SAĞLIK - 28 Mayıs 2017 Pazar 12:25

Ramazan'da susamamak için şerbet için

A
A
A
Ramazan'da susamamak için şerbet için

Eskişehir'de yöresel lezzetleri kurduğu restoranda yaşatmaya çalışan Ayten Çetin, Ramazan ayında susuzluğun oluşmaması ve sağlığın korunması için şerbetin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

İşletmenin menüsünde hazır içeceklerin bulunmadığı Ayten Usta Gurme Restaurantta, Osmanlı döneminin vazgeçilmezleri arasında yer alan şerbetler dikkat çekiyor. Özellikle Ramazan ayında daha fazla tüketilen bu şerbetler, susuzluğu en asgari düzeyde yaşatıyor. Ayrıca sağlık yönünden de önemli bir yere sahip olan şerbetler, eski dönemlerde olduğu gibi hak edeceği ilgiyi bekliyor.

Sahurda tüketilecek şerbetlerin özelliklerinden bahseden Ayten Usta, ev yapımı içeceğin diğerlerinden daha kıymetli olduğunu söyledi. Ayten Çetin, "Şerbet denilince aklımıza ilk gelen hem Ramazan ayında bizi serinletmesi, hem de susuzluğumuzu gidermesidir. Bu susuzluğumuzu biz sadece su ile gidermiyoruz. Mutlaka akşam yemeklerinde yiyeceklerimizin yanında serinletecek, o yiyeceklerin tadını daha da güzelleştirecek içeceklere ihtiyacımız var. Dolayısıyla biz bu içecekleri kendi yaptığımız içeceklerle renklendirirsek çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Ramazan ayında hazır tüketilen şerbetlerden ziyade, kendi evimizde yapmış olduğumuz şerbet, komposto ve bunun gibi içeceklerle desteklemek gerekiyor. Hem akşam yemeklerinde iftarda hem de sahurda şimdi çok rağbet görmese de börekler, hamur işleri tüketilirmiş. Bunların yanına yapılan kompostolar ve şerbetler de bizim gün içerisindeki su ihtiyacımızı karşılayacak şekilde. Sadece su olarak içmekte zorlanıyoruz. Uzmanlarda diyor ki, Ramazan ayında iftardan sahura kadar yaklaşık 1,5 litre su tüketin. Bunu sadece su olarak alamıyoruz. Ayran, komposto, şerbet olarak da bunları almamız gerekiyor. Şimdi sahurda kapanışı çay ile yaptık. Ama sahurda yiyebileceğimiz makarna, pilav gibi yiyeceklerin yanında mutlaka biz şerbetleri tüketiyoruz. Damak zevkimiz buna uygun. Sahurda akşamdan hazırlamış olduğumuz şerbetler bir şekilde tüketiliyor" dedi.

"Daha rahat, tatlı, serin, ferah bir Ramazan geçireceğimizi düşünüyorum"

Sirkencübin şerbetinin tarifini veren Ayten usta, hanımların doğal içeceklere daha fazla yönelmesini istedi. Vücuda şerbetlerin herhangi bir rahatsızlık vermediğini aktaran Çetin, "Ayten ustaya misafirlerimiz geldiğinde ne yemek istediklerini sorarken birde ne içmek istediklerini soruyoruz. Ama içmek istediklerini de bizdeki içecekleri sıralayarak soruyoruz. Hazır pakete girmiş içecekler Ayten ustada yok. Diyelim ki sirkencübin şerbeti, sirke ile balı karıştırıyoruz ve su ekliyoruz. Bunun dışında bir şey yok, sirke çok şifalı ve aynı zamanda bal da çok şifalı. Diğer hazır yiyecekler balla mı, şekerle mi, glikozla mı yapıldı? Bunların hepsi bir soru işareti. Diyelim ki valide sultan şerbeti diye adlandırdığımız bir ürünümüz var. İçerisinde kuru siyah üzüm, demir hindi, zencefil, zerdeçal, karanfil ve tarçın var. Bu kök bitkilerin hepsinin yararı birbirinden üstün. Sindirim ve bağışıklık sistemimize destek veren ürünler. Bunları baharat olarak düşünmemek lazım. Demirhindi şerbeti hiç duyulmamış olabilir. Çünkü biz hazır meyve sularını ve gazlı içecekleri içmeye alışkın olduğumuz için. Bunların bir kısmını da bilmiyor olabiliriz. Ama gelsinler Ayten ustadan tatsınlar. 17 saat açlıktan sonra yemeklerin sindirilmesi için, bize rahatsızlık vermemesi için bu içeceklerle birlikte yemek yenildiğinde daha rahat, tatlı, serin, ferah bir Ramazan geçireceğimizi düşünüyorum. Sirkencübin şerbeti, aynı zamanda bu bir mevlevihane içeceğidir. Ölçüsü çok kolay. Bir bardak için bir tatlı kaşığı bal kullanıyoruz. 4 kişiye 4 tatlı kaşığı bal ve 4 tatlı kaşığı sirke ve 4 bardak su kullanıyoruz. Görsele de önem vereceğimiz için, içerisine yeşil ekşi elma ve limon atıyoruz" şeklinde konuştu. 

