RAMAZAN - 15 Mayıs 2019 Çarşamba 10:00

Sahurun vazgeçilmezi ciğer kebabı

A
A
A
Sahurun vazgeçilmezi ciğer kebabı

Şanlıurfa’da Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında bulunan ciğer kebabı, her yıl olduğu gibi bu yıl da özellikle sahurda vatandaşlar tarafından ilgiyle tercih ediliyor.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Şanlıurfalılar bölgenin vazgeçilmez tatlarından biri olan ciğer kebabını yemek için sahur vaktini tercih ediyor. İftarını açtıktan sonra gece geç saatlere kadar tarihi ve turistik yerleşkelerde zamanını geçiren vatandaşlar, son durak olarak sahurda ciğercilere akın ediyor. Bölgede daha çok Balıklıgöl çevresindeki ciğercilere akın eden vatandaşlar sahuru ciğer kebabıyla yapıyor.

Sahurun vazgeçilmezi ciğer kebabı

“Ciğer Urfa’da yenir”
Mesleği babasından devraldığını belirten 30 yıllık ciğer kebabı ustası Aziz Kurtboğan, ciğer kebabının Şanlıurfa’ya ait olduğunu ve en güzel kebabın bu kentte yenildiğini söyledi. Şanlıurfa’ya gelen herkesin ciğer yemesi gerektiğini söyleyen Kurtboğan, “Ben 30 yıldan beri bu işi yapıyorum. Babam da 25 yıl yaptı. Babamla birlikte 55 yıllık mesleğimizdir. Urfalılar ciğeri çok severler. Ondan dolayı sahurları ciğer yerler. Dolayısıyla ciğer çok tüketiliyor. Ciğer de Urfa’nındır başka hiç kimse sahiplenmesin. Urfa’ya galip de ciğer yemeyen yoktur. Ciğer Urfa’nın sembolüdür. Kuvvetin de sembolü de ciğerdir. Ette değildir. Pof. Dr. Canan Karatay Hoca diyor ya ciğer yiyin. Tamamen doğrudur. Güç ette değil, ciğer ve kellededir. Onun için tercih ediliyor” dedi.

Sahurun vazgeçilmezi ciğer kebabı

“Ciğer yemezsem bir eksiklik hissediyorum”
Sahur vakti arkadaşlarıyla birlikte ciğer kebabı yiyen vatandaşlardan Mehmet Akdemir, “Sahura kadar arkadaşlarla zaman geçiriyoruz. Daha sonra ciğer kebabımızı yiyip arkadaşlarla birlikte evlerimize dağılıyoruz. Şanlıurfa’mızın medarı iftiharı ciğer diyoruz. Bütün dışarıdan gelen misafirlerimize de Urfa’mızın ciğer kebabını yemeden gitmemelerini tavsiye ediyoruz. Kesinlikle her gün ciğer kebabından yemezsem bir eksiklik hissediyorum. Ve özlemle illaki bir iki gün aradan geçmeden ciğer kebabından yiyorum. Hiçbir şekilde susatmıyor. Tam aksine tok ve gün boyu zinde tutuyor” ifadelerini kulandı.  

Bekir Basmacı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklıklarının Marmara ve Kuzey Ege’de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise önceleri güneyli, öğle saatlerinden itibaren batı bölgelerden başlamak üzere zamanla kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu ile Doğu Akdeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney, güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 kilometre/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 25 İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kısa süreli, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 İzmir: Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yer yer çok bulutlu 25 Adana: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 25 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 Diyarbakır: Az bulutlu 30