GÜNDEM - 13 Ağustos 2022 Cumartesi 23:15

Restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı

A
A
A
Restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı

Haliç Tersanesi'nde İBB tarafından restorasyonu tamamlanan Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı. Tarihi vapurun açılışı için düzenlenen etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Haliç Tersanesi İnşa Atölyesi'nde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Paşabahçe Vapuru yeniden hizmete açıldı. Tarihi vapurun seferlerine yeniden başlaması çerçevesinde düzenlenen etkinliğe, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu da katıldı.

"Şehir hatları vapurları ya da vapuru, benim hayatımda da çok önemli"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu programda yaptığı konuşmasında, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın, İstanbul'un tarihini yeniden restore edip ortaya çıkarması olağanüstü güzel bir olay. Zaten üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış olan bir İstanbul. Neresini kazsanız, neresine el atsanız mutlaka bir tarih çıkar. Şehir hatları vapurları ya da vapuru, benim hayatımda da çok önemli. Bu vapurların İstanbul'un kültüründe de tarihinde de önemli bir yeri var ve bunların yaşatılması lazım. Paşabahçe'ye binip binmediğimi bilmiyorum ama yüzde yüz binmişimdir. Bunları yaşatmak lazım. Haliç Tersanesi Fatih'ten kalan bir miras. Burası da bir tarih. İstanbul aynı zamanda dünyanın kültür merkezi, ciddi ve entelektüel birikiminin tüm dünyaya buradan yayılması lazım. Bunların da anlatılmasını çok arzu ederim. Bu konuda da Ekrem Başkanımız elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. Sayın Başkan'a bütün konukların önünde, huzurunda yürekten teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

"Yeniden sefere çıkacak hale getirdik"

Vapurun 12 yıl önce denizden koparıldığını söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Emekli edilmeye çalışılan bir vapuru hayata döndürmenin güzel anında birlikteyiz. Paşabahçe Vapuru 1952 yılında bu şehrin hayatına girmiş ve çok sevilmişti. Hakkında şarkılar, türküler, yaşamın izleri vardı. Az önce ekranda gördüğümüz bu vapurda doğan bir çocuk varmış. Anılarıyla çok güçlü bir İstanbul hatırasından bahsediyoruz. Burası gemi inşa edilemez hale gelmiş. Artık kendi deniz taksilerini üreten, birçok kompozit yolcu gemisinden tekne inşaatına kadar geleceğe dönük fırsatlarını ortaya koyan önemli bir imalat yapan tersaneye döndü. Şehir hatlarının elinde olan ya da Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan teknelerin dışında da sektöre hizmet veren bir tersaneye dönüştü burası. Haliç Tersanesi'nin bilgi birikimi sayesinde hayatını buraya adamış, ustaların ve yeni nesil ile beraber yeni yetiştirdiği çırakların sayesinde Paşabahçe bu kadar güzel yeniden inşa edildi. Bir buçuk yılda. Restorasyon konusunda yine bu süreçler ve çağrılar ortaya konduğunda, bize dönüp hareketiyle yalnız bırakmayan Beykoz Belediyesi'ne ve değerli başkanı Murat Aydın'a da buradan teşekkür ediyorum işbirliğinden dolayı. Gemiyi, seyir emniyeti ve yolcu güvenliğini temel alarak, orijinal yapısını ve tasarımını da tümden koruyarak ki, birazdan içine girdiğimizde gerçekten çok değerli bir iş olduğunu başta Genel Başkanımız olmak üzere tüm konuklara da hissettiriyor olacağız. Yeniden sefere çıkacak hale getirdik, bugün inşallah o tarihi tadı hep birlikte alacağız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Haliç’e indirilen Paşabahçe Vapuru ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve davetliler kısa bir gezinti yaptı. Gezinti sırasında simit ve çay ikram edildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu gezinti sırasında martılara simit attı. Öte yandan hatıra fotoğrafının ardından vapurdan inen CHP heyeti ve davetliler tören alanından ayrıldı.

