DÜNYADAN FUTBOL - 26 Haziran 2018 Salı 17:18

Robot ve insanlar bu maçta mücadele edecek

A
A
A
Robot ve insanlar bu maçta mücadele edecek

2025 yılında zıplayıp kafa vurabilen robotların sahalarda olacağını, 2030’da 8 kişilik robot takımının insanlarla futbol oynayabileceğini, 2040’ta ise FIFA standartlarında 11’e 11 maç yapabilecek seviyeye geleceğini söyleyen Robot Futbol Takım Kaptanı Ersin Aytaç, hedefler gerçekleşirse, robotların 2050’de Dünya Şampiyonu bir futbol takımı yenebilecek seviyeye geleceklerini belirtti.

Beklentilere paralel olarak, Yakın Doğu Üniversitesi Robot futbol takımının yapay zeka geliştirme çalışmalarının artarak devam ettiğini belirten Aytaç, 2050 Dünya Futbol kupası şampiyonu ile oynanacak maçta yer alacak takımın Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol takımının olması için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerine dikkat çekti.

Futbolcu robotlar 2050 yılında insanlarla mücadele edebilecek

Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takım Kaptanı Ersin Aytaç, 2025 yılında zıplayıp kafa vurabilen robotların sahalarda olacağını, 2030’da 8 kişilik robot takımının insanlarla futbol oynayabileceğini,  2040’ta ise FIFA standartlarında 11’e 11 maç yapabilecek seviyeye geleceğini ve bununla ilgili çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Planlar doğrultusunda hedefler gerçekleşirse, robotların 2050’de Dünya Şampiyonu bir futbol takımını yenebilecek seviyeye geleceğinin altını çizdi.

2050 hedefi dünya futbol şampiyonu ile robocup şampiyonunun maç yapması

Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen RoboCup 2018 Robot Dünya Futbol Kupası’nda, Dünya Şampiyonu olan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı’nı tebrik ederek şöyle konuştu: “Küçücük bir adada yaşamamıza rağmen dünyanın en önemli üniversitelerini Yakın Doğu Üniversitesi araştırma merkezinde üretilen robotlar ve yapay zeka sayesinde yenerek Dünya şampiyonu olan robot futbol takımının geldiği nokta çok önemli. Robot takımının yapay zekası tamamen Yakın Doğu Üniversitesi araştırma merkezinde görevli  mühendisler tarafından geliştirildi. RoboCup  Organizasyonu ile FIFA’nın ortak hedefi olan 2050 yılında FIFA Dünya Kupası şampiyonu olacak takımla, Robot Futbol takımının maç yapmasında Yakın Doğu Üniversitesi robot futbol takımının yapay zekasının daha da geliştirilerek 2050 organizasyonunda yer alması gerekiyor. Bu anlamda çalışmalar devam ediyor” dedi.

“Daha büyük başarılar için çalışacağız”

Aytaç,  ekip arkadaşları adına yaptığı konuşmasında, Robocup Organizasyonu ile FIFA’nın 2050  Dünya Futbol Kupası şampiyonuyla Robocup şampiyonunun maç yapma projesine dikkat çekerek bu maçta yer alacak Robot futbol takımının, başarılarına ve yapay zeka konusundaki yeteneklerine göre belirleneceğini açıkladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 70. Gillette Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri töreni yapıldı 70. Gillette Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri sahiplerini buldu. ‘2023 Yılının En İyileri’ ödül töreni, spor, sanat ve iş dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla Volkswagen Arena’da gerçekleştirildi. “Türkiye’nin spordaki yükselişi çok daha uzun yıllar devam edecek” Törende Yılın Sporcusu Ödülü’nü milli voleybolcu Melissa Vargas’a takdim eden Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, “70. yıl dile kolay. Bu büyük bir emeğin ve özverinin sonucu. Ben bu vesileyle bu güzel geleneği 70 yıl boyunca inşa eden, taşıyan ve bundan sonra sürdürecek olanlara minnetlerimi ve saygılarımı arz ediyorum. Spor; birleştiren, iyileştiren ve umut veren bir olgu. O yüzden sporun, sporcunun olduğu her alan bizler için çok özel ve bu özel gece her yıl olduğu gibi bu yıl da bizler için hem mutluluk dolu hem umut dolu. Türkiye her alanda olduğu gibi sporda da yükselen bir yıldız. İnanıyorum ki Türkiye’nin spordaki yükselişi çok ama çok daha uzun yıllar devam edecek ve her alanda Türkiye’yi, İstiklal Marşımızı ve ay-yıldızımızı gururla dalgalandıracak sporcularımız. Bu anlamda yeni başarılarla, yeni mutluluklarla her birimizi sevindirecekler” dedi. 2023’de Sporun En’leri şu şekilde: Gillette Yılın Futbolcusu: Mauro Icardi Gillette Venus Yılın Kadın Sporcusu: Buse Naz Çakıroğlu Yılın Çıkış Yapan Sporcusu: Arda Güler Yılın Paralimpik-Engelli Sporcusu/Takımı: Golbol Kadın Milli Takımı Yılın Antrenörü: Daniele Santarelli Yılın Takımı: A Milli Kadın Voleybol Takımı Yılın Sporcusu: Melissa Vargas Ariel ile Sporda Yılın En Temiz Hareketi Ödülü: Necla Güngör Kıragası Namık Sevik Ödülü: Gürcan Bilgiç Milka Yılın Kayak Sporcusu Ödülü: Rıfat Hamza Taş Adel/Faber-Castell Yılın İz Bırakan Sporcusu Ödülü: Aysu Türkoğlu Altınyıldız Classics Ödülü: Semih Kılıçsoy 7Days Eurolague Ödülü: Fenerbahçe Basketbol Takımı Erdoğan Demirören Büyük Ödülü: Türkiye Bisiklet Federasyonu