KÜLTÜR SANAT - 02 Eylül 2020 Çarşamba 17:09

RTÜK Türkçe Telaffuz Sözlüğü hazırladı

A
A
A
RTÜK Türkçe Telaffuz Sözlüğü hazırladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkçe’nin doğru, güzel ve anlaşılır kullanılması için Türkçe Telaffuz Sözlüğü hazırladı.

RTÜK, Türkçe’nin doğru, güzel ve anlaşılır kullanılması için önemli çalışmalar yürütüyor. Konuya ilişkin çalıştay düzenleyen RTÜK, daha önce bastırdığı telaffuz sözlüğünü de yeniledi. Türk dili konusundaki önemli çalışmalarıyla bilinen akademisyen Dr. Serhat Demirel’in imzasını taşıyan 667 sayfalık Türkçe Telaffuz Sözlüğü, başta yayıncılar olmak üzere isteyen herkes için Üst Kurulun internet sitesine yüklendi.

“Dilimiz kimliğimizdir”

“Dilimiz kimliğimizdir” başlığıyla önemli eseri takdim eden RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dünyanın en zengin dillerinden olan Türkçe’nin bilhassa radyo ve televizyonlarda doğru kullanılması gerektiğini vurguladı. Şahin, Türkçe’nin en güzel şekilde konuşulduğu yayınların hayata geçirilerek izleyici ve dinleyicilere örnek olunmasını tavsiye etti.
https://www.rtuk.gov.tr/assets/Icerik/BilgiMerkezi/TeleffuzSozlugu/telaffuz-sozlugu-serhat-demirel.pdf URL adresinden ulaşılabilecek Türkçe Telaffuz Sözlüğü’nün ön sözünü ise RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin kaleme aldı.

Utku Şimşek
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.