Sema Demir - Emre Baba - İsmet Aktaş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başakşehir Belediyesi’nden stratejik plan çalıştayı Başakşehir Belediyesi, 2025-2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik planının hazırlıklarına geniş katılımlı bir çalıştayla başladı. Başakşehir Belediyesi’nin 2025 - 2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik plan çalışmaları için hazırlık çalışmalarına girildi. Bu çerçevede yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları temsilcileri ve muhtarların yer aldığı geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi. 6 konu başlığında yapılan Stratejik Plan Dış Paydaş Analizi Çalıştayı ile paydaşların stratejik planlanla ilgili görüşleri alındı. “Akıllı ve vizyoner bir şehir oluşturduk” Çalıştay öncesi katılımcılara hitap eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Başakşehir Belediyesi olarak şehrimizin Türkiye Yüzyılı’nda da kalkınması ve gelişmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Son altı yıldır hayata geçirdiğimiz başarılı hizmet ve projelerin yanı sıra Başakşehir’imize kazandırdığımız eserlerle komşularımızın yaşam kalitesini sürekli artırıyoruz. Akıllı şehircilikten sağlığa, çevreden kültür sanat ve teknolojiye kadar, hayatın her alanındaki projelerimizle ülkemizdeki yerel yönetimlere örnek ve öncü olmaya devam ediyoruz. Hedefimiz, her alanda sürdürülebilir, akıllı ve vizyoner bir şehir oluşturmak. Bu hedefimizi de gerçeğe dönüştürmek adına geleceğe yönelik adımları atıyor, hazırlıklarımızı bugünden yapıyoruz” şeklinde konuştu. 2025 - 2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik plan için hazırlıklara başladıklarını belirten Başkan Kartoğlu, “Stratejik planlama çalışmalarının başarılı olmasını sağlayacak en önemli unsurlardan biri de hiç şüphesiz ki katılımın en üst düzeyde olmasıdır. Bu kapsamda yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve eğitim kurumlarımızın temsilcileri ile kıymetli muhtarlarımızın yer aldığı çalıştayımızı düzenledik. Çalıştay ile önümüzdeki beş yılda başarı düzeyimizi artırma ve daha da üst seviyeye ulaştırmanın yollarını bulacağız” ifadelerini kullandı. 6 konu başlığında yapılan Stratejik Plan Dış Paydaş Analizi Çalıştayı ile paydaşların stratejik planla ilgili görüşlerinin alınması, belediye hizmetlerinin yararlanıcı ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi ve başarı düzeyinin artırılması hedefleniyor.
İstanbul OSCORP, yerel değerlerle küreselleşmeye devam ediyor Savunma sanayii sektöründe yaptığı yatırımlarla dünya sıralamasında 11. sıraya yerleşen OSCORP Savunma Teknolojileri Endüstrisi, 54 ülkede faaliyetlerini genişleterek sürdürüyor. Türkiye’nin tanınan yatırım uzmanlarından Kenan Altunç’un liderliğinde yola çıkan OSCORP, sadece ülke çapında değil dünya çapında da 20’ye yakın markayla ülkenin bu alanda büyümesine katkı sağlamaya devam ediyor. OSCORP’un alan uzmanlarından oluşan profesyonel ekibi dünyada meydana gelen değişimleri yakından takip ediyor. OSCORP yenilikçilik, esneklik, uyumluluk ve bütüncül düşünce yaklaşımıyla geleceğin ihtiyaçlarını anlayarak bu doğrultuda tasarımlar yapmaya çalışıyor. Bu yaklaşım doğrultusunda şirket, dünyada belirmeye başlayan gıda krizine şimdiden hazır olmak