GÜNDEM - 21 Şubat 2018 Çarşamba 10:21

Saat ustası zamana direnmeye çalışıyor

A
A
A
Saat ustası zamana direnmeye çalışıyor

Eskişehir’de 35 yıldır çeşitli saatlerin tamirini yapan Selami Ünlü, eskiden ihtiyaç olarak kullanılan saatlerin günümüzde sadece aksesuar olarak kullanıldığını belirterek, "Teknoloji her geçen gün kendini yeniliyor, ama bazı değerlerimizi de götürüyor" dedi.

Saat ustası Selami Ünlü, yıllardır süren mesleğini sürdürmeye, gelişen teknolojiye karşı direnmeye devam ediyor. Ünlü’nün saat tamiri yaptığı iş yerinde de yarım asırdan ve 1 asırdan daha eski antikalaşmış saatler bulunuyor. Kol saatlerinden masa ve duvar saatlerine kadar farklı farklı saatler bulunan işletmesini ziyarete gelenleri zaman yolculuğuna çıkartan Ünlü, hemen hemen her cihazda saat olduğu için saatlerin artık aksesuar olarak kullanıldığını ifade etti. Selami Ünlü, "Eskiden çalar saatler kullanılıyordu ve ihtiyacımızdı. Şimdi yine ihtiyacımız var, ama çalar saatleri kullanmıyoruz. Onun yerine telefon ya da farklı elektronik cihazlar kullanıyoruz. Saatler için artık aksesuar olarak kullanılıyor diyebilirim. Evimizde görüntü, bileğimizde aksesuar. Artık bu dereceye düştü. Eski kullanılırlığını yitirdi. Teknoloji her geçen gün kendini yeniliyor. Yenilediği gibi de bazı değerlerimizi götürüyor. Şimdi her cihazda saat var. Önceden her cihazda saat yoktu. Örneğin şimdi çamaşır makinelerinde, bulaşık makinelerinde, cep telefonlarında ve televizyonlarda saat var. İnsanların kafasını çevirdiği her yerde saat var. O yüzden ben saate aksesuar diyorum ama şekil değişir, sistem değişir saat yine devam eder, bitmez. Eskiye özlemi olanlar, elinde eski saatleri olanlar tamir ettiriyor. 5-10 liralık saatlerden bahsetmiyorum. Daha kaliteli eski saatler tamir ettiriliyor ve de kullanılıyor. Eski saatlerden tam otomatik, yarım otomatik, kurmalı olanlar, 50-150 senelik saatler sağlam oldukları için halen kullanılıyor" diye konuştu.

"Tamirciler parmakla sayılabilecek kadar az"

Son olarak saat tamiri sektöründe usta sayısının az olduğunu ve öğrenmek için çırak olarak gelen kimsenin olmadığını vurgulayan saat ustası Selami Ünlü, "Tamirciler de az. Parmakla sayabileceğimiz kadar az sayıda. Önceden ilkokulu bitiren yanımıza çırak olarak geliyordu. Ben kendim o şekilde yetiştim. Liseyi bitirip gelen çocuğa işi öğretemezsin. Yaşı geçmiş oluyor. Öğrenmek isteyen olursa yine öğrenir. Onun içindeki isteğe bağlı. Bu yönde de pek gelen yok" dedi. 

Çağatay Gür - Barış Gençyılmaz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Eyüpspor, evinde karşılaştığı Göztepe’ye 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 18. dakikada Lundqvist’in ara pasında ceza sahası içi sol çaprazında topla buluşan Kubilay Kanatsızkuş’un uzak direğe vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-1 23. dakikada Murat Uçar’ın Fıratcan Üzüm’e yaptığı müdahale sonrası oyunu durdurarak faul kararı veren hakem Oğuzhan Aksu, Murat Uçar’a da direkt kırmızı kart göstererek oyundan ihraç etti. 50. dakikada kaleci Birkan’dan sıyrılarak ceza sahası içi sol çaprazından vuruşunu yapan Kubilay Kanatsızkuş’un şutunda meşin yuvarlak direğin yanından dışarıya çıktı. 67. dakikada Lundqwist’in sol taraftan kullandığı serbest vuruşta altıpasın önünde iyi yükselen Ümit Akdağ kafa vuruşuyla topu filelere gönderdi. 0-2 73. dakikada sağ taraftan Taha Altıkardeş’in ortasında penaltı noktasında yükselen Messaoudi’nin kafa vuruşunda kaleci Birkan topu çeldi. Pozisyonun devamında şutunu çeken Messaoudi topu ağlarla buluşturdu. 0-3 Hakemler: Oğuzhan Aksu, Ramazan Ufuk Avdaş, Mehmet Dura Eyüpspor: Berke Özer (Birkan Tetik dk. 30), Murat Uçar, Robin Yalçın, Claro, Caner Erkin (Ömer Bayram dk. 58), Taşkın İlter, Ampem, Fredy, Recep Niyaz (Seşlar dk. 77), Regattin (Melih Kabasakal dk. 46), Bruno (Thuram dk. 46) Yedekler: Kubilay Anteplioğlu, Fethi Özer, Tugay Kacar, Bekir Yılmaz, Berkay Kumlu Teknik Direktör: Arda Turan Göztepe: Arda Özçimen, Mamah, Nielsen (Taha Altıkardeş dk. 71), Atınç Nukan, Ümit Akdağ, Fıratcan Üzüm, Doğan Erdoğan (Ahmed İldiz dk. 71), Dennis, Lundqvist (Yalçın Kayan dk. 71), Romulo (Messaoudi dk. 62), Kubilay Kanatsızkuş (Tarkan Serbest dk. 80) Yedekler: Lis, Heliton, Celil Yüksel, İzzet Furkan Malak, Ogün Bayrak Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Goller: Kubilay Kanatsızkuş (dk. 18), Ümit Akdağ (dk. 67), Messaoudi (dk. 73) (Göztepe) Kırmızı kart: Murat Uçar (dk. 23) (Eyüpspor) Sarı kartlar: Robin Yalçın, Caner Erkin, Taşkın İlter (Eyüpspor), Nielsen (Göztepe)