KENT HABERLERİ - 30 Ağustos 2013 Cuma 16:29

Salih Yüce, 'Yaşarken öğrendiklerimi halka anlatıyorum'

A
A
A
Salih Yüce, 'Yaşarken öğrendiklerimi halka anlatıyorum'

Salih Yüce, “Yumuşak doku kanseri nedeniyle uzun yıllar tedavi görmüştüm. Şimdi yaşarken öğrendiklerimi halka anlatıyorum” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başarı hikayesinden dolayı övgüyle söz ettiği Genç Birikim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, “Yumuşak doku kanseri nedeniyle uzun yıllar tedavi görmüştüm. Şimdi yaşarken öğrendiklerimi halka anlatıyorum” dedi.Genç Gönüllüler Derneği’nin düzenlediği Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun da desteklediği "2023 Ulusal Stratejimiz İçin Gençlik Kurultayı" paneli Kağıthane Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Genç Birikim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, genç girişimcilere, sağlık ve sosyal güvenliği, Türkiye’de mevcut olan sağlık ve sosyal sistemini, 2023’te planlanması gereken sağlık sistemi hakkında bilgiler verdi.Panel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda katıldığı 81 İl 81 Proje’de Salih Yüce’yi anlattığı sinevizyon gösterisiyle başladı. Başbakan Erdoğan’ın kanseri yenerek azmiyle sosyal girişimcilik adına çok büyük adımlar attığını bunun sonucunda da Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Brüksel’e davet edildiği gösteri yayınlandıktan sonra Yüce, katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.Sinevizyon gösterisi sonrasında düşüncelerini dile getiren Salih Yüce, “Başbakan Erdoğan, AB’nin düzenlemiş olduğu programda Türkiye’nin gençlikle ilgili yapılan projeleri anlatılan bir konferansta benden bahsetti. O anda televizyonda izleyemedim bana gelen telefonlarda başbakan senden bahsediyor denildiğinde bir an böyle bir şey olamaz dedim. Başbakanımızın sivil toplum kuruluşlarını bu şekilde ön plana tutması beni de rol model olarak anlatması bizim için bir onurdur” ifadelerini kullandı.

Başarı hikayesini de anlatan Salih Yüce şunları söyledi:
“Hastalandığım yumuşak doku kanseri nedeniyle uzunca yıllar tedavi gördüm. Yaşadığım bu süreçte eğer bu kanseri yenersem yendikten sonra bu yaşadıklarımı, yaşarken öğrendiklerimi halka anlatacağımı kendi kendime söz vermiştim. 2004 yılından itibaren de sivil toplum kuruluşları ile birlikte kanserle mücadele ediyoruz. Bu kanserle mücadele ederken de çeşitli çalışmaların içerisinde de bulundum. 2006 yılında ilk Avrupa Birliği’nde (AB), ilk defa kanserle ilgili bir proje yaptık. Ve bu projemizde AB tarafından kabul edildi. Bu projeyle birlikte de kanseri gençlere anlatmaya başladık.”

Türkiye’de mevcut olan sağlık ve sosyal sistemini ele alan Yüce, “Herkes için sağlıklı olmak çok önemlidir. Bireyin sağlık hakkı, uluslararası hukuk belgelerinin yanı sıra bazı devletlerin anayasasında düzenlenmiş sosyal bir haktır. Türkiye'de de 1982 Anayasası uyarınca devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermekle yükümlüdür” dedi.

Dünyadaki ölüm oranlarından bahseden Yüce sözlerini şöyle tamamladı: “Kalp ve ölüme sebebiyet veren hastalıkların 2010, 2011 ve 2012 yılları oranlarına bakıldığımızda en fazla ölüm nedeninin ( kalp damar) dolaşım sistemi hastalıkları olduğu görülmektedir. İkinci sırada ise kötü huylu tümörler (kanser) gelmektedir.2012 yılında bu iki ölüm nedeni, toplam ölümlerin yüzde 59’unu oluşturmaktadır.”

AHMET FARUK SARIKOÇ - ŞENGÜL KARAKIŞ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz görevden alındı, yerine ise Cihad Demirli atandı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz görevden alındı, yerine ise Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz görevden alındı. Yılmaz’ın yerine Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli atandı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına Cem Gençoğlu, Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliklerine, Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu ve Hatice Çelik, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne ise Emre Topoğlu atandı. Ayrıca karar ile birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Strateji Geliştirme Başkanlığına Enes Bot, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığına Ömer Faruk Öztürk ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcılığına İbrahim Oğuzhan Yıldırım atandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında açık bulunan Personel Genel Müdür Yardımcılığına Tarık Tanguroğlu atandı. Ticaret Bakanlığında ise Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Halil Madazlı ve Ahmet Karabay görevden alındı. Karar ile birlikte Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğünde Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kaldırım ve Genel Müdür Yardımcısı Deniz Coşkun görevden alındı. Genel Müdür Yardımcılığına Serhat Metin, Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Ahmet Özkaya, Mustafa Pustu ve Süleyman Önel atandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünde açık bulunan Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Fatih Çakmak ve Mustafa Akkaya getirildi.
Kars Sarıkamış’a kış geri döndü: Kar kalınlığı 15 santimetreyi aştı Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bahar ortasında etkili olan kar yağışı, bölgeyi yeniden beyaza bürüdü. İlçe merkezinde kar kalınlığı 15 santimetreyi aşarken, nisan ayının sonlarına yaklaşılırken gelen sürpriz yağış vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Hava sıcaklıklarının ani düşüşüyle birlikte başlayan kar yağışı, gece saatlerinden itibaren etkisini artırdı. Sarıkamış’ta ağaçlar, araçlar ve çatılar karla kaplanırken, ilçe genelinde kartpostallık görüntüler oluştu. Yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve çevre köy yollarında ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşandı. Karayolları ve belediye ekipleri, yolların açık tutulması için çalışmalarını aralıksız sürdürürken, sürücülere dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuldu. "Sarıkamış’a kış geri geldi" Sarıkamışlılar, nisan ayında etkili olan kar yağışının şaşırtıcı olduğunu ancak bölgenin sert iklimi nedeniyle bu tür hava koşullarına alışık olduklarını ifade etti. Vatandaşlar, "Nisan ayının sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Fakat Sarıkamış’ta kar yağışı devam ediyor. Bugün de yoğun bir kar yağışı var. Yaz geldi derken, kış geri geldi Sarıkamış’a, her yer bembeyaz oldu. Sarıkamış’a tekrardan kış geri geldi" şeklinde konuştu. Öte yandan bölgede etkili olan soğuk hava dalgasının birkaç gün daha sürebileceği, don ve buzlanmaya karşı tedbirli olunması gerektiği bildirildi. Kar yağışı, Sarıkamış’ta bahar koşullarını geciktirirken, önümüzdeki günlerde hava durumunun nasıl seyredeceği merak ediliyor.