GÜNDEM - 21 Ocak 2018 Pazar 00:26

Ritim tutarak terapi oluyorlar

A
A
A
Ritim tutarak terapi oluyorlar

Çanakkale'de akademik kariyeri bulunmamasına rağmen 25 yıldır darbuka çalan Özgür Evren, ritmin hem meditasyon, hem de insanlar üzerinde birleştirici bir etkisi olduğunu söyledi.

Çanakkale'de 2.5 yıl önce kurulan ritim atölyesine ilgi günden güne artıyor. Farklı meslek grupları ve yaş aralıklarında insanların mesai ve okul saatlerinden sonra geldiği darbuka eğitimleri haftada 5 ile 6 saat arasında sürüyor. Bu maceraya ilk olarak toprak darbuka ile başladıklarını belirten Özgür Evren, "Dünya çapında bir perküsyon sanatçısı olan Mehmet Emin Bolat bize destek verdi. Bütün enstrümanlarımız el yapımı. Özellikle bunu vurguluyoruz. İnsanlara bu enstrümanı tanıtmak için bu işe girdik. İstedik ki 7'den 70'e herkes 'Gel ritim tutalım' sloganımıza eşlik etsin. Ve yavaş yavaş sesimiz duyulmaya başladı. İlk kuruluşumuzdan bu yana çok şey değişti. İlk olarak bir kişiyle başladık. Daha sonra üyelerimiz çoğaldı. İstediğimiz şey herkesimden insanın gelmesiydi. Ve biz bunu şu anda yakaladık. her yaştan, her meslek grubundan üyelerimiz var" dedi.

İnsanların stres atmak için ritim atölyesini tercih ettiklerini belirten Evren,"İnsanlar ritme meraklı. Bu konuda kendilerini geliştirmek istiyorlar. Biz de elimizden geleni yapıyoruz. İnsanlar böyle bir etkinliği başta stres atmak için tercih ediyor. Ritim, tuş eli, darplı bir enstrüman. Bu vuruş size bir efor sarf ettiriyor ve rahatlıyorsunuz. Ayrıca ritmin içerisinde çok ciddi bir matematik var. İlerleyen aşamalarda yaptığınız çalışmalarda bedenen yorulduğunuz kadar, zihnen de yoruluyorsunuz. Ve size bir gelişme sağlıyor, rahatlıyorsunuz. İster istemez dinlediğiniz müzik değişiyor ve ritimleri algılamaya başlıyorsunuz" diye konuştu.

"Toprak darbuka insana benziyor"

Atölyede çalınan enstrümanlar hakkında bilgi veren Özgür Evren, "Enstrümanlarla ilgili bilgi vermek gerekirse; elimizdeki toprak darbuka Avanos'ta yapılıyor. Toprak darbukanın en büyük özelliği üzerinde hiçbir metal ve akort parçalarının olmamasıdır. Tamamen doğal, üzerindeki keçi derisidir. Değişik deriler de olabiliyor. Bu toprak darbuka bugünkü hava şartlarına göre size sesler verir. Nem oranı, ısı darbukanın sesini etkiliyor. Bir lamba aparatıyla akortluyoruz bunu. Aslında toprak darbuka bize benziyor. Biz de her gün aynı sesi vermiyoruz. Bununla aramızda bir bağ var. Ve biz Çanakkale'de ciddi bir kitleyi toprak darbuka sahibi yaptık" dedi.

Çanakkale'de 7'den 70'e farklı meslek gruplarından oluşan kişilerin ritim eğitimlerine iştirak ettiğini belirten Evren, "Savcı, doktor, hastane personeli, emekliler, çocuklar, ev hanımları geliyor. Özellikle kadınların ilgisi çok fazla. Ayrıca, burada bizden 2 yıldır eğitim alan gençlerimiz bu işi meslek haline getirenler de oldu" diye konuştu. 

Murat Yüksel - Utku Yaşar Cüce

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Yeni Malatyaspor U19 Takımı ligde kaldı U19 Süper Ligi’nde mücadele eden Yeni Malatyaspor, zor şartlar altında ligde kalmayı başardı. U19 Süper Ligi’nin son haftasında Ankaragücü ile karşı karşıya gelen Yeni Malatyaspor, zorlu deplasmanda rakibini 1-0 yenerek, ikili averajla ligde kalmayı başardı. Gençlerin bu zor şartlarda almış oldukları galibiyetin ve ligde kalmalarının çok büyük bir inanmışlık ve azmin sonucunda olduğunu dile getiren Yeni Malatyaspor Kulübü Asbaşkanı Şahin Altunok, "Öncelikle genç kardeşlerimi teker teker tebrik ediyor, hepsinin alnından öpüyorum. Malumunuz üzere deprem yaşamış bir şehir ve mali krizlerle boğuşan, mücadele eden bir Yeni Malatyaspor var. Bu zorlu süreçlere rağmen büyük bir azim ve gayret göstererek, son hafta deplasmanda Ankaragücü’nü 1-0’lık skorla yenen genç kardeşlerimiz, U19 Süper Ligi’ne tutunarak, bizlere çok büyük bir moral verdi. Bizlerde gençlerimizin bu başarılarına kayıtsız kalmayarak, bu kardeşlerimize prim verme kararı aldık. Altyapı bizim için çok önemli. Gençlerimizin gelecek sezon daha iyi yerlere gelebilmeleri ve büyük başarılara imza atabilmeleri için de gelecek sezon elimizden gelen desteği kendilerine vereceğiz" dedi. "Hedefimiz Süper Lig" Gelecek sezonda A Takım için mutlak hedeflerinin Süper Lig olduğunu dile getiren Şahin Altunok, "Yönetim kurulu olarak, Kulüp Başkanımız Adil Gevrek’in öncülüğünde yeni sezona sağlam bir şekilde girmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni Malatyaspor’umuzu hak ettiği yere getirmek için elimizden geleni yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. İyi bir takım kurarak, Süper Lig yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Muğla’nın Fethiye ilçesinde 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.