için gıda sektöründe de ‘Soframda Anadolu’ markasıyla faaliyet göstermeye başlayacağını duyurdu. OSCORP şirketinden yapılan açıklamada, "Kendi bünyesinden ve öz kaynaklarıyla çıkardığı 20’ye yakın markanın yanı sıra ‘Soframda Anadolu’ markasıyla gıda sektöründe yapacağı ulusal ve uluslararası işbirliği ve yatırımlarla birikimini ve uzmanlığını bu alanda da uluslararası düzeye taşımış olacak. Teknoloji transferi, savunma ve güvenlik alanlarının yanı sıra Soframda Anadolu ile gıda alanında da faaliyet gösterecek olan şirketin yönetim kurulu bu alanda da talepleri hızla karşılamaya hazır duruma gelecek. OSCORP’un bünyesinden çıkardığı Black Lion International Security (BLIS) adlı kuruluşu özellikle profesyonel güvenlik hizmetlerine olan ihtiyacın arttığı bölgelerde bu ihtiyacı karşılayabilecek bir yapıya dönüşüyor. BLIS’in başına bu alanda çok yetkin ve birçok başarıya imza atmış bir üst düzey yönetici ataması yapıldığını ifade eden şirket yöneticileri; BLIS’in çok yakında ülke genelinde sahip olduğu yaygın hizmet ağı ve marka değeriyle standartları farklılaştıracağını belirtiyorlar. OSCORP, BLIS ile çok kısa sürede ülke genelinde yaygın bir hizmet ağı kurarak değişimden kaynaklanan ihtiyaçlara çözümler sunmaya devam ediyor" ifadelerine yer verdi. Değişime uyum sağlayabilen yapıların özellikleri arasında hız, esneklik ve çoklu görevlere hazırlık olduğunu ifade eden Kenan Altunç, bu nedenle yapılan boşluk analizlerinden elde edilen durum tespitlerinin ötesine geçme ve aksiyon alabilme becerisine olan ihtiyaca vurgu yaptı. Stratejilerin ve stratejik planların her şirket tarafından yapıldığını, fakat bunları uygulayabilen, değişen çevreyle uyumlu icrasını sağlayabilen şirketlerin oranının ise ancak yüzde 10 düzeylerinde kaldığını belirten Altunç, elde ettikleri başarının icrada gösterdikleri hız, esneklik ve uyumlulukla ilişkili olduğunu aktardı.
Ordu Asırlık çınar 72 yıldır günlük tutuyor: “Okudukça gençliğim gözümün önüne geliyor” Ordu’da yaşayan 4 çocuk babası ve 29 torun sahibi 100 yaşındaki Hüseyin Aydoğan, 72 yıldır her gün aksatmadan günlük tutuyor. Perşembe ilçesine bağlı Boğazcık Mahallesi’nde yaşayan 100 yaşındaki Hüseyin Aydoğan, 1952 yılından bu yana günlük tutuyor. 100 yaşında olmasına rağmen sağlık problemi bulunmayan Gündoğdu, günlük yaptığı işleri düzenli olarak not alıyor, sonrasında ise defterlerini arşivliyor. “1952 yılından bu yana düzenli olarak yazıyorum” Günlük yazmaya heves ile başladığını ifade eden Hüseyin Aydoğan, “1952 yılından bu yana günlük yazıyorum, her akşam düzenli olarak yazarım. Gün içerisinde neler yapsam, nerelere gitsem onların hepsini yazıyorum. Çalıştığım işlerden gezdiğim yerle kadar yazıyorum. Buna hevesle başladım ve 72 yıldan bu yana yazıyorum” diye konuştu. “Gençliğim gözümün önüne geliyor” Yazdığı günlükler sayesinde anılarını hatırladığını ve bunun kendisine çok büyük faydası olduğunu söyleyen Aydoğan, “Hayatım gözümün önüne geliyor, gençlik yıllarım, rahmetlik eşimle ile çarşıya gitmelerimiz, alışveriş yapmalarımız yani hepsi gözümün önüne geliyor. Bunları birer yıl olarak deftere yazdım, bundan sonra da yazmaya devam edeceğim inşallah. Şimdi 100 yaşına girdiğim için bundan sonraki yazmam daha iyi olur” ifadelerine yer verdi.