DÜNYA - 05 Aralık 2020 Cumartesi 12:32

Rusya’da Covid-19’a karşı toplu aşılama başladı

A
A
A
Rusya’da Covid-19’a karşı toplu aşılama başladı

Rusya’nın başkenti Moskova’da Covid-19’a karşı geliştirilen “Sputnik V” aşısı halka uygulanmaya başladı.

Korona virüs salgını tüm dünyada etkisini arttırmaya devam ederken, Rusya’da Covid-19’a karşı toplu aşılama başladı.

Rusya Korona Virüs Enfeksiyonunu Önleme ve Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, başkent Moskova’da halka Sputnik V aşısının uygulanmaya başlandığı duyuruldu. Açıklamada, bugünden itibaren Moskova’daki 70 tıp merkezinde açılan aşı odalarında halka aşı uygulanacağı bunun için risk grubundaki kişilere sms yoluyla bilgilendirme yapıldığı belirtildi.

Rus yapımı aşının, ilk olarak doktorlara ve diğer sağlık çalışanları ile öğretmenlere ve sosyal hizmet çalışanlarına uygulanacağı aktarılırken, bu meslek gruplarının hastalığa maruz kalma riskinin yüksek olduğu belirtildi. Aşı vurulacak kişilere 60 yaş sınırı getirilirken, sağlık sorunu olanlar, hamileler ve son iki haftadır solunum yolu hastalığı olanlar aşı yaptıramayacak.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin dün yaptığı açıklamada, “İlk 5 saatte 5 bin kişi aşı için kaydoldu. Öğretmenler, doktorlar, sosyal hizmet görevlileri, bugün sağlıklarını en çok tehlikeye atanlar ve hayatı en önemli olanlar” dedi.

Temas halindeki ve risk grubunda bulunmayanların da Moskova Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden online başvuru yapabilecekleri belirtilerek, “Bugünden itibaren 70 klinikte aşı uygulaması başlamıştır. Mesleki faaliyet yürüten ve temas halindeki ana risk gruplarındaki vatandaşlara aşı yapılabilmektedir” denildi.

Kliniklerdeki aşı uygulamasının sabah 08.00 ile 20.00 saatleri arasında gerçekleşeceği belirtilerek, aşı olmak isteyen ve başvuru yapanların kimlik, pasaport ve sağlık raporlarını yanlarında bulundurması gerektiği ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın geliştirdiği 2 milyon dozluk Sputnik V aşısının halka uygulanması için talimat vermişti.

Son 24 saatte 28 binden fazla yeni vaka

Rusya'da korona virüs salgınında son 24 saatte 28 bin 782 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısının 2 milyon 431 bin 731’e ulaştı. Ülkede son 24 saatte 508 kişi virüs nedeni ile hayatını kaybederken, toplam can kaybı 42 bin 684'e yükseldi.

Erhan Altıparmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Su faturası için tartıştığı köy muhtarını öldürdü Kastamonu’da bir şahıs, su faturası için tartıştığı köy muhtarını silahla vurarak öldürdü. Olay, Kastamonu Merkez ilçeye bağlı Kuzyaka köyü Baylar Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kuzyaka köyü Muhtarı Mehmet Başoğlu, iddiaya göre mahalledeki evlerden su faturası ücretlerini toplamak istedi. 2014-2019 yılları arasında aynı köyde muhtarlık yapan Mehmet Depişgen, Başoğlu’nu su parasını ödemeyeceğini söyledi. Bu sebeple Depişgen ve Başoğlu arasında telefonda tartışma çıktı. Yaşanan tartışmanın ardından Başoğlu, azası ile su faturası için mahallede yaşayan bir vatandaşın evine gitti. Bu sırada Depişgen, Başoğlu’nun bulunduğu evin önüne gelerek pompalı tüfek ile ateş açtı. Bahçede beklerken kurşunların isabet ettiği Başoğlu, olay yerinde hayatını kaybetti. Cenazesi morga kaldırıldı Olayı gören vatandaşların ihbarı üzerine köye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından yapılan tüm müdahalelere rağmen hayata döndürülemedi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Başoğlu’nun cenazesi, Kastamonu Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Cinayet zanlısı ‘cinayet’ten sabıkalıymış Öte yandan, aynı mahallede 2014-2019 yılları arasında aynı köyde muhtarlık yapan cinayet zanlısı Mehmet Depişgen’in yakalanması için jandarma ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Cinayet zanlısı Depişgen’in ‘cinayet’ suçundan sabıkasının olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. (MK-
Trabzon Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 0 - Gaziantep FK: 2 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Trabzonspor evinde Gaziantep FK karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı Gaziantep FK’nın 2-0’lık üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan Dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Mustafa Eskihellaç’in ceza sahası dışından vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarı çıktı. 12. dakikada M’Bakata’nın sol taraftan ceza sahası içine ortasında Deian Sorescu düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 0-1 21. dakikada aldığı uzun pasla sağ taraftan ceza sahası içine giren Dragus, ayağının içiyle uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’ı geçerek ağlara gitti. 0-2 45. dakikada Pepe’nin ceza sahası dışından vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Nita’da kaldı. Hakemler: Direnç Tunusluoğlu, Alexs Taşcıoğlu, İbrahim Bozbey Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Batista Mendy, Denswill, Arif Boşluk, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Onuachu Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Trezeguet, Kerem Şen, Umut Güneş, Mehmet Can Aydın, Enis Destan, Orsiç Teknik Direktör: Abdullah Avcı Gaziantep FK: Nita, Papy Djilobodji, Arda Kızıldağ, Ertuğrul Ersoy, Nicolas Nkoulou, Deian Sorescu, Salem M’Bakata, Jamiro Monteiro, Maxim, Mustafa Eskihellaç, Denis Dragus Yedekler: Mustafa Burak Bozan, Furkan Soyalp, Badji, Gradel, Bikel Figueiredo, Mirza Cihan, Markoviç, Ogün Özçiçek, Mehmet KuzucuX Teknik Direktör: Selçuk İnan Goller: Deian Sorescu (dk. 12), Draguş (dk. 21) (Gaziantep FK) Sarı kart: Maxim (Gaziantep FK)