Burak Tekin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Enflasyona savaş açtı: 200 gram ekmeğin fiyatını 8 TL’den 5 TL’ye indirdi Çankırı’da bir fırın işletmesi, 200 gram ekmeği piyasanın altında satarak vatandaşların yüzünü güldürüyor. Çankırı’da bir fırın işletmesi il genelinde 8 TL’ye satılan 200 gram ekmeği 5 TL’ye satılıyor. Gramajında hiçbir değişiklik yapılmadan piyasanın altına satılan ekmek, öğrenciler ve emeklilerden yoğun talep görüyor. Çankırı’nın farklı mahallelerde yaşayan vatandaşlar da ekmeğin 5 TL’ye satıldığı fırını tercih ediyor. Fırın işletmecisi Ali Karabaş, yaptıkları indirimden vatandaşların büyük memnuniyet yaşadığını ifade etti. “Ekmek ucuz olduğu için başka mahallelerden de vatandaşlarımız buraya ekmek almaya geliyor” Ekmeği uyguna sattığı için taleplere yetişemediğini söyleyen Ali Karabaş, “İlimizde ekmek 8 TL’yken biz halkımıza destek olmak için 5 TL’ye satıyoruz. İyi tepkiler de kötü tepkiler de alıyoruz. Diğer fırıncı arkadaşlarımız bize gönül koyuyor ama imkanlarımız el verdiği sürece satmaya devam edeceğiz. Uygun verdiğimiz için taleplerimiz fazla, üretime yetişemiyoruz. Yıllardır bu işi yapıyorum, yıllardır fırıncılar arasında rekabet var. İnsanların alım gücü az olduğu için dua edenler bile oluyor. Gramaj hiçbir şekilde değişmiyor. Müşteriler bilinçli kendisi bile tartıyor. Ekmek ucuz olduğu için başka mahallelerden de vatandaşlarımız buraya ekmek almaya geliyor” dedi. “Emeklilere ve öğrencilere çok büyük faydaları dokunuyor” Ekmeğin ucuz olduğu için sürekli ekmek almaya geldiğini belirten öğrenci Mehmet İçöz, “Emeklilere ve öğrencilere çok büyük faydaları dokunuyor. Diğer mahallelere gittiğimizde ekmek 8 TL’yken, hatta diğer illere baktığımız da en az 10 TL. Ama burada 5 TL’ye alabiliyoruz. Bir öğrenci olarak harcamalarımızın haddi hesabı yok. Sabit bir gelirimizde olmadığı için ekmek alırken bile bazen düşünmemiz gerekiyor. O yüzden bu fırının bize yaptığı iyilik gerçekten çok büyük. Emeklilerin ve öğrencilerin çok büyük duasını alıyor” diye konuştu.
Kayseri Akıl Küpü Kütüphaneleri YKS sınavı öncesi doldu taştı Haziran ayında gerçekleşecek olan YKS sınavına hazırlanan binlerce öğrenci; Melikgazi Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı Akıl Küpü Kütüphanelerine yoğun ilgi gösteriyor. Eğitimde öncü hizmet ve yatırımlarıyla gençlere değer veren Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; "Gençlerimiz için yaptığımız ve Türkiye’de örnek olan projemiz olan Akıl Küpü Kütüphanelerimiz, öğrencilerimize kendi mahallelerinde rahat, güvenilir ve nitelikli bir ortamda ders çalışmalarına imkân tanıyor. ’Gençlere yatırım, geleceğe yatırım’ diyerek ilçemize 5 yılda tam 15 adet kütüphane kazandırdık. Akıl Küpü Kütüphanelerimiz, özel okuma salonları, ders çalışma alanları, bilgisayar odaları, kafeterya, grup çalışma alanları gibi çeşitli yönleriyle gençlerimize hem ders çalışabilecekleri hem de sosyalleşebilecekleri bir yaşam alanı oldu. Şu anda üye sayımız 45 bin olmuş durumda. Kütüphanelerimize bu denli yoğun ilgi gösterilmesi bizleri memnun ediyor. Öğrencilerimizin huzurlu ve konforlu bir ortamda ders çalışıyor olması başarıyı da beraberinde getiriyor. Ülkemizi adım adım ileriye taşıyacak hedeflerimizi gençlerimizle birlikte hayata geçireceğiz" dedi. Yeni projeler yolda Türkiye’de eğitime en çok yatırım olan belediye olarak akıl küpü kütüphanelerinin yanı sıra yeni projelerle de gençlerin yüzünü güldüreceğini belirten Başkan Palancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim her zaman önceliğimiz. İlçemize kazandırdığımız 21 okul, 15 Akıl Küpü Kütüphanesi ile binlerce gencimize farklı bir bakış açısı kazandırmayı, eğitime katkı sağlamayı başardık. Bu dönemimizde de eğitime olan yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek. Dahiler Koleji Projemiz, 7/24 Kütüphanemiz ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezimiz, Çocuk Üniversitemiz gibi Türkiye’ye damga vuracak projelerimiz yolda. Her şey gençlerimiz için. Hizmet bizden başarı sizden! Akıl Küpü Kütüphanelerimize yoğun ilgi gösteren, ders çalışmayı, kitap okumayı seven tüm gençlerimize teşekkür ediyor; sınava girecek tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyorum.”