GÜNDEM - 12 Eylül 2020 Cumartesi 13:38

Rize’deki zorlukları gören mühendis yerli tarımsal drone tasarladı

A
A
A
Rize’deki zorlukları gören mühendis yerli tarımsal drone tasarladı

Rize’de vatandaşların çaya gübre atmak için çektiği zorlukları gören bilgisayar mühendisi, bu soruna drone ile çözüm bulmak istedi. Yaklaşık 2 yıl süren AR-GE çalışmaları sonucu yerli olarak tasarlanan drone ile tarlalara ilaç, gübre ve tohum atılıyor. 5 dekarlık bir alanı drone ile ilaçlamanın bedeli ise 75 Türk Lirası.

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte insansız hava araçları (drone) hayatın her alanında kullanılmaya başlandı. Kargo taşımacılığından, görüntü çekmeye, ışıklı gösterilerine kadar birçok farklı alanda kullanılan dronelar artık tarım alanında daha fazla kullanılabilecek. Rize’ye yaptığı bir seyahat sırasında çaya gübre atan vatandaşların çektiği zorluğu gören Bilgisayar Mühendisi Mutlu Yıldız, bu soruna drone ile çözüm bulmak istedi. 2 yıl süren AR-GE çalışmaları ile tasarladığı dronenun satış fiyatı 10 bin dolar olarak belirlendi. Drone ile 16 kilogram sıvı gübre, ilaç ve tohum taşınabiliyor. Ayrıca drone açık alanda 5 kilometre mesafe ile 20 dakika uçuş gerçekleştirebiliyor. Drone 5 dekarlık bir araziyi ise 75 Türk Lirası gibi bir ücret karşılığında ilaç veya gübreleyebiliyor. Dronenun kullanılması için hava şartlarının uygun olması gerekiyor.

Rize’deki zorlukları gören mühendis yerli tarımsal drone tasarladı

“Havadan ilaçlamada diğer ilaçlama yöntemlerine göre yüzde 60 daha verimli”

Yaklaşık 3 yıldır insansız hava araçları sistemleri konusunda eğitmenlik ve danışmanlık yaptığını ifade eden Bilgisayar Mühendisi Mutlu Yıldız, “2017 yılında Rize’ye yaptığım seyahat sırasında çaya gübre atan insanların sırtından alıp attığını gördüm. Bizde aldığımız eğitim gereği bu alanda ne yapabiliriz diye düşündük. Bir insansız hava aracı olsa 20 kilogram taşıyabilse, insanlar tarlalarının kenarında oturup otonom bir şekilde tarlaları ilaçlansa gayet güzel olur dedik ve bu fikirle yola çıktık. Motorlarımız ve bataryalarımız yurtdışından alınma ama gövde kısmı tamamen yerli üretim. Endüstriyel tasarım kartlarımız üzerinde ise birçok yazılım ile geliştirmeler yaptık. Afrika bölgesinde dronelar pandemi ile mücadelede ciddi rol oynamıştır. Aynı şekilde Çin’de de dronelar korona virüs ile mücadelede dezenfekte için önemli rol aldılar” dedi.

“5 Dekarlık bir alan 75 TL ücretle ilaçlanıyor”

Tasarım için çok çalıştığını dile getiren Yıldız, “Drone ile 16 kilogram taşıma kapasitesine ve 20 dakika uçuş süresine sahibiz. Ayrıca drone ile 5 kilometre de uçuş menzilimiz var. Havadan ilaçlama da diğer ilaçlama yöntemlerine göre yüzde 60 daha verimli bir ilaçlama yapılmaktadır. Bizim satış fiyatı olarak belirlediğimiz ise 10 bin dolar artı KDV ile çiftçilerimize yardımcı olmak istiyoruz. Burada 5 dekarlık bir tarım arazisi üzerineyiz. Bir çiftçi burayı ilaçlatmak isterse vermesi gereken ücret sadece 75 TL ve hiçbir şeye karışmıyor” diye konuştu.

Ahmet Faruk Sarıkoç - Sümeyye İnal
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla DENİZKURDU II/2024 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü sona erdi Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Doğu Akdeniz’de icra edilen DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü sona erdi. Tatbikatın Doğu Akdeniz’i kapsayan kısmına katılan fırkateynler, hücumbotlar, denizaltılar, yardımcı sınıf gemiler, mayın gemileri, karakol gemileri Aksaz Limanı’ndan sabah erken saatlerinde hareket etti. Tatbikata TCG Salihreis gemisine gelen Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, personelini selamladı. Liman çıkışında TCG İstanbul, TCG Salihreis firkateyninde bulunan Bakan Güler’i top atışıyla selamlayarak brifingin aldı. Senaryo gereği Taktik Pençe harekatı ile sürüklenen mayına 2 SAS komandosu tarafından müdahale edilerek imhası gerçekleştirildi. AH-1W Helikopterleri tarafından düşman adanın kıyılarında bulunan hedeflere ateş gerçekleştirdi. Daha sonra adaya yaklaşan SAS komandoları atış yaparak hedefi imha etti. TCG Anadolu’dan çıkan Zırhlı Amfibi Hücum Araçları(ZAHA) adaya çıkarma gerçekleştirirken adayı ele geçirilerek bayrak çekildi. İlk defa bir tatbikatta kullanılan İnsansız Deniz Araçları(İDA) ile hedefe harekat düzenlendi. Senaryo gereği helikopterden denize sonar daldırması gerçekleştirerek temas alınırken Aksungur’a veri aktarıldı. Daha sonra gelen uçaklarla rextorp torpido atışı gerçekleştirerek hedefler imha edildi. Nefes kesen tatbikatta TCG Burgazada ve TCG Büyükada gemilerinden TCG SalihReis’e malzeme aktarımı gerçekleştirildi. Senaryo gereği, TB-2 Bayraktar SİHA’dan M/G-‘3; Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yarı aktif lazer güdümlü SİHA’lar dan atılan MAM -L güdümlü mermisi atıldı. SH-70 helikopterlerden yerli ve milli imkanlarla geliştirilen kızılötesi lazer odaklı(TEMREN) güdümlü mermi atışı yapılırken ardından hücumbotları tarafından su üstü atışları gerçekleştirildi. Daha sonra süper kobra helikopterler tarafından 20mm top atışları gerçekleştirildi. Tatbikata katılan gemiler SalihReis’inde bulunan Bakan Güler, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarını selamlayarak seçkin gözlemci günü sona erdi. Ayrıca ilk defa tatbikata takılan 4 İDA selamladı. Tatbikatın seçkin gözlemci gününe Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Finlandiya, Gürcistan, Irak, Japonya, KKTC, Libya, Malezya, Nijerya, Portekiz, Sierra Leone, Ürdün ve Yemen’den 18 askeri ataşe katıldı. TCG Salihreis Gemisi’nde Donanma Harekat Başkanı Tuğamiral Kenan Kaan Türkkan’ın sunduğu brifinge Bakan Güler’in yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Erdinç Altıner de katıldı.(MKM-
Ankara MHP Genel Başkan Yardımcısı Yurdakul: “Hepimiz birer engelli adayıyız” ‘Lider Ülke, Engelsiz Türkiye’ programında konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, “İnanarak ve farkında olarak ifade ediyoruz ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bu nedenle hiçbir özel bireyinizi arkamızda bırakmadan, birlikte ilerlemeye mecburuz” dedi. MHP Aile, Kadın ve Sosyal Hizmetler Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı Birimi tarafından 10-16 Mayıs ‘Engelliler Farkındalık Haftası’ kapsamında, partinin genel merkezinde ‘Lider Ülke, Engelsiz Türkiye’ temalı program düzenlendi. Programa; MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul’un yanı sıra, özel gereksinimli bireyler ve onların aileleri, milletvekilleri ve partililer katıldı. Programda Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) korosu sahneye çıktı ve katılımcılara konser verdi. Programda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Yurdakul, 1981 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10-16 Mayıs tarihlerinin ‘Engelliler Farkındalık Haftası’ olarak ilan edildiğini hatırlatarak, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’nin ifadesiyle özel bireylerimizin farkındalık haftası içinde sizlerin sorunlarına dikkat çekmek, bu konuda siyasal ve toplumsal farkındalığı arttırmak istiyoruz. Sizleri daha iyi anlayabilmek ve her birinizin toplumsal yaşama en üst düzeyde katılımlarınızı sağlamanın önemli olacağına inanıyorum. Verilere göre nüfusumuzun yüzde 12.5’i bir ifadeyle 8 kişiden 1’inin özel birey olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede bu konu hakkındaki farkındalık ve duyarlılık birkaçımızın değil hepimizin hassasiyeti olmalıdır. Yılın bir gününde veya bir haftasında değil hayatımızın her anında özel bireylerimizi hatırlamayı ve yapılan her işte ve konulan her tuğlada sizleri dikkate alan duyarlı bir millet olarak hareket etmeyi ülkümüz olarak değerlendiriyoruz. İnanarak ve farkında olarak ifade ediyoruz ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bu nedenle hiçbir özel bireyinizi arkamızda bırakmadan, birlikte ilerlemeye mecburuz. Hayat, birlik, beraberlik, sevgi ve saygı ve farkındalıklarımıza göstereceğimiz hassasiyetlerle güzelleşecektir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak her soruna çözüm üretmeye çalışıyor ve samimiyetle her vatandaşımızın yanında olmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. Programın sonunda katılımcılara hediye takdim edildi.