SAĞLIK - 30 Aralık 2021 Perşembe 12:10

'Safra eksikliği birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor'

A
A
A
'Safra eksikliği birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak, tekrarlayan enfeksiyonların altından safra problemlerinin çıkabileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Safranın vücutta önemli görevlerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, “Tekrarlayan enfeksiyonlar, bağışıklık düzensizliği veya kabızlık ile mücadele ediyorsanız kendinize safranızda bir sıkıntı olup olmadığını mutlaka sorun. Bunların dışında; otoimmun hastalıklar, kanser, diyabet, kronik yorgunluk, iltihabi bağırsak hastalıkları, hipertansiyon gibi semptomlarla uğraşıyorsanız safranız biraz durgun olabilir. Bu semptomlar genellikle ya toksik bir yükten ya da ince bağırsaklarda mikrobiyal aşırı büyümeden kaynaklanır” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak, tekrarlayan enfeksiyonların altından safra problemlerinin çıkabileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yaprak, “Hipokrat zamanına kadar uzanan tıbbi teorilerde vücutta kan, balgam, sarı safra ve kara safra diye nitelenmiş 4 sıvıya dikkat çekilir ve bu sıvıların dengesi bozulduğunda hastalığın yakın olduğu söylenir. Karaciğer tarafından üretilen safra, su, safra asitleri, safra tuzları, elektrolitler, yağ asitleri, fosfolipitler, toksinler, kolesterol ve bilirubinden oluşur. Günlük karaciğerin ürettiği safra miktarı ortalama 1 litredir. Safranın sarı, yeşil rengini veren içerdiği bilirubin maddesidir. Karaciğerde üretilen safranın fazlası safra kesesinde depolanır. Safranın yapısındaki maddeler arasında oluşabilen dengesizlikler safra kesesi taşlarına yol açar. Yağlı bir yemek sonrası safra kesesindeki su safra kanalı içinden bağırsak sistemine boşaltılır” diye konuştu.

"Tekrarlayan enfeksiyon veya kabızlığa dikkat"
Vücutta safranın çok önemli görevleri bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaprak, "Safra, besinlerle alınan yağın parçalanması ve emilmesi için gıdalara pankreas enzimlerinin parçalaması için uygun ortamı sağlar. Ayrıca yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin emilimine aracılık eder. Bağırsaklarımızda günümüzde önemi anlaşılmış olan bakteriler arasındaki dengeyi sağlar ve zararlı bakterileri öldürür. Bir diğer önemli görevi de karaciğerin süzdüğü tüm ilaçlar, eski hormonlar, hücre metabolizmasının yan ürünleri, yaşlı hücreler, çevresel toksinler ve ağır metaller safra içine salınarak vücuttan atılır. Tekrarlayan enfeksiyonlar, toksisite sorunları, bağışıklık düzensizliği veya kabızlık ile mücadele ediyorsanız kendinize safranızda bir sıkıntı olup olmadığını mutlaka sorun. Bunların dışında; otoimmun hastalıklar, kanser, diyabet, kronik yorgunluk, irritabl bağırsak sendromu, iltihabi bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, dysbiosis, Lyme, kronik enfeksiyonlar (viral, bakteriyel, fungal), SIBO, kandida, alerji, histamin intoleransı veya aşırı duyarlılık gibi semptomlarla uğraşıyorsanız safranız biraz durgun olabilir. Bu semptomların çoğu genellikle ya toksik bir yükten ya da ince bağırsaklarda mikrobiyal aşırı büyümeden (SIBO) kaynaklanır" şeklinde konuştu.

"Safrayı artırmanın yolu hidrasyon ve besinlerden geçiyor"
Prof. Dr. Yaprak, safra yapımını artıracak ipuçlarını şu şekilde açıkladı: "İlk olarak yeterli hidrasyon olmalıdır. Yeterli hidrasyonun iki temel bileşeni vardır, su ve elektrolitlerdir. Her ikisinin de safra sentezi, akışı ve işlevinde önemi vardır. Safranın yaklaşık yüzde 95'i sudur. Bir kişi tek başına su ile yeterince hidrate olmaz; elektrik sinyallerinin merkezi sinir sistemine iletilmesi için elektrolitlere ihtiyaç vardır. Elektrolitler sodyum, potasyum, klorür, kalsiyum ve magnezyumdan oluşur. Bu mineraller yalnızca safranın küçük bir bölümünü oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda safra asitlerinin aktif taşınması ve safra çıkışıyla ilişkili kapakların yeterli açılıp kapanması gibi işlemler için de gereklidir. İkinci olarak da safra desteği için uygun besinler tüketilmelidir. Safra tuzu yapısına katılan glisin ve taurin gibi yeterli amino asitleri aldığımızdan emin olmak çok önemlidir. Bu amino asitler deniz mahsulleri, kümes hayvanları ve et, süt, yumurta gibi ürünlerde çok miktarda bulunur. Safra salınımına sinyal vermek için diyette yağ olması önemlidir bunun için en sağlıklı olanı zeytinyağıdır. Ancak tereyağı ya da hayvansal yağlar, kuruyemişlerdeki yağlar, balık yağı hatta avokado da safra üretimini uyarır. Vitaminler ve mineraller, vücuttaki tüm biyolojik reaksiyonlar ve süreçler için katalizör görevi görür. C vitamini, 7-alfa-hidroksilaz olarak bilinen bir enzimi etkileyerek kolesterolün safra asitlerine metabolizmasını uyarır. Narenciye, mevsim meyveleri, koyu yapraklı sebzeler, turpgiller, patates, kabak bol miktarda C vitamini içeren besinlerdir. Safranın yapısında bulunan fosfolipidleri oluşturmak için kolin içeren besinler tüketin. Karaciğer, yumurta sarısı, kırmızı ve beyaz et, süt, brokoli, karnabahar ile yeterli kolin desteği alınabilir. Safra akışkanlığını artırmada ise kahve, roka, karahindiba, ılık limon suyu yardımcı olacaktır".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne İç çamaşır ve çantalara gizlenen 171 bin 200 dolar sınırda yakalandı Kapıkule Sınır Kapısı’nın karşısındaki Bulgaristan’ın Kaptan Andrevo Sınır Kapısı’nda görevli gümrük memurları, Ukraynalı kadınların iç çamaşırına gizlediği dolarları yakaladı. 171 bin 200 doları akla gelmeyen yöntemlerle getirmeye çalışan Ukrayna vatandaşları sınırda para ile yakalandı. Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen ve içerisinde 34 yolcusu bulunan Türk plakalı otobüs sınır kapısına geldi. Otobüste bulunan yolcular beyan edecekleri bir şeyin olmadığın belirtti. Otobüs içerisinde yapılan detaylı gümrük muayenesi ve yolcuların şahsi muayeneleri sırasında, Ukrayna vatandaşı 5 kadın yolcunun taşıdıkları paraları usulüne uygun şekilde beyan etmedikleri belirlendi. Paralar özel poşetlere rulo yapıldı Ukrayna vatandaşı 5 kadın yolcunun çantalarında, iç çamaşırında ve dış giysisinden birinin ceplerinde ABD doları cinsinden çeşitli paralar sakladıkları görüldü. İlk bayanda 50 bin ABD Doları’nı iç çamaşırına, 2. kadının sütyen içerisine 40 bin ABD Doları, 3. kadının montun gizli bölmesine 31 bin 700 ABD Doları, 4. kadının kazak iç kısmına 30 bin ABD Doları ve son olan 5. bayanın ise çantasına 19 bin 500 ABD Doları koyduğu belirtildi. Bulunan beyan edilmemiş para biriminin toplam tutarı 171 bin 200 ABD Doları’na Kapitan Andreevo sınır kapısında gümrük görevlileri tarafından el konuldu.
Hatay Suya gömülen araçlar kurtarıldı Meteorolojini turuncu kodlu uyarı verdiği Hatay’ın Antakya ilçesinde aniden bastıran sağanak yağışla birlikte göle dönen caddelerde suya gömülen araçlar, ekiplerin çalışmalarıyla kurtarıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından Hatay’da Cuma günü sabah saatlerinden itibaren yağışlı hava etkili olmaya başladı. İlçelerde bölge bölge etkili olan yağış, Antakya ilçesinde akşam saatlerinde kendini hissettirdi. Bardaktan boşalırcasına yağan yağmur nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Çevreyolu mevkiinde göle dönen yolda çok sayıda araç su içinde mahsur kaldı. Adeta su içinde kaybolan araçları kurtarmak için çalışma başlatıldı. Başlatılan çalışmalarla birlikte araçlar, mahsur kaldıkları yerden kurtarıldılar. Araçlarda maddi hasar oluşurken can kaybı yaşanmadı. Göle dönen yolda aracıyla su içinde mahsur kalan afetzede Zafer Yılmaz, o anda yaşadıklarını anlattı. Aracı kurtarılan Yılmaz, aracının içine dolan suları boşaltmaya çalıştı. “Arabanın içinde 50 ila 60 cm bir anda su doldu ve kendimizi zor kurtardık” Suların içinde kendisini zor kurtardığını ifade eden afetzede Zafer Yılmaz, "Gece saat 1 ila 2 arasında yoldaydık. Yağmur başladı. Arabanın içinde 50 ila 60 cm bir anda su doldu. Kendimizi zor kurtardık. Durağa sığındık. İtfaiye aradık ve hemen geldiler. Bizi kurtardı. Üstümüzü değiştirip tekrar arabamızın yanına geldik. Arabayı da Hatay Büyükşehir Belediye ekipleri kurtardı. Arabayı sağ salim çıkardık. Gözle görülür bir hasar yerine içinde bir alabalık eksik. Başka bir şey yok” ifadelerini kullandı.
İzmir Yunanistan’ın ölüme ittiği 12’si çocuk 75 göçmen kurtarıldı İzmir’in Dikili ve Çeşme ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından geri itilen ve yardım bekleyen 12’si çocuk 75 düzensiz göçmen, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 24 Mayıs saat 04.35’te Çeşme ilçesi açıklarında lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine harekete geçti. Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen lastik bot içerisindeki 13 düzensiz göçmen, görevlendirilen Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı. Ekipler aynı gün saat 09.05’te de, yine Çeşme ilçesi Karaada üzerinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine çalışma başlattı. Yunan unsurları tarafından can salları içerisinde geri itilen ve kendi imkanlarıyla adaya çıkan 3’ü çocuk 33 düzensiz göçmeni kurtardı. Denizde can pazarı Sahil Güvenlik ekipleri 24 Mayıs saat 14.20’de ise, Dikili ilçesi açıklarında can salları içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisini aldı. Yine Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına geri itildiği tespit edilen 2 can salı içerisindeki 9u çocuk 29 düzensiz göçmen, görevlendirilen Sahil Güvenlik Botu (KB-32) tarafından kurtarıldı. Karaya çıkartılan 12’si çocuk 75 düzensiz göçmen, sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından, İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi.