DÜNYA - 16 Mart 2024 Cumartesi 16:47 | Son Güncelleme : 16 Mart 2024 Cumartesi 17:06

Rusya’da seçimin ikinci gününde saldırılar sürüyor

A
A
A

Rusya’nın Volgograd bölgesinde devlet başkanlığı seçiminin ikinci gününde bir oylama merkezinde molotof kokteyli atan kadın gözaltına alındı.

Rusya’da dün başlayan ve yarın sona erecek olan devlet başkanlığı seçimleri için halk sandık başına giderken, bazı oy verme seçimleri protestolar devam ediyor. Seçimlerin adil olmadığını düşünen birçok kişi oy pusulalarının atıldığı sandıklara boya döküyor. Seçimin ikinci gününde Yekaterinburg kentteki bir spor salonunda bir kadın sandığa yeşil boya dökmek istedi, ancak Rus polisi hızla müdahale etti. Polise direnen kadın gözaltına alınırken, hakkında seçimleri engellediği gerekçesiyle dava açıldı. Volgograd bölgesinde ise bir kadın seçim merkezinde molotof kokteyli attı. Sandık çevresindeki alevler kısa sürede söndürülürken, eylemi gerçekleştiren kadın gözaltına alındı.

90 binden fazla siber saldırı

Rus telekomünikasyon şirketi Rostelecom'un Bilgi Güvenliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Igor Lyapunov seçim güvenliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Seçim portallarının merkezlerine, Merkezi Seçim Komisyonu ve elektronik oylama sistemi kaynaklarına 90 binin üzerinde siber saldırı gerçekleşti” dedi. Saldırıların bugüne kadarki en büyük siber saldırı olduğunu vurgulayan Lyapunov, “Bu sayısı, bugüne kadar yapılan saldırıların 8 katı. Saldırılar Ukrayna'dan, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki IP adreslerinden gerçekleşiyor. Siber saldırıların profesyonelce gerçekleştirilmesi nedeniyle saldırılarda özel grupların görev aldığını anlayabiliyoruz” diye konuştu.

Putin’in adaylığını destekleyen Birleşik Rusya Partisi'ne siber saldırı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden adaylığını destekleyen Birleşik Rusya Partisi de siber saldırının hedefi oldu. Partiden yapılan açıklamada, “Birleşik Rusya, partinin tüm elektronik hizmetlerine yönelik geniş çaplı siber saldırılar tespit ediyor. Birleşik Rusya’nın dijital hizmetlerinin kritik altyapısına destek amacıyla, bazı çalışmalar geçici olarak askıya alındı. Partinin merkez yürütme komitesinin uzmanları, Roskomnadzor (Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu) ve bilgi güvenliği ortaklarıyla birlikte saldırıları püskürtüyor” ifadeleri kullanıldı.

Seçime katılım oranı yüzde 40'ı aştı

Rusya Merkezi Seçim Komisyonuna göre ülke genelinde seçime katılım oranı Moskova saatiyle 13.32 itibarıyla yüzde 40'ı aştı.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kağıthane’de sağanak yağış kaza getirdi: 4 yaralı Kağıthane’de sağanak yağış sonrası meydana gelen zincirleme kazada 4 kişi yaralandı. Kaza, saat 10.30 sıralarında Hamidiye Mahallesi Çilem Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, sağanak yağış sonrası Anıl İçköprü isimli sürücünün kullandığı 34 HCU 818 plakalı araç sürücüsünün hakimiyetinden çıktı. İçköprü aracıyla önce 34 FNE 209 plakalı arabaya, ardından 34 GM 6008 plakalı bir diğer otomobile vurdu. Araç, çarpmanın etkisiyle önünde bulunan trafik lambasına oturdu. Kazada Anıl İçköprü, yanında bulunan yolcu ve Alparslan Salan hafif şekilde yaralandı. İçköprü’nün çarptığı bir diğer araçtaki vatandaş da yaralandı. Yaralılardan 3’ü, olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı. “Işıklarda aramıza daldı” Kazaya karışan araç sürücüsü Şener Battal, “Ben kırmızı ışıkta durmuştum. Mavi araç, yanımdan bana vurarak sekti ve siyah arabayı da bu hale getirdi. Siyah araba da ışıklarda duruyordu. Işıklarda aramıza daldı. Bana vurunca yavaşladı. Kaza yola da taşabilirdi. Siyah arabanın şoförü belinin ağrıdığını söyledi. Kontrol ve iç kanama riskinden dolayı hastaneye gitti. Mavi arabanın sürücüsü de 10 dakika kadar baygın kaldı. Yanında küçük bir çocuk vardı. O da ayağını vurduğu için tedirgindi. Hepsini ambulans hastaneye götürdü” dedi.
Malatya Gelinciktepe Gençlik Merkezi yakın zamanda gençlerin hizmetine sunulacak Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, yapımında sona gelinen Gelinciktepe Gençlik Merkezi’nde incelemelerde bulunarak, “Bir an önce gençlik merkezimizin kapılarını gençlerimize açacağız” dedi. Çalışmaları yerinde değerlendirmeye devam eden Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, kısa süre içinde gençlerin hizmetine sunulacak olan Gelinciktepe Gençlik Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde, merkezin sosyal ve kültürel etkinliklerine katkı sağlayacak şekilde donatılacağı için gençlerin büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Taşkın, “Burayı donatarak bir an önce gençlik merkezimizin kapılarını gençlerimize açacağız” şeklinde konuştu. ”Gençlerimize faydalı olan işleri yapmaya devam edeceğiz” Toplumun geleceği için bu tür tesislerin önemine dikkat çeken Başkan Taşkın, “Gelinciktepe Gençlik Merkezi, gençlerimizin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunabilecekleri donanımlı bir mekan olacak. Burası, gençlerimizin yeteneklerini keşfetmelerine, hobilerini geliştirmelerine ve sağlıklı etkinliklerle vakit geçirmelerine imkan sağlayacak bir ortam sunacak. Gençlerimize önem veriyoruz. Onların iyi bir şekilde yetişmesi şehrimizin, ülkemizin geleceği açısından büyük önem arz ediyor. Gençlik merkezlerimizde gençlerimiz, bir araya gelip fikir alışverişinde bulunabilecekleri, sosyalleşebilecekleri ve birlikte projeler üretebilecekleri bir platforma kavuşacak. Bu tesisler, gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamanın yanı sıra onları topluma entegre etme ve sorumluluk bilinci kazandırma konusunda da önemli bir rol oynamaktadır. Bizler de belediye olarak üzerimize düşeni yapıp burayı donatarak bir an önce gençlik merkezimizin kapılarını gençlerimize açacağız. Burada emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Battalgazi’mizin her kesimine olduğu gibi gençlerimize faydalı olan işleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Şanlıurfa Haliliye gençlerden tekvando ve judo kurslarına yoğun ilgi Haliliye Belediyesi bünyesinde bulunan kurslar ile sporun çeşitli dallarıyla tanışma fırsatı bulan gençler, tekvando ve judo kursuna yoğun ilgi gösteriyor. Kursiyerler, düzenli olarak aldıkları eğitim ile spor alışkanlığı kazanıyor. Haliliye Belediyesi, bünyesindeki spor merkezleri ile lisanslı sporcular yetiştirmeye devam ediyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın spora ve sporcuya yönelik yatırımları ile çalışmalarını sürdüren Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, çeşitli spor dallarıyla gençlere destek veriyor. Her alanda gençlerin yanında olan Haliliye Belediyesi bünyesindeki Eyüp Cenap Gülpınar Spor ve Yaşam Merkezindeki tekvando ve judo kursu, gençlerin hayalleri için mücadele ettiği adres oluyor. Şampiyon sporcular yetiştirilmesi hedefiyle hizmet veren bu kurslara minikler yoğun ilgi gösteriyor. Uzman antrenörler eşliğinde ilgilendikleri spor dalı için teorik ve uygulamalı eğitim alan gençler, bir yandan yeni hobiler kazanırken, bir yandan da verimli zaman geçiriyor. Aldıkları eğitimler ile birçok müsabakaya katılan ve hedeflerinin şampiyonluk olduğunu belirten genç sporcular, kendilerine sunulan imkanlardan ötürü Haliliye Belediyesine ve Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a teşekkür etti. Kültür ve sosyal işler müdürlüğü yaptığı açıklamada ise 7- 14 yaş grubuna yönelik devam eden kurs müracaatların spor merkezlerinden alındığı belirtildi. Detaylı bilgi almak isteyen vatandaşların ise iletişim merkezi ile irtibat kuracağı kaydedildi.