EKONOMİ - 09 Haziran 2010 Çarşamba 14:19

Riga için imza

A
A
A
Riga için imza

TAV Havalimanları Holding, Letonya'nın Riga Uluslararası Havalimanı'na yapılacak yeni terminal binasının inşası ve işletmesi için iyi niyet sözleşmesi imzaladı.

TAV Havalimanları ve Letonya'nın bayrak taşıyıcı şirketi airBaltic bu kapsamda yüzde 50 ortak olacak.

TAV Havalimanları Holding'den yapılan açıklamaya göre, TAV Havalimanları ve Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayolu airBaltic Riga Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binası yapımı ve işletmesi için iyi niyet sözleşmesi imzaladı. İmzalanan iyi niyet sözleşmesiyle yıllık yolcusu yaklaşık 4 milyon 100 bin olan Riga Uluslararası Havalimanı'nın yaklaşık 2 milyon 800 bin yolcusunu taşıyan airBaltic ile TAV Havalimanları'nın yüzde 50 ortaklığı öngörülüyor.

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, "Riga Uluslararası Havalimanı, son beş yıldır yolcu sayılarında ciddi bir artış yaşamaktadır. Kusursuz servis anlayışı, sunduğu müşteri hizmetleri ve üstün operasyonel başarısı ile airBaltic bu büyümenin başrol oyuncusudur. Bunun yanında yer hizmetleri şirketi North Hub Services ile şirketimiz Havaş arasında gerçekleşen son dönemdeki iş ortaklığımız da Riga Uluslararası Havalimanı'nın geliştirilmesi konusunda gösterdiğimiz istikrarlı çabamızın kanıtıdır.

Bu sebeple, Riga Uluslararası Havalimanı'nda yeni bir terminal için geliştirme projesinde de Air Baltic ile beraber yer alacağımız bir fırsatı değerlendirmekten memnun olacağız" dedi.
airBaltic CEO'su Bertolt Flick ise, "TAV Havalimanları, havalimanı yönetimi, gelişimi, işletmesi ve havalimanı hizmetlerinde kendini kanıtlamış uluslararası bir şirket. TAV Havalimanları Holding iştiraki Havaş ile Riga'da yer hizmetleri veren North Hub Services halihazırda Riga Havalimanı'nda faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede gerçekleşmesi planlanan yeni terminal projesi çerçevesinde de airBaltic TAV Havalimanları'nı iş ortağı olarak tercih edecektir" dedi.
İyi niyet sözleşmesi, Riga'da düzenlenen Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu'daki 30 ülkeden 200'ü aşkın katılımcının yer aldığı "North Hub Riga" Uluslararası Havacılık Konferansı'nda imzalandı.

TAV Havalimanları, Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Antalya Gazipaşa Havaalanı'nı işletiyor. Yurtdışında ise Gürcistan'ın Tiflis ve Batum, Tunus'un Monastir Habib Bourguiba ve Enfidha Zine Abidine Ben Ali, Makedonya'nın Üsküp Alexander the Great ile Ohrid'deki St Paul the Apostle Uluslararası Havalimanları TAV Havalimanları tarafından işletiliyor. TAV Havalimanları duty-free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilgi işlem, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Şirket iştirakleriyle yılda yaklaşık 300 havayolu şirketinin 375 bin uçak seferine ve ortalama 42 milyon yolcuya hizmet sunuyor.

airBaltic, anna.aero ANNIES Ödülleri'nde 2009 yılı verilerine göre Avrupa'da uçuş noktasını en fazla artıran havayolu seçildi. airBaltic, Letonya'nın başkenti Riga'daki ana üssünden 80 uçuş noktasına hizmet veriyor. Tüm bu noktalarda ise Avrupa, İskandinavya, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu Devletleri ve Orta Doğu'yu kapsayan ağında North Hub Riga bağlantısıyla uygun aktarma olanakları sağlıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Khan “Pakistan ve Türkiye bir millet iki devlet” Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı programda Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan, Düzce Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. İstiklal Konferans Salonu’nda program öncesinde Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’i ziyaret eden Qazi Saleem Ahmed Khan, Rektör Sözbir’le görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı programa geçildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram, Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a davetlerini kabul ederek Düzce Üniversitesi’ne geldiği için teşekkür etti. Ülkemizin, Pakistan’ı resmi olarak tanıyan ülkelerin başında geldiğini belirten Doç. Dr. Sibel Bayram, her iki ülke arasındaki ziyaretler ve anlaşmalarla bu dostluk ilişkisinin daha da güçlendiğini ifade etti. Geçmişten günümüze iki ülkenin tarihi ilişkilerinden söz eden Doç. Dr. Bayram, iş birliğini daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, “Türkiye Pakistan İlişkileri” programına katılım sağladığı için Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Üniversite olarak Pakistan Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiklerini dile getiren Sözbir, iyi bir köprü kurarak ilişkileri geliştirmek ve öğrenci sayısını artırmak istediklerinin altını çizdi. Proje üretimi ve birlikte program düzenleme gibi birçok noktada ortak çalışmanın önemi üzerinde duran Sözbir, programın hayırlı olmasını temenni etti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan, çok değerli bir konuda program düzenlendiğini ifade ederek, her iki ülke arasındaki tarihi mirasın yüz yıllara dayandığını belirtti. Ortak din ve inanca sahip Pakistan ve Türkiye için en iyi tanımın “Bir Millet İki Devlet” olduğunu söyleyen Qazi Saleem Ahmed Khan, kalpten kalbe bir ilişkisi olan iki ülkenin bayraklarındaki ay yıldız sembolünün de aynı olduğunu sözlerine ekledi. İki ülkenin en zor zamanlarında birbirine yardımcı ve destek olduğuna işaret eden konuk Müsteşar; ekonomik ve sosyal bağların daha da güçlendiğini, Türkiye ve Pakistan üniversiteleri arasındaki ilişkilerin de geliştirilmesinin önemini dile getirerek programın düzenlemesinde emeği olan herkese teşekkür etti. “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı program, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a hediye takdimiyle son buldu.