EKONOMİ - 02 Şubat 2018 Cuma 02:57

Sanayiden Avrupa'ya

A
A
A
Sanayiden Avrupa'ya

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde yüzde yüz yerli olarak imalatı yapılan taksi bisikletler Avrupalılar tarafından büyük ilgi görüyor. Her tekerleğinde bağımsız süspansiyon bulunan bisiklet bu özelliği ile dünya çapındaki rakiplerini geride bırakıyor.

Makine Mühendisi Recep Bilal Şengün ve ekibi tarafından Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde imalatı yapılan üç tekerlekli ‘taksi bisikletler’, yurt dışına gitmeye hazırlanıyor. Recep Bilal Şengün’ün ilk örneklerini Lüleburgaz Belediyesi için projelendirip, uygulamaya koyduğu bisikletler yurt dışından da ilgi gördü.Elektrikli, güneş enerji sistemi ile çalışan ve aynı zamanda pedal ile kullanılabilen taksi bisikletler artan yakıt ve vergi fiyatları nedeniyle yavaş yavaş Türkiye'de de rağbet görmeye başladı. Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan sanayi sitesinde üretimleri yapılan üç tekerlekli bisikletler, kısa bir süre önce Kırıkkale’de kullanılmaya başlandı. Üretimleri sırasında Türk insanının konfor anlayışı ve ülke koşullarına göre tasarlanan taksi bisikletler Fransa ve Hollanda tarafından da mercek altına alındı. Avrupa’da yaygın olarak kullanılan taksi bisikletin, yerli üretimlerinin ise önümüzdeki aylarda Avrupa’ya yola çıkması planlanıyor.

Türkiye’de de kullanılmaya başlandı

Taksi Bisikletlerin Türkiye’de daha çok yaygınlaşması gerektiğini belirten Recep Bilal Şengün, “Lüleburgaz Belediyesi bizden taksi bisiklet olarak kullanacağı üç tekerlekli pedalla çalışan ve pedala elektrik desteği veren bisiklet ihtiyacı olduğunu söyledi. Avrupa birliği kapsamında proje yapmışlar, kabul görmüş. Yerli malı olacak ya da Avrupa’dan alacağız dediler. Avrupa’daki fiyatlar bizim verdiğimiz fiyatların yaklaşık iki katı. Geldiler incelediler. Gerçekten bu işi yapabileceğimize inandılar ve bizden talep ettiler. Şu anda görmüş olduğunuz ürünleri Lüleburgaz Belediye’sine teslim edeceğiz. Bu arada bizim ürünlerimizi sosyal medyada gören yurtdışı bağlantılarından Fransa’dan, Hollanda’dan arkadaşlarımızda bizden bu ürünleri talep ettiler. Bu ürünler Avrupa’da bilhassa trafiğe kapalı alanlarda, gezi alanlarında transfer sağlayan veya engellileri taşımaya yarayan pedallı bisiklet, taksi olarak kiralanarak işliyor” dedi.

Yüzde yüz yerli malı

Taksi bisikletlerin boyasından, elektronik aksamına kadar yerli üretim olduğunun altını çizen Şengün, “Aracımız ergonomik yapısı tamamen bizim tarafımızdan tasarlanmış olup, iç hacmi oldukça geniştir. Arkada iki tana yetişkin, 200 kiloya kadar yük taşıma yolcu taşıma kapasitesi var. Artı birde şoför ile üç yüz kilo. Yüzde yirmi eğim tırmana biliyor. Aynı zamanda pedal destekli elektrik motoru olduğu içinde 60 kilometreye kadar menzili var. Ama pedalı ne kadar çok kullanılırsa menzili artıyor. Ürünümüz tamamen yüzde yüz yerli olup, bütün tasarımları bize aittir. Gördüğünüz gibi şasesinden kaportasına, boyasına kadar hepsi Türkiye’de yapılıyor. Bu bisikletin üç tekerleğinde ayrı bağımsız süspansiyon var. Yolda konforu tamamen yolcuya sağlayabilecek şekilde gidebiliyorsun. Çukurları hissetmiyorsunuz ve bisikletin dengesi de bozulmuyor. Bu Türkiye’de ve dünyada ilk bir tasarım olduğu içinde iftihar ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Engelli vatandaşlar rahatlıkla kullanabilir”

Trafiğe kapalı alanlar ve park ya da şehir içi kullanımının yanında engelli vatandaşlar içinde çok uygun bir ulaşım aracı olduğunun altını çizen Şengün, “Benim burada hem halkımıza hemze belediyedeki yöneticilerimize bisikleti kullanmanın hem sağlığımız açısından hem çevre açısından hem de kirlilik açısından birçok şeyin önüne geçeceğini düşünüyorum ve tavsiye ediyoruz. Zaten bisiklet demek sağlık demektir. Aynı zamanda bizim yaptığımız bisikletlerde engelli arkadaşlar iki kişi pedal çevirdiği için birisinin ayağı engelli birisinin kolu engelli, ikisi bir bütünleşik sağlayarak yol alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
Kargo taşımacılığı ve engelli vatandaşlar için de ayrı modelleri bulunan bisikletler, 45 ile 50 kilometre mesafe yol alabiliyor ve 40 kilometre hıza kadar çıkıyor. Ayrıca her tekerleğinde bağımsız süspansiyon bulunan bisiklet bu özelliği ile dünya çapındaki rakiplerini geride bırakıyor. 

Oğuzhan Eke - Uğur Konuk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.