma sanayii arasında geliştirilebilecek ortak iş alanları, sektörel iş birlikleri ve proje bazlı çalışma modelleri ele alındı. Ayrıca Malatya’da hayata geçirilmesi planlanan savunma sanayii yatırımları ve bu yatırımların ULUSKON iş birliğiyle gerçekleştirilmesine yönelik süreçler hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, savunma sanayiinde uluslararası iş birliklerinin artırılması, yerli ve milli savunma sanayii ürünlerinin dünya pazarlarındaki rekabet gücü ile ULUSKON’un 30’dan fazla ülkedeki iş ağı üzerinden kurulabilecek stratejik ticari ve yatırım bağlantıları da gündeme geldi. Malatya’nın üretim altyapısı, sanayi kapasitesi ve nitelikli insan kaynağının savunma sanayiine entegre edilebileceği alanların değerlendirildiği görüşmede, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle sürdürülebilir, katma değerli ve ihracat odaklı projelerin önemine dikkat çekildi. ULUSKON Malatya İl Başkanı Özcan Polat, temaslara ilişkin yaptığı açıklamada ,Türkiye’nin stratejik sektörlerinde uluslararası temasların güçlendirilmesine, şehirlerin potansiyelinin küresel iş dünyasıyla buluşturulmasına ve Malatya’nın yüksek katma değerli yatırımların merkezi haline getirilmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini kaydetti.
Balıkesir Edremit Tarıma Dayalı OTB’de dev adım Balıkesir Edremit Tarıma Dayalı İhtisas (Jeotermal Kaynaklı Sera) Organize Tarım Bölgesi’nde (OTB) bölge ekonomisi ve tarıma dayalı sanayinin gelişimine önemli katkılar saylayacak büyük ölçekli yatırım için parsel tahsis sözleşmesi imza töreni gerçekleştirildi. Türkiye’nin köklü gıda firmalarından Burcu Gıda Konservecilik ve Salça Sanayi A.Ş, Edremit Tarıma Dayalı OTB’de büyük ölçekli sanayi parseli tahsis talebinde bulunarak önemli bir yatırım kararına imza attı. İmza törenine Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci, Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker ile Burcu Gıda Yönetim Kurulu üyeleri; Cemil Bahadır, Özcan Bahadır ve Burcu Bahadır Savaş katıldı. Gerçekleşen imza töreninde Edremit Tarıma Dayalı OTB’nin bölge için taşıdığı stratejik öneme vurgu yapılırken, gerçekleştirilen yatırımın uzun vadede Edremit ve çevresine önemli ekonomik katkılar sunacağı ifade edildi. 1992 yılında Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde kurulan Burcu Gıda, salça ve konserve ürünleri başta olmak üzere geniş ürün yelpazesiyle hem yurt içinde hem de uluslararası pazarlarda güçlü bir konuma sahip bulunuyor. Yaklaşık bin kişinin üzerinde istihdam sağlayan firma, Edremit Tarıma Dayalı OTB’de gerçekleştireceği bu yeni yatırımla üretim kapasitesini artırmayı, tarımsal ürünlerin katma değerli şekilde işlenmesini ve bölge tarımının sanayi ile entegrasyonunu güçlendirmeyi hedefliyor. İmza töreninde açıklama yapan Burcu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Bahadır; "Edremit Tarıma Dayalı İhtisas OTB, bizim için son derece kıymetli bir yatırım alanıdır. Bu bölgede yer almaktan ve Edremit’e değer katacak bir yatırımın parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Planladığımız bu yatırımla birlikte, ilk etapta en az 500 kişiye doğrudan istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Üretime geçtiğimizde bu sayının artarak devam edeceğine inanıyoruz." dedi. İmza töreninde açıklama yapan Edremit TDİOTB Yönetim Kurulu Başkanı Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Tarım Bölgesi’nin yalnızca bir tarım alanı değil, tarım sanayi entegrasyonunu sağlayan, aynı zamanda bölgenin geleceğini şekillendirecek stratejik bir kalkınma projesi olduğunu vurguladı. Edremit Tarıma Dayalı İhtisas OTB’nin, tarımın sanayiyle buluştuğu, katma değerin üretildiği ve istihdamın artırıldığı çok kıymetli bir kalkınma hamlesidir. Bugün Burcu Gıda gibi güçlü ve köklü bir markanın bölgemize yatırım kararı alması, Edremit’in yatırım güvenilirliğinin ve potansiyelinin açık bir göstergesidir." dedi. Törende ayrıca, tahsis edilen sanayi parsellerinin 2026 yılının ilk yarısında yatırımcıya teslim edilmesinin planlandığı belirtilirken, bu sürecin Edremit ve çevresinde yatırım ortamının geliştirilmesini ve ekonomik canlılığı artıracağı konusunda görüş birliğine varıldı. Katılımcılar, Burcu Gıda’nın Edremit Tarıma Dayalı OTB’de hayata geçireceği yatırımın bölgeye hayırlı olmasını temenni ederek, kamu-özel sektör iş birliğiyle katma değerli yatırımların artarak devam edeceğini ifade etti.