GÜNDEM - 22 Mayıs 2022 Pazar 08:56

Rizeli'nin vazgeçilmezi 'Rize Kavurması'

A
A
A
Rizeli'nin vazgeçilmezi 'Rize Kavurması'

Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Çeşmeli köyünde 48 yaşındaki kavurma ustası Ali Gür yöresel lezzetlerden biri olan Rize Kavurması yapımını titizlikle sürdürerek Türkiye’nin her noktasına ulaştırıyor.

Türkiye'nin her noktasına gönderdiği kavurmaları belirlediği ölçüde yağ ile paketleyip hem sattığını hem komşularına ikram ettiğini belirten Gür, kavurmanın yapımında yağ miktarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ali Gür, “Köy hayvanının etinin lezzeti daha güzel oluyor. Yaylalarda, ovalarda ot yiyen hayvanların et tatları daha güzel olduğu için yayla, köy hayvanı tercih ediyoruz. Ateşini ilk etapta fazla vermeyeceksin, fazla yağda kavuracaksın. Yağda her zaman iyi olur. Bazı insanlar tuzsuz tercih ediyor ama tuzsuz olduğu zaman kavurma bozulur. Eskiler bilir 1 sene kavurma kalır, her kış yapılırdı kavurma. Kalp hastasıyım, tansiyonum var diye yağsız, tuzsuz olmaz. Kavurmayla beraber su içeceksin biraz” dedi.

Rizeli'nin vazgeçilmezi 'Rize Kavurması'

Yapılan kavurmanın iyi olması için 4 saat pişirilmesi gerektiğini aktaran Gür, “Kavurmanın içinde su kalmayacak. Aynı kestane balı gibi zeytinyağı gibi kendi yağını bırakacak. 4 saat pişmesi lazım pişmezse su olur pişti sanırsın o kavurma bozulur. Altına tutturmayacaksın pişerken devamlı karıştıracaksın” şeklinde konuştu.

Köylerde yapılan kavurmayla vakumlu olanlarının aynı olmadığını söyleyen Gür, “Normalde olsa yarı yarıya fire verir bu. Yarıya pişirirsem ne olur kavurma olmaz. 200 kilo hayvanın ortalaması 3 kilo tuzdur, 3 kilo tuz koyacaksın buna. Köyde yapılan kavurmayla vakumlu olanların bir olma ihtimali sıfır. Ben 30 kilo yağda pişiriyorum bunu” diye konuştu.

Rizeli'nin vazgeçilmezi 'Rize Kavurması'

Kavurma yapımında arkadaşına yardım ettiğini ve kavurma yaparken güzel bir ortam olduğunu belirten köy sakinlerinden Resul Ecevit Çelen ise “Kavurma yapan arkadaşımıza yardımcı olmaktan çok memnunuz. Geliyoruz güzel bir ortam oluyor. Kışın zaten köyde fazla kişi kalmıyoruz. Hem ona yardımcı oluyoruz hem de biz bir şeyler öğreniyoruz. Et nasıl yapılır, nasıl kavurma yapılır. Et suyundan neler yapılır onları öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.

Cihat Çelik
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Dilimli Barajı suyunun tarımda kullanılması kararı için Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Barajı sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, ilk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazisinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, “Dün itibarıyla bu güzel müjdeyi Sayın Bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli Barajı’nın 1’inci kısmının sözleşmesi yapıldı. Bu da bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da araziler boş kalıyordu. Artık Dilimli Barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına Sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.
Hakkari Başkan Geçirgen: “Bakanımıza Çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Dilimli Barajı’nın suyunun tarımda kullanılmasının kararı için çiftçiler adına teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Baraj Sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, İlk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazilerinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın Tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için Çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, ““Dün itibariyle bu güzel müjdeyi sayın bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli barajının 1’kısmının sözleşmesi yapıldı. Buda bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da toprak arazileri boş kalıyordu. Artık Dilimli